Skocz do zawartości

Ural 4320 Trumpeter + Balaton Modell 1/35

bożo wpożo

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 weeks later...

Spróbuj faktycznie dać opis malowania step by step. Przyda się.

To co na fotkach to jest na sicher zmontowane czy tylko poskładane na sucho? Pytam, bo nie bardzo wyobrażam sobie jak to malować, gdyby było finalnie sklejone.. Ja nawet proste autko pancerne mam rozłożone na x podzespołów, a co dopiero tu..

Aha - to będzie wojskowy dźwig?

Oczywiście że poszczególne podzespoły są demontowane . Nie sposób byłoby znalować w takiej postaci . Kabina , rama z podstawa dźwigu , sam dźwig , ramie , szoferka , fotele , tablice przyrządów itp wszystko jest osobno ? . Będzie wojskowy radziecki zielony z drobnymi akcentami jak pasy na podporach itp . 

Edytowane przez bożo wpożo

• 2 weeks later...

Dzięki chłopaki :-) . Krzysiu , opony to rubber black z tamijuni i delikatny filterek z xf18 ,  coś w tym stylu .

potem na to mieszanina pigmentów , plastera i olejenego siuwaksa w kolorze ziemi i usunięte gąbką  , 

truck7.jpg

Edytowane przez bożo wpożo

14 godzin temu, bożo wpożo napisał:

Rozpędziełm się ? , podwozie i szoferka " prawie" gotowe :

Nie no!!!! To POWINNO być karalne. Najpierw obiecałeś warsztat a teraz pokazujesz takie cudo?! Nieładnie...

Ale malowanie zasługuje na WIELKI plus :)

• 3 weeks later...
W dniu 27.01.2019 o 08:20, Grzes napisał:

A ja poproszę, skoro obiecany warsztat instruktażowy, o Twój tajnik obklejania autka piaskiem i kurzem

Grześ , mieszam pigmenty , wszystkie jaśniejsze dodając gips  ( plaster to się nazywa od AK) , trochę łajtspirytu i żeby się związało którejkolwiek olejnej farby w kolorze ziemi - earth , mud , wszystko jedno . Strzepuję z pędzla jakkolwiek to zabrzmiało ? . Po wyschnięciu jak uznam to nadmiar zbieram pędzlem . Potem można dla zróżnicowania postrzelać z pędzla ciemniejszym washem . Na koniec z aerografu zionę fixerem . Nic nie odpada . Płaskie powierzchnie - na przykład błotniki od góry można zrobić w ten sposób

Z aerografu zione łajtspirytem na błotnik . Jak jest mokre pędzelkiem stawiam kropelkę na przykład olejnego ” dust  effect” . I natychmiast znowu zione z aerka łajtspirytem . To się wtedy w swoisty sposób wypłukuje , ale nie do końca . Jak wyschnie to te syfy się uwidaczniają . 

Łukasz - aparat nikon v1 ( 6 lat temu kosztował koło tysiaka ) , statyw , dwie żarówy 5500 na nóżkach i wszystkie zapalone światła w chałupie . 

Cieszę  się , że jesteście zainteresowani technikami , nie robię SBS ów szczegółowych bo jest to dla mnie jeszcze kłopot . Pracownie mam tak malutką ( tam gdzie miałem wcześniej potomstwo zajęło ) że do fotografowania muszę wszystko  wyciągać i rozkładać i mnie to osłabia . Natomiast za półtora miesiąca zmieniam chałupę i pracownia będzie ogromna z osobnym „studiem „ do focenia stałe w gotowości . Będę mógł robić zdjęcia co pięć minut ? 

45 minut temu, bożo wpożo napisał:

Natomiast za półtora miesiąca zmieniam chałupę i pracownia będzie ogromna z osobnym „studiem

A mówią, że na modelarstwie nie można się dorobić :mrgreen:

Dzięki za instruktaż! :piwo: