tankista17 Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Czy Pantery wytępowały w panzergrau ? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Mam pytanie do znawców panter. Czy całe stalowe koła jezdne były stosowane w panterach G późnych serii produkcyjnych (nowe jarzmo armaty, wydechy, uchwyty na kamuflaż na wieży) ????? Na stronach modelarskich znalazłem kilka takich modeli i przy jednym, że brały udział w bitwie w Ardenach. Żadnych archiwalnych zdjęć takiej pantery nie znalazłem. Jedynie wczesne G na stalowych kołach, np 221 z La Gleize. Dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yoony Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 (edytowane) http://images40.fotosik.pl/34/78496bc625a1f9c2.jpg http://images49.fotosik.pl/36/9a2fd9928193f517.jpg kilka jest poszukaj dokładniej Edytowane 26 Marca 2009 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
author21 Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Na tym zdjęciu jest G ze starym jarzmem armaty, wydechów nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 26 Marca 2009 Share Napisano 26 Marca 2009 Na tym zdjęciu jest G ze starym jarzmem armaty, wydechów nie widać A typ jarzma nie zależał czasami od zakładów produkujących Pantery ? Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ananas24 Napisano 27 Marca 2009 Share Napisano 27 Marca 2009 Nie, w póżniejszej serii produkcyjnej wszytskie dostawały nowy typ jarzma, tyle że weź pod uwagę, że łatwiej jest zrobić wieżę niż kadłub, więc ożenki typu stara wieża + nowe bajery przy kadłubie były na porządku dziennym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aphar Napisano 29 Marca 2009 Share Napisano 29 Marca 2009 Witam, Planuję zrobić Tygrysa I w panzergrau - ot taki kaprys. Taki Tygrys był użyty bojowo pod Leningradem (502 bat, trochę zdjęć się znalazło, choć wszystkie z zimowym kammo). Jednak nie chcę go robić w tej wersji - wydaje mi się jakaś ułomna, nie ma błotników, filtrów, osłon rur wydechowych, a te elementy chciałbym mieć u siebie (na niektórych zdjęciach błotniki są, ale i tak nie widać filtrów ). Stąd moje pytanie. Czy ktoś ma może jakieś informacje na temat innych batalionów wyposażonych w tym czasie w 'pełnowartościowe' ;) Tygrysy i malowanych w panzergrau? Z tego co znalazłem w literaturze, to 101 SS otrzymał Tygrysy w styczniu 1943. Powinny być więc malowane w oczekiwanym przeze mnie kolorze (German olive wprowadzono troszkę później) i można mieć nadzieje, że będą pełnowartościowe, jednak nie znalazłem nigdzie takich szczegółów. I drugie pytanie, wie ktoś coś więcej o pojeździe z tego zdjęcia (numer boczny, jednostka, kammo itd): thx Aphar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Witam i mam małe pytanko. Czy jagdtigery brały udział w walkach na froncie wschodnim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw_6a Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Kupiłem model armaty Schneider 75mm z RPMu. Instr. montażu - porażka. Wykonanie - porażka. Trzeba będzie nad nią popracować. Czy ktoś poratuje mnie szczegółowymi zdjęciami lub rysunkami lub linkiem do odpowiedniej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yar75 Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Cyba pomyliłeś dział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ArmiA Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Poszukaj gdzieś TBiU nr. 123, tam masz sporo rysunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 14 Czerwca 2009 Share Napisano 14 Czerwca 2009 Witam. Pomalutku biorę się za Bruckenlegera IVB i natknąłem się na pewien probleM. Otóż poszukuję zdjęć, planów etc. wnętrza panzera IV, a konkretnie przedziału kierowcy. Chciałem podorabiać kable i być może jakieś detale, lecz nie mam żadnej dokumentacji. Jeśli ktoś może poratować zdjęciami, linkami lub czymkolwiek, proszę pisać w temacie lub na PW. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 witam może ktoś z Was dysponuje zdjęciami silnika Krupp Protze? albo jakiś odnosnik do strony www? jakiekolwiek schematy cuś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 witammoże ktoś z Was dysponuje zdjęciami silnika Krupp Protze? albo jakiś odnosnik do strony www? jakiekolwiek schematy cuś. CMK ma w swojej ofercie żywiczny silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 2 Lipca 2009 Share Napisano 2 Lipca 2009 plus model też coś wypuszcza, ale swoją drogą przydałyby się jakieś zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kubus92 Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 co jest podczepione do tego Kruppa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Flak 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JŚ Napisano 3 Lipca 2009 Share Napisano 3 Lipca 2009 Flak 38 Dodam, że na przyczepie Sd.Ah. 51. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jamalo_17 Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 Hej jestem nowy na forum...potrzebuję zdjęć i informacji na temat użycia Tygrysów Królewskich z PzAbteilung 503 z grudnia 1944... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszjus Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Witam wszystkich pracuje nad Famo Tamiyi ale szukam malowan do tego modelu oprócz instrukcji, jesli ktos by mial to prosze o zdjecia super gdyby to byly wersje ss ale kazde inne tez dobre, mam nadzieje ze w dobrym dziale oglaszam swoja prosbe pozdro dla wszystkich!!!z gory dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Lipca 2009 Share Napisano 17 Lipca 2009 Szukam zdjęć i informacji dotyczących Sd.Kfz. 251 zdobytego w Powstaniu Warszawskim. Polecam wydawnictwa: Tarczyński J. Pojazdy "Armi Krajowej w Powstaniu Warszawskim",WKiŁ, Warszawa 1994 str.31-32 i 67-75 "Tablice rozpoznawcze pojazdów Wojska Polskiego" Zeszyt nr 5 (wraz z kalkomaniami 1:35). Intech, Kraków 1996 ,a tak na szybko to SdKfz.251/1 Ausf.D o numerze rejestracyjnym SS946114 z 5 DPanc SS 'Wiking". Z oznaczeń na wozie wynika że kompania radiowa rzeczonej dywizji stała lżejasz o ten pojazd. 'Zaboru mienia' dokonali 7 sierpnia 1944r żołnierze 2 plutonu 101 kompanii btalionu "Bończa"w okolicach Zamku Królewskiego. pracuje nad Famo Tamiyi ale szukam malowan do tego modelu http://vincesgallery.smugmug.com/gallery/1398314_hWyz3#66123298_aEWuP http://www.geocities.com/Pentagon/3620/famo.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=113044&kateg=288848 Czy można dobrać do niego jakieś zimowe malowanie?\ Czy biała farba była nakładana na froncie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 20 Lipca 2009 Share Napisano 20 Lipca 2009 http://www.mojehobby.pl/szczegoly.php?grupa_p=1&przedm=113044&kateg=288848Czy można dobrać do niego jakieś zimowe malowanie? Do Pantery A jak najbardziej. Czy biała farba była nakładana na froncie? Tak, była nakładana przez załogę na froncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Lipca 2009 Share Napisano 21 Lipca 2009 Tak, była nakładana przez załogę na froncie. Czyli mogę spokojnie zrobić obicia pod którymi będzie kamo "letnie"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jager27 Napisano 27 Lipca 2009 Share Napisano 27 Lipca 2009 obicia pod Nie rób obić jak chcesz mieć realistyczne białe kamo. Załogi malowały to najczęściej wapnem a ono nie odpryskuje tylko się ściera. A jeżeli ktoś ma się zamiar przyczepić, że było malowane także zwykła farbą to farba malowana cienką warstwą też nie odpryskuje. Lepiej zrób prześwity i otarcia. Albo po prostu pomaluj to tak jak Fazzy czyli cienką warstwą: http://img.photobucket.com/albums/v495/FAZZY_bez_humoru/PICT0321.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi