KrystianJaw89 Napisano 28 Lutego 2019 Napisano 28 Lutego 2019 Witam was koledzy i koleżanki;) Dzisiaj przyszła do mnie przesyłka;) Wiem że nie mam wszystkich odpowiednich farbek ale to pierwszy model i chce go zrobić starannie;) kolory napewno nie są dobrane:( ale chce zrobić coś w podobieństwie. Czekam jeszcze na drugą przesyłkę z pilnikami, szpatułką do nakładania szpachli, taśmą maskującą oraz maski;) Mam nadzieję że jakoś ten model będzie wyglądał i nie wyrzucam pieniążków w błoto;) bo żona nie będzie zadowolona;) 1 Cytuj
kapsel Napisano 2 Marca 2019 Napisano 2 Marca 2019 Podpatruję i życzę mile spędzonego czasu przy Ołówku Cytuj
zzz Napisano 2 Marca 2019 Napisano 2 Marca 2019 Psy w Królewskiej Przystani wyły całą noc! Jest dobrze, do roboty. Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 2 Marca 2019 Autor Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Jutro zacznę coś działać:) narazie przypominam sobie Grę o tron;) a mam pierwsze pytanie. Jak będę składał elementy kokpitu to malować je pojedynczo czy już w całości jak złożę kokpit? I jak bym malował pojedynczo to kleicie pomalowane elementy ? Tym klejem Tamiya extra thin cement? Czy czyściciel z farby? I jak będę nakładał kalkomanie na te elementy to stosować płyn pod kalki? Edytowane 2 Marca 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj
Bengal Napisano 2 Marca 2019 Napisano 2 Marca 2019 15 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Jutro zacznę coś działać:) narazie przypominam sobie Grę o tron;) a mam pierwsze pytanie. Jak będę składał elementy kokpitu to malować je pojedynczo czy już w całości jak złożę kokpit? I jak bym malował pojedynczo to kleicie pomalowane elementy ? Tym klejem Tamiya extra thin cement? Czy czyściciel z farby? I jak będę nakładał kalkomanie na te elementy to stosować płyn pod kalki? ile modelarzy tyle szkół Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Małe części kokpitu pomalowane podkładem;) zaraz będę malował kolorem;) tylko że pędzelkiem;) i mam drugie pytanie. Jeśli nie mam takich farbek aby pomalować tym seledynowym. Jak myślicie jeśli pomaluje kokpit na szaro i naklejek kalkomanie będzie to jakoś wyglądało? Cytuj
zzz Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Kokpit jest cały w tym kolorze turkusowym, więc naklejenie kalek problemu nie rozwiązuje. Cytuj
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Zmieszanie dwóch kolorów Tamki, niebieskiego i zielonego daje podobny kolor. Numery tych farb mogę podać Ci po 21-ej jak wrócę do domu z dyżuru Cytuj
zzz Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Ale kolega nie ma żadnych farb. Więc po co mieszać, skoro może po prostu kupić odpowiednią farbę? Cytuj
bazylms Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 43 minuty temu, Tazman79 napisał: Zmieszanie dwóch kolorów Tamki, niebieskiego i zielonego daje podobny kolor. Numery tych farb mogę podać Ci po 21-ej jak wrócę do domu z dyżuru Podaj. Cytuj
zzz Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Najbardziej zbliżony kolor do blaszek Eduard to mix podany w ich instrukcji - Gunze H25+H46, ewentualnie C34 (60%)+C66 (20%)+C80 (20%) Jednak można się spodziewać zmian w kolorystyce, ponieważ Gunze wydało własny kolor do kokpitów rosyjskich - C391. Ale skoro już kolega korzysta z Hataki, to czemu nie kupić HTK-B047... Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Właśnie nie chce kupować specjalnie jednej farbki aby tylko kokpit pomalować. Mam ciemna zieleń biała i odcienie szarego. Może spróbuję coś zmieszać na wzór z kalek Cytuj
Super_Hans Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Bez niebieskiego będzie Ci ciężko wymieszać turkus. Nie kombinuj za bardzo. Przecież ten soviet cockpit Blue green jest ważny dla efektu i ozdobi Ci ładnie ołówka. Jak nie chcesz kupować dedykowanego koloru to chociaż dokup niebieski i umieszaj. Niebieski przyda Ci się tak czy owak do kulistych zbiorników we wnekach podwozia. P. S. Pisanie "tylko kokpit" na forum to ryzyko.. Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Takie mam kolory. Nic z tego nie umieszam ? Jak myślicie ? To jest mój pierwszy model chciał bym aby wyszedł jak najlepiej, lecz tez nie chce inwestować nie wiadomo ile pieniążków :( Już żona i tak jest ze mnie zadowolona :) Cytuj
Super Moderator jawkers Napisano 3 Marca 2019 Super Moderator Napisano 3 Marca 2019 9 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Już żona i tak jest ze mnie zadowolona Więc jak kupisz jeszcze jedną farbkę, będzie jeszcze bardziej z ciebie zadowolona. To nad czym się zastanawiasz? Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Fajnie Ale chodzi o to że w pobliżu nie mam sklepu modelarskiego z farbkami tylko wysyłka a to przewyższa wartość farbki Cytuj
zzz Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Trochę szkoda, że jak się zdecydowałeś na model, nie skonsultowałeś się co do wyboru farb potrzebnych do malowania. Dorzuciłbyś przy pierwszym zamówieniu. Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 1 minutę temu, mbrnnr napisał: Trochę szkoda, że jak się zdecydowałeś na model, nie skonsultowałeś się co do wyboru farb potrzebnych do malowania. Dorzuciłbyś przy pierwszym zamówieniu. Człowiek zawsze mądry po szkodzie :(( Masakra Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Jedyne rozwiązanie to pomaluje na szaro albo ciemny szary i zrobię z zamkniętą kabiną. Innego wyjścia nie widzę Może coś z tego wyjdzie A jak będę kleił jakiś drugi model to się jakoś zabezpiecze na takie sytuacje Cytuj
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) 18 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Jedyne rozwiązanie to pomaluje na szaro albo ciemny szary i zrobię z zamkniętą kabiną. Innego wyjścia nie widzę Może coś z tego wyjdzie A jak będę kleił jakiś drugi model to się jakoś zabezpiecze na takie sytuacje A ja Ci powiem tak. Nie spiesz się. Ja wiem że chciałbyś mieć jak najszybciej skończony model. Też czasem tak mam... Ale może zamów jeszcze co potrzeba a teraz skup się na np wnekach podwozia itp Edytowane 3 Marca 2019 przez Tazman79 Cytuj
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Napisano 3 Marca 2019 Śpieszyć się nie śpieszę ale to mój Pierwszy Model A mam córkę w drodze to nie wiem jak w ogóle będzie z tym Hobby i czy czas mi pozwoli Będę chciał aby wyszedł jak najlepiej ale na razie chcę sprawdzić czy w ogóle podołam z tym czymś Nie jestem zaawansowany jak inni użytkownicy tego forum ale na razie postaram się zrobić coś podobnego do Mig-21PFM ale z fajnym wykonaniem zobaczymy co mi wyjdzie Cytuj
smialus Napisano 3 Marca 2019 Napisano 3 Marca 2019 Posiadasz farby akrylowe? Biała plus pigment ze sklepu budowlanego i masz turkus, czasami można na skróty. 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi