Jump to content

L-29 Delfin "tygrysi" i spółka. - 1:144

Gerd
 Share

Recommended Posts

Mam ogromny sentyment do tej konstrukcji. pochodzi on z czasów KP 1:72 za 8 czechosłowackich koron czyli z lat moich szczenięcych. Model zbudowany z zestawu firmy Mark Models nr kat. 144323 i przedstawia naśladowanie egzemplarza nr 982853 z 1. eskadry 1. pułku lotnictwa szkolnego w m. Żatec stan z lata 1993 r. Ten pułk już nie istnieje, a miasteczko przypomina się ostatnio w "gadającym pudle" w pewnej reklamie...

9yjPHLN.jpg

FOcFNrH.jpg

IBOZraB.jpg

qs5toIm.jpg

yobVDSG.jpg  

CeIHalt.jpg

Producent oferuje całą serię malowań zatem sprawa na jednym egzemplarzu się nie skończy stąd - "...i spółka. "

• Like 8

Słodki kurdupelek tylko po co zrobiłeś tak mocne linie podziałowe ? Uzyskałeś efekt „kartonówki” co w tej skali nie powinno być widoczne. Ja bym jedynie zastosował cienki preshading i malowanie transparentne. Poza tym modelik jest bardzo sympatyczny. Jak się nie mylę był na tegorocznym festiwalu w Krakowie :)

• 3 months later...
  • 6 months later...
W dniu 29.06.2019 o 00:07, Staryfajter1954 napisał:

Słodki kurdupelek tylko po co zrobiłeś tak mocne linie podziałowe ? Uzyskałeś efekt „kartonówki” co w tej skali nie powinno być widoczne. Ja bym jedynie zastosował cienki preshading i malowanie transparentne. Poza tym modelik jest bardzo sympatyczny. 

Mam dokładnie takie same odczucia.

Ale ogólnie - podoba mi się. W końcu to 1/144 ??

• Like 1

nejlepší české pivo

f3Ztt4f.jpg

Jak wiadomo Czeska kinematografia nie ma sobie równych. Pierwowzór mojego Delfinka - DUŻY L-29 o numerze 3302 pewnego razu wygrał casting na amerykański samolot i wraz bratem bliźniakiem zagrał wroga z USAF w filmie z 1973 r "Vysoka modra zed'" (Wysoka niebieska ściana").

Bracia Czesi razem z wydawnictwem MODELIMEX Aero L-29 colours&markings, oferują kalki do tego było nie było.... istniejącego malowania. Jasne że zrobię :)

• Like 4

• 2 years later...

Piękny ten ugandyjski! Wgl cała kolekcja piękna :super:

No i namówiłeś. Zamawiam Delfina z KP i skleję go w naszym projekcie grupowym z Mistercrafta. Zbuduję Słowaka.

Edited by Kolekcjoner WP

W dniu 29.10.2022 o 06:26, tomekk napisał:

Świetna kolekcja. Jak malowałeś ciapki?

oczywiście "z pędzla" z ręki, dwoma odcieniami zieleni.

Fajnie, że się podoba. Dziękuję za dobre słowo! Egipcjanin w przygotowaniu :)