Solo Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Będzie 6 chętnych to można pomyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 Ja używam stary Setter i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 28 Kwietnia 2019 Share Napisano 28 Kwietnia 2019 (edytowane) A uzywał ktos Tamiya extara thin? albo troche rozwodnionego? serio pytam, bo przyznam się ze ja stosuje, po przygodzie z kalkami kitty hawka na ah1z które są strasznie grube i mi błyszczały teoche po lakierowaniu postanowiłem zbadać sprawę bliżej i maziam klejem. Tu taki przykład na grubasnych kalkach kitty hawka ( dolna microsol i set a górna z wody pacnieta na model i pacnieta extra thinem) 2 ostatnie zdjęcia po położeniu sido z różnych katów. Edytowane 28 Kwietnia 2019 przez Bobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Jak widać - można Podobny efekt dałby ten płyn Bilmodel nr 3, wydaje mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 29 Kwietnia 2019 Share Napisano 29 Kwietnia 2019 Można. Każdy mocny rozpuszczalnik rozpuścić kalkę, bo to też tylko lakier I farba. Tylko oby farba pod tym przeżyła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woocasch Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 W dniu 2019-04-28 o 23:39, Solo napisał: Będzie 6 chętnych to można pomyśleć. Ja byłbym chętny na Softera bez NEO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 9 Maja 2019 Share Napisano 9 Maja 2019 To ilu chętnych w sumie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 9 Maja 2019 Super Moderator Share Napisano 9 Maja 2019 Ja jestem chętny, jak pisałem wcześniej na stary Mr. Mark setter i Mr. Mark softer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sjr Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 ja tez chętny na zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martinezol Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 A ja polecam do trudnych/grubych Hypersol Agamy choc nie wiem czy do kupienia jeszcze jest. Mi zostalo ze starych zapasow - trzeba ostroznie nakladac ale wszystkie kalki pieknie wtopi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thombike Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 To ja ma zbliżone pytanie ale z innej beczki. Mam revellowski softer "Decal soft" wprawdzie postał troche zanim go pierwszy raz uzyłem i ...no kurde woda. Nie iwem czy to normalne czy on jest po rpostu taki beznadziejny ale nie mogę nazwać tego co sie stało "nakładaniem" bo to wyglądało jak skraplanie wodą powierzchni woskowanej. Ten sam efekt...tworzyły sie 2-3 krople, reszta powierzchni pozostała sucha jak przed nałozeniem. Nie wiem...czy sie softer moze przeterminowac czy cos robie źle? A moze czegos nie doczytałem i on działa tylko nakłądany NA a nie POD kalke? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Ja używam go pod i na kalki. I owszem na gładkiej powierzchni ciężko się rozprowadza, ale wciąż działa. Po zsunięciu kalki z papierka na model poruszaj ją dookoła na modelu, to płyn dostanie się tam, gdzie trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 11 Maja 2019 Share Napisano 11 Maja 2019 Ok, w sprawie zakupu tego Softera proszę tutaj: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 1. Cześć, mam takie pytanie doprecyzowujące Czy płyny typu softer kłaść na w już suchą kalkomanie, czy też nałożyć setter, lekko wytrzeć nadmiar płynu i na jeszcze dosyć mokrą kalkę dać softer? Jak bardzo powinno się osuszać kalkę przed softerem? 2. Widziałem na filmach na YT patent z suszeniem kalek suszarką. Ktoś stosował? Bezpieczne to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 6 Czerwca 2019 Share Napisano 6 Czerwca 2019 1. Nie za bardzo, nie chodzi ze było sucho jak na pustyni 2. A spieszy Ci się gdzieś ? Zapomnisz soe i podgrzejesz plastik albo wywieje ci kalkę jak ja złe położysz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Ku przestrodze tym, którzy zastosują metodę Solo nakładania płynu aerkiem. Tak wygląda mój PS-274 po 5-godzinnej sesji nakładania kalek. Lane były Tamiya MarkFit, Revell DecalSoft i Mr. MarkSofter NEO (ten najdłużej siedział). Płyn wżarł się w jakieś mikro rysy, zbiornik nigdy nie był traktowany niczym twardszym niż średni pędzelek. Tani Adler na ostatnim foto, jak widać powłoka nieco słabsza. Edytowane 21 Lipca 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 53 minuty temu, Tap-chan napisał: nakładania płynu aerkiem Po co ? To jakiś nowy trend ? Czy szybciej i wygodniej niż pędzelkiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Po co ? To jakiś nowy trend ? Czy szybciej i wygodniej niż pędzelkiem ? Płyn rozkłada się pokalce równomiernie, zamiast zbijać się w jedną wielką kroplę, i to najczęściej nie tam, gdzie jest potrzebny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Czyli albo walka z wielką kroplą albo uszkodzone aero ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Metoda kompletnie bez sensu. Jedyny płyn do kalkomanii, który koniecznie trzeba nakładać aerkiem jest Bilmodel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 No jeszcze MarkFit trochę się po kalkach rozlewa, ale MarkSofter NEO czy DecalSoft to lipnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Po co ma się rozlewać? Nałóż trochę na kalkę, przejedź kilka razy patyczkiem do uszu i zostaw. Kalka nie musi być zalana płynem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 Co ja mam wspólnego z tą całą historią, że mój skromna osoba została tu wezwana nadaremno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 (edytowane) Problem w tym, że te kalki są trochę "uszkodzone". Jest na nich taki jakby klej. Kalkę 19 czyściłem Acrylic Thinnerem Tamki, ale jak za mocno się doczyści to kalka się rozmazuje. A jak za lekko, to dalej jest ten syf. Próbowałem i innymi specyfikami, ale było tylko gorzej (czyt. zbyt agresywne były). I problem w tym, że jak produkty Neo testowałem na kilku kalkach HB i było OK, tak na takie uciapane kalki nie mają zbytniego wpływu (jak i inne płyny). Te kalki musiałem solidnie utopić, żeby przebić się przez wierzchnią warstwę i móc jakkolwiek położyć je w liniach podziału. Dodam jeszcze, że w zestawie były kalki na wewnętrzne strony ogona na oddzielnym arkusiku (chyba HB o nich z początku zapomniał), z innej partii drukarskiej i te położyły się bez problemu po jednym chlapnięciu NEO. 29 minut temu, Solo napisał: Co ja mam wspólnego z tą całą historią, że mój skromna osoba została tu wezwana nadaremno? *moja Pamiętam, że to Ty wspominałeś w jakimś temacie o kalkach, że płyny nakładasz aerografem. A nawet wspomniałeś w tym, na poprzedniej stronie Edytowane 21 Lipca 2019 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 21 Lipca 2019 Share Napisano 21 Lipca 2019 1 minutę temu, Tap-chan napisał: Pamiętam, że to Ty wspominałeś w jakimś temacie o kalkach, że płyny nakładasz aerografem. A nawet wspomniałeś w tym, na poprzedniej stronie Przeczytałeś moje wypowiedzi nieuważnie i dlatego uszkodziłeś sobie aerograf. Aerografem kładę, bo tak zaleca producent, Decal Softener firmy Bilmodel, ale na pewno nie trzymałem go w aerku kilku godzin. Poza tym o ile mnie pamięć nie zawodzi, w żadnym innym wypadku nie kładłem płynów do kalek aerkiem, choć w jednej z wypowiedzi w innym temacie sugerowałem (i dalej tak uważam), że to jest dobra metoda, którą mam zamiar sam wypróbować przy nadarzającej się okazji. Ale to tylko była moja sugestia, a nie "metoda Solo". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi