Skocz do zawartości

SZUKAMY informacji i zdjęć o sprzęcie państw OSI do II WŚ...

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 497
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Mam pytanie do znawców panter. Czy całe stalowe koła jezdne były stosowane w panterach G późnych serii produkcyjnych (nowe jarzmo armaty, wydechy, uchwyty na kamuflaż na wieży) ????? Na stronach modelarskich znalazłem kilka takich modeli i przy jednym, że brały udział w bitwie w Ardenach. Żadnych archiwalnych zdjęć takiej pantery nie znalazłem. Jedynie wczesne G na stalowych kołach, np 221 z La Gleize. Dziękuję za pomoc.

Napisano
Na tym zdjęciu jest G ze starym jarzmem armaty, wydechów nie widać

A typ jarzma nie zależał czasami od zakładów produkujących Pantery ?

Pzdr

Napisano

Nie, w póżniejszej serii produkcyjnej wszytskie dostawały nowy typ jarzma, tyle że weź pod uwagę, że łatwiej jest zrobić wieżę niż kadłub, więc ożenki typu stara wieża + nowe bajery przy kadłubie były na porządku dziennym.

Napisano

Witam,

Planuję zrobić Tygrysa I w panzergrau - ot taki kaprys.

Taki Tygrys był użyty bojowo pod Leningradem (502 bat, trochę zdjęć się znalazło, choć wszystkie z zimowym kammo). Jednak nie chcę go robić w tej wersji - wydaje mi się jakaś ułomna, nie ma błotników, filtrów, osłon rur wydechowych, a te elementy chciałbym mieć u siebie (na niektórych zdjęciach błotniki są, ale i tak nie widać filtrów ).

Stąd moje pytanie. Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat innych batalionów wyposażonych w tym czasie w 'pełnowartościowe' ;) Tygrysy i malowanych w panzergrau?

Z tego co znalazłem w literaturze, to 101 SS otrzymał Tygrysy w styczniu 1943. Powinny być więc malowane w oczekiwanym przeze mnie kolorze (German olive wprowadzono troszkę później) i można mieć nadzieje, że będą pełnowartościowe, jednak nie znalazłem nigdzie takich szczegółów.

I drugie pytanie, wie ktoś coś więcej o pojeździe z tego zdjęcia (numer boczny, jednostka, kammo itd):

0215mm.jpg

thx

Aphar

• 5 weeks later...
  • 4 weeks later...
Napisano

Kupiłem model armaty Schneider 75mm z RPMu. Instr. montażu - porażka. Wykonanie - porażka. Trzeba będzie nad nią popracować. Czy ktoś poratuje mnie szczegółowymi zdjęciami lub rysunkami lub linkiem do odpowiedniej strony?

Napisano

Poszukaj gdzieś TBiU nr. 123, tam masz sporo rysunków.

• 4 weeks later...
Napisano

Witam.

Pomalutku biorę się za Bruckenlegera IVB i natknąłem się na pewien probleM. Otóż poszukuję zdjęć, planów etc. wnętrza panzera IV, a konkretnie przedziału kierowcy. Chciałem podorabiać kable i być może jakieś detale, lecz nie mam żadnej dokumentacji. Jeśli ktoś może poratować zdjęciami, linkami lub czymkolwiek, proszę pisać w temacie lub na PW.

Z góry dziękuję

• 3 weeks later...
Napisano
witam

może ktoś z Was dysponuje zdjęciami silnika Krupp Protze?

albo jakiś odnosnik do strony www? jakiekolwiek schematy cuś.

CMK ma w swojej ofercie żywiczny silnik.

• 2 weeks later...
Napisano

Hej jestem nowy na forum...potrzebuję zdjęć i informacji na temat użycia Tygrysów Królewskich z PzAbteilung 503 z grudnia 1944...

Napisano

Witam

wszystkich pracuje nad Famo Tamiyi ale szukam malowan do tego modelu oprócz instrukcji, jesli ktos by mial to prosze o zdjecia super gdyby to byly wersje ss ale kazde inne tez dobre, mam nadzieje ze w dobrym dziale oglaszam swoja prosbe

pozdro dla wszystkich!!!z gory dziekuje

Napisano
Szukam zdjęć i informacji dotyczących Sd.Kfz. 251 zdobytego w Powstaniu Warszawskim.

Polecam wydawnictwa:

Tarczyński J. Pojazdy "Armi Krajowej w Powstaniu Warszawskim",WKiŁ, Warszawa 1994 str.31-32 i 67-75

"Tablice rozpoznawcze pojazdów Wojska Polskiego" Zeszyt nr 5 (wraz z kalkomaniami 1:35). Intech, Kraków 1996

,a tak na szybko to SdKfz.251/1 Ausf.D o numerze rejestracyjnym SS946114 z 5 DPanc SS 'Wiking". Z oznaczeń na wozie wynika że kompania radiowa rzeczonej dywizji stała lżejasz o ten pojazd. 'Zaboru mienia' dokonali 7 sierpnia 1944r żołnierze 2 plutonu 101 kompanii btalionu "Bończa"w okolicach Zamku Królewskiego.

pracuje nad Famo Tamiyi ale szukam malowan do tego modelu

http://vincesgallery.smugmug.com/gallery/1398314_hWyz3#66123298_aEWuP

http://www.geocities.com/Pentagon/3620/famo.htm

Napisano
Tak, była nakładana przez załogę na froncie.

Czyli mogę spokojnie zrobić obicia pod którymi będzie kamo "letnie"?

Napisano
obicia pod

Nie rób obić jak chcesz mieć realistyczne białe kamo. Załogi malowały to najczęściej wapnem a ono nie odpryskuje tylko się ściera. A jeżeli ktoś ma się zamiar przyczepić, że było malowane także zwykła farbą to farba malowana cienką warstwą też nie odpryskuje. Lepiej zrób prześwity i otarcia. Albo po prostu pomaluj to tak jak Fazzy czyli cienką warstwą:

http://img.photobucket.com/albums/v495/FAZZY_bez_humoru/PICT0321.jpg