jpl Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Model wreszcie się ukazał, wreszcie można go sklejać, wreszcie trzeba zrobić najpierw inbox i co nieco opowiedzieć o historii. Zatem zapraszam serdecznie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sianko Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Interesujący projekt, życzę powodzenia i wytrwałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 (edytowane) Bardzo ciekawa prezentacja Bellanki. Warto byłoby jednak zasygnalizować, jeden dość istny błąd w malowaniu. Instrukcja poszła do druku za wcześnie i nie dało się już tego naprawić. Malowanie prawidłowe Bellanki jest na pudełku a nie w instrukcji! Tarcze kół powinny być czerwona a nie białe. Podobnie statecznik pionowy i ster kierunku powinien być błękitny a nie biały. Co do historii naszych rodaków to poszli trochę w zapomnienie z jednego powodu. Tak, kupili samolot za zyski z produkcji napojów, ale wysokoprocentowych. Mieli nielegalną wytwórnie bimbru. Powrót do USA statkiem nie był udany. Już na nabrzeżu czekała na nich policja. Dostali wyroki do odsiadki. Po wyjściu z więzienia żyli skromnie, lub nawet w biedzie, w zapomnieniu. Edytowane 23 Marca 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 23 Marca 2019 Share Napisano 23 Marca 2019 Ciekawy projekt, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 zasiadam kibicować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 W dniu 23.03.2019 o 13:19, Jarekk napisał: Bardzo ciekawa prezentacja Bellanki. Warto byłoby jednak zasygnalizować, jeden dość istny błąd w malowaniu. Instrukcja poszła do druku za wcześnie i nie dało się już tego naprawić. Malowanie prawidłowe Bellanki jest na pudełku a nie w instrukcji! Tarcze kół powinny być czerwona a nie białe. Podobnie statecznik pionowy i ster kierunku powinien być błękitny a nie biały. Mnie się wydaje, że statecznik poziomy ze sterem wysokości też powinny być w kolorze skrzydeł, płaszczyzny poziome są raczej w tym samym kolorze, a przyglądając się zdjęciom ogon jest raczej w jednolitej barwie, uwzględniając cień rzecz jasna. Ale to moja interpretacja, nie roszczę sobie praw do prawdy na wyłączność. Ja robię Bellancę w takim malowaniu. Trzeba też pamiętać, że kolektor wydechowy powinien być srebrny, nie czerwony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 28 Marca 2019 Share Napisano 28 Marca 2019 (edytowane) To ja pozwolę sobie wstawić jako mój argument te kilka zdjęć. Na zdjęcie w locie, mimo, że spód jest w cieniu to jednak skrzydło i statecznik mają zdecydowanie różne cienie. Edytowane 29 Marca 2019 przez Jarekk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 29 Marca 2019 Share Napisano 29 Marca 2019 Patrzę na te wklejone przez Ciebie zdjęcia i chyba jednak masz rację. Rzeczywiście stat. poziomy wyraźnie się odcina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 29 Marca 2019 Autor Share Napisano 29 Marca 2019 Dzięki za ten materiał. Nie trafiłem na te zdjęcia wcześniej, bardzo się przydadzą. Rozpocząłem projekt, jak na razie idzie dość dobrze. Kokpit nawet całkiem dobrze spasowany, choć dużo detali tam nie ma, no ale pewnie i tak prawie nic nie będzie tam widać, więc po prostu go zmontowałem według instrukcji, i nawet obyło się bez problemów, choć kołki montażowe drążków pilota ściąłem, bo były raczej za duże na otwory montażowe. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 31 Marca 2019 Share Napisano 31 Marca 2019 Odnoszę wrażenie, że odwrotnie wkleiłeś drążki sterowania, górna część powinna być wygięta w kierunku pilotów. Poza tym uważaj na przednią szybkę, bo pękła mi w ręku (ale Dora Wings raz dwa przysłała drugą ) i nie za bardzo pasuje, trzeba trochę popodpiłowywać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Dzięki za info. Z tymi drążkami to chyba jednak jest dobrze - "wchodziłyby" na siedzenie. Na szczęście, tak czy owak, nie za bardzo je widać. Tymczasem postęp prac. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 W dniu 29.03.2019 o 21:43, jpl napisał: Dzięki za ten materiał. Nie trafiłem na te zdjęcia wcześniej, bardzo się przydadzą. Bardzo podoba mi się Twój video warsztat. Jest on fajną zabawą ale i wyzwaniem. Piszesz, że nie trafiłeś na te zdjęcia, tylko, że one wyskakują na pierwszych pozycjach w Googlach. Obawiam się, że jedziesz prosto z instrukcji i popełniasz błędy w modelu które widać na dostępnych zdjęciach. Twój wybór. - Ten kominek na górze powinien być na środku. - Zetnij na grze ten występ nad kabiną pilotów. Był on potrzebny ale we wcześniejszej litewskiej Bellance. - Oparcie siedzeń pilotów nie było brązowa i jedno. Była to goła blacha z pojedynczymi oparciami pleców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 8 Kwietnia 2019 Share Napisano 8 Kwietnia 2019 Miło się te Twoje filmy ogląda, ale popracowałbyś nad oświetleniem, bo trochę za ciemno jest na ekranie a cienie często zasłaniają szczegóły. No niestety jak się chce robić fajne filmy, to światło jest ważne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 13 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 13 Kwietnia 2019 Cytat Dzięki za informacje. Także te o świetle - zastanawiam się nad drugą lampą, ale mam jeszcze inne pomysły. Tymczasem malowanie przebiegło generalnie bez zakłóceń. Relacja: Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 13 Kwietnia 2019 Share Napisano 13 Kwietnia 2019 W dniu 6.04.2019 o 10:52, Jarekk napisał: - Ten kominek na górze powinien być na środku. - Zetnij na grze ten występ nad kabiną pilotów. Był on potrzebny ale we wcześniejszej litewskiej Bellance. - Oparcie siedzeń pilotów nie było brązowa i jedno. Była to goła blacha z pojedynczymi oparciami pleców. Masz może jakieś namiary na zdjęcia:góry litewskiej Bellanki?, coś do wnętrza też by się przydało. Wzoruję sie na rekonstrukcji innego modelu Bellanki i hmm no tam są klasyczne fotele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 15 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2019 https://www.google.com/search?q=Bellanca+Lituanica&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwimiu7kqdLhAhXxo4sKHVZxAqIQ_AUIDigB&biw=1600&bih=767#imgrc=26_NIhZd28jaGM To powinno pomóc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 15 Kwietnia 2019 Share Napisano 15 Kwietnia 2019 Na zdjęciu masz otwarty do przodu luk wejściowy do przedziału pasażerskiego ze zbiornikiem. Nie spotkałem zdjęć wnętrza rekordowych Bellanek. Z opisów wynika, że był tam jeden lub dwa zbiorniki paliwa. Dostępne zdjęcia ukazuję, że rekordowe Bellanki nie miały pojedynczych siedzeń z przodu. Albo podwójne siedzenie ze wspólnymi plecami, albo tylko siedzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 18 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2019 Tymczasem ja skończyłem moją Bellancę. Dziękuję wszystkim za pomoc. Zapraszam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panDespota Napisano 18 Kwietnia 2019 Share Napisano 18 Kwietnia 2019 No bez kitu. Mam wrażenie, że na siłę kończyłeś ten model. Łoszem upaćkałeś go strasznie, nie mówiąc już o niechlujnym usunięciu nadmiaru, co najbardziej rzuca się na statecznikach. Od spodu to chyba w ogóle zapomniałeś go usunąć. Jeden z gorszych Twoich modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mates Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 I chyba przy oszkleniu też jakoś nierówno pomalowane, albo na foto tylko się tak wydaje. Może tak spróbowałbyś klasycznego warsztatu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 19 Kwietnia 2019 Share Napisano 19 Kwietnia 2019 Niestety łosz psuje odbiór ciekawego modelu. Chyba lepiej byłoby w tym przypadku nie dawać łosza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 20 Kwietnia 2019 Share Napisano 20 Kwietnia 2019 Pierścień jest Townenda, a nie Towenda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 23 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2019 Dzięki za uwagi. Też mam wrażenie, że z łoszem nie do końca wyszło, no ale przynajmniej nauczyłem się tego, że faktycznie, w przypadku modelu bez "klasycznych" linii podziału to może nie wypalić. Nie wiem, skąd wziął mi się ten błąd z pierścieniem Townenda, będę pamiętał. Teraz pora na co innego, tam powinno być łatwiej, przynajmniej pod względem linii podziału. Dzięki i pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi