KrystianJaw89 Napisano 28 Lutego 2019 Share Napisano 28 Lutego 2019 Witam was koledzy i koleżanki;) Dzisiaj przyszła do mnie przesyłka;) Wiem że nie mam wszystkich odpowiednich farbek ale to pierwszy model i chce go zrobić starannie;) kolory napewno nie są dobrane:( ale chce zrobić coś w podobieństwie. Czekam jeszcze na drugą przesyłkę z pilnikami, szpatułką do nakładania szpachli, taśmą maskującą oraz maski;) Mam nadzieję że jakoś ten model będzie wyglądał i nie wyrzucam pieniążków w błoto;) bo żona nie będzie zadowolona;) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 Podpatruję i życzę mile spędzonego czasu przy Ołówku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 Psy w Królewskiej Przystani wyły całą noc! Jest dobrze, do roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 2 Marca 2019 Autor Share Napisano 2 Marca 2019 (edytowane) Jutro zacznę coś działać:) narazie przypominam sobie Grę o tron;) a mam pierwsze pytanie. Jak będę składał elementy kokpitu to malować je pojedynczo czy już w całości jak złożę kokpit? I jak bym malował pojedynczo to kleicie pomalowane elementy ? Tym klejem Tamiya extra thin cement? Czy czyściciel z farby? I jak będę nakładał kalkomanie na te elementy to stosować płyn pod kalki? Edytowane 2 Marca 2019 przez KrystianJaw89 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 2 Marca 2019 Share Napisano 2 Marca 2019 15 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Jutro zacznę coś działać:) narazie przypominam sobie Grę o tron;) a mam pierwsze pytanie. Jak będę składał elementy kokpitu to malować je pojedynczo czy już w całości jak złożę kokpit? I jak bym malował pojedynczo to kleicie pomalowane elementy ? Tym klejem Tamiya extra thin cement? Czy czyściciel z farby? I jak będę nakładał kalkomanie na te elementy to stosować płyn pod kalki? ile modelarzy tyle szkół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Małe części kokpitu pomalowane podkładem;) zaraz będę malował kolorem;) tylko że pędzelkiem;) i mam drugie pytanie. Jeśli nie mam takich farbek aby pomalować tym seledynowym. Jak myślicie jeśli pomaluje kokpit na szaro i naklejek kalkomanie będzie to jakoś wyglądało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Kokpit jest cały w tym kolorze turkusowym, więc naklejenie kalek problemu nie rozwiązuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Zmieszanie dwóch kolorów Tamki, niebieskiego i zielonego daje podobny kolor. Numery tych farb mogę podać Ci po 21-ej jak wrócę do domu z dyżuru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Ale kolega nie ma żadnych farb. Więc po co mieszać, skoro może po prostu kupić odpowiednią farbę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 43 minuty temu, Tazman79 napisał: Zmieszanie dwóch kolorów Tamki, niebieskiego i zielonego daje podobny kolor. Numery tych farb mogę podać Ci po 21-ej jak wrócę do domu z dyżuru Podaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Najbardziej zbliżony kolor do blaszek Eduard to mix podany w ich instrukcji - Gunze H25+H46, ewentualnie C34 (60%)+C66 (20%)+C80 (20%) Jednak można się spodziewać zmian w kolorystyce, ponieważ Gunze wydało własny kolor do kokpitów rosyjskich - C391. Ale skoro już kolega korzysta z Hataki, to czemu nie kupić HTK-B047... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Właśnie nie chce kupować specjalnie jednej farbki aby tylko kokpit pomalować. Mam ciemna zieleń biała i odcienie szarego. Może spróbuję coś zmieszać na wzór z kalek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Nie uda Ci się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Bez niebieskiego będzie Ci ciężko wymieszać turkus. Nie kombinuj za bardzo. Przecież ten soviet cockpit Blue green jest ważny dla efektu i ozdobi Ci ładnie ołówka. Jak nie chcesz kupować dedykowanego koloru to chociaż dokup niebieski i umieszaj. Niebieski przyda Ci się tak czy owak do kulistych zbiorników we wnekach podwozia. P. S. Pisanie "tylko kokpit" na forum to ryzyko.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Takie mam kolory. Nic z tego nie umieszam ? Jak myślicie ? To jest mój pierwszy model chciał bym aby wyszedł jak najlepiej, lecz tez nie chce inwestować nie wiadomo ile pieniążków :( Już żona i tak jest ze mnie zadowolona :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 3 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2019 9 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Już żona i tak jest ze mnie zadowolona Więc jak kupisz jeszcze jedną farbkę, będzie jeszcze bardziej z ciebie zadowolona. To nad czym się zastanawiasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Fajnie Ale chodzi o to że w pobliżu nie mam sklepu modelarskiego z farbkami tylko wysyłka a to przewyższa wartość farbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Trochę szkoda, że jak się zdecydowałeś na model, nie skonsultowałeś się co do wyboru farb potrzebnych do malowania. Dorzuciłbyś przy pierwszym zamówieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 1 minutę temu, mbrnnr napisał: Trochę szkoda, że jak się zdecydowałeś na model, nie skonsultowałeś się co do wyboru farb potrzebnych do malowania. Dorzuciłbyś przy pierwszym zamówieniu. Człowiek zawsze mądry po szkodzie :(( Masakra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Jedyne rozwiązanie to pomaluje na szaro albo ciemny szary i zrobię z zamkniętą kabiną. Innego wyjścia nie widzę Może coś z tego wyjdzie A jak będę kleił jakiś drugi model to się jakoś zabezpiecze na takie sytuacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super_Hans Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 No i psy przestały wyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tazman79 Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 (edytowane) 18 minut temu, KrystianJaw89 napisał: Jedyne rozwiązanie to pomaluje na szaro albo ciemny szary i zrobię z zamkniętą kabiną. Innego wyjścia nie widzę Może coś z tego wyjdzie A jak będę kleił jakiś drugi model to się jakoś zabezpiecze na takie sytuacje A ja Ci powiem tak. Nie spiesz się. Ja wiem że chciałbyś mieć jak najszybciej skończony model. Też czasem tak mam... Ale może zamów jeszcze co potrzeba a teraz skup się na np wnekach podwozia itp Edytowane 3 Marca 2019 przez Tazman79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrystianJaw89 Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Śpieszyć się nie śpieszę ale to mój Pierwszy Model A mam córkę w drodze to nie wiem jak w ogóle będzie z tym Hobby i czy czas mi pozwoli Będę chciał aby wyszedł jak najlepiej ale na razie chcę sprawdzić czy w ogóle podołam z tym czymś Nie jestem zaawansowany jak inni użytkownicy tego forum ale na razie postaram się zrobić coś podobnego do Mig-21PFM ale z fajnym wykonaniem zobaczymy co mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Posiadasz farby akrylowe? Biała plus pigment ze sklepu budowlanego i masz turkus, czasami można na skróty. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi