JanuszF Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 (edited) Cześć! W związku z okrągła rocznicą wybuchu powstania postanowiłem wykonać jedną z powstańczych Panter. Mój wybór padł na Panterę potocznie nazywaną "WP". Bazą jest stary model Tamiji plus trochę dodatków które przez kilka lat się mi uzbierały Edited August 11, 2019 by JanuszF 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted August 11, 2019 Share Posted August 11, 2019 Trzymam kciuki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszF Posted August 14, 2019 Author Share Posted August 14, 2019 Dzięki Bryła pojazdu zbudowana. Nakleiłem Zimmerit z Ataku dedykowany do Pantery "WP" i zamontowałem lufę z RB. Teraz skupię się na detalowaniu wieży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal0281 Posted August 14, 2019 Share Posted August 14, 2019 Wow, ale ekspresowa robota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TAW Posted August 14, 2019 Share Posted August 14, 2019 Mam pytanko o ten zimmeritt. Czy to są sztywne panele czy są elastyczne? Chodzi mi o to jak go wygiąć na zagięciu na wieży (a przy okazji co to za dziura tam jest)? Klei się CA? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted August 14, 2019 Share Posted August 14, 2019 Ten zimmerit to produkcja Atak. Wykonane są z cienkich warstw żywicy. Żywica jest podatna obróbce cieplnej. W ciepłej wodzie lub blisko źródła ciepła (np. żarówka) nabiera elastyczności. Dziura w tym egzemplarzu (pantera "WP" zdobyta przez powstańców warszawskich) powstała na skutek wystrzału PIATa. Najlepiej kleić gęstym CA lub ja ostatnio zacząłem używać extra thinna. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted August 14, 2019 Super Moderator Share Posted August 14, 2019 warto się zapoznać http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=85&t=7586&start=405 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Czyli analizując to źródło wychodzi na to, e pęknięcie na wieży w złym miejscu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Łukaszu, czy Ty aby na pewno _analizowałeś_ to źródło i obejrzałes właściwe zdjęcia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gustlik Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 Masz złe koła napinające, powinny być wczesne. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stojkovic Posted August 15, 2019 Share Posted August 15, 2019 5 godzin temu, enten napisał: Łukaszu, czy Ty aby na pewno _analizowałeś_ to źródło i obejrzałes właściwe zdjęcia? Nie widziałem tego zdjęcia, sugerowałem się tym co zeznawał ten Niemiec. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
micmal Posted August 17, 2019 Share Posted August 17, 2019 Fajny temat, podglądać z zainteresowaniem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszF Posted August 18, 2019 Author Share Posted August 18, 2019 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie W dniu 15.08.2019 o 19:42, gustlik napisał: Masz złe koła napinające, powinny być wczesne. Wiedziałem, że coś musi być nie tak z tym modelem Dzięki za info, spróbuję coś na to zaradzić. Na razie zakończyłem prace nad wieżą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 A znasz metodę na wykonanie spawów pręcikami plastiku ? Metoda szybsza, czystsza i pozwala wykonać bardzo drobne spawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy65siek Posted August 18, 2019 Share Posted August 18, 2019 10 minut temu, Seb napisał: A klejenie arkuszy żywicy klejem CA to nie najlepszy pomysł. A jak byś to skleił? Jak kleiłem ostatnio CA i uważam, że sprawdził się doskonale. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Super Moderator Greif Posted August 18, 2019 Super Moderator Share Posted August 18, 2019 Używałem do zimmeritu zwykłego wikolu, smaruje środek, możliwość dokładnego pozycjonowania a tylko krawędzie podklejam superglutem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Seb Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 12 godzin temu, krzy65siek napisał: A jak byś to skleił? Jak kleiłem ostatnio CA i uważam, że sprawdził się doskonale. Pozdrawiam Krzysiek Ja używam zwykłego kleju Revella do plastiku. CA nie daje praktycznie możliwości korekty o czym kiedyś boleśnie się przekonałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipster Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 47 minut temu, Seb napisał: CA nie daje praktycznie możliwości korekty o czym kiedyś boleśnie się przekonałem. zwykla 'kropelka żel' pozwala jeszcze na kilkunastosekundowa koretke. kozystam i sobie chwale jak cos wyplynie mozna odpedzelkowac rozklejaczem ca wamodowym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzy65siek Posted August 19, 2019 Share Posted August 19, 2019 Ja przyklejałem CA, a potem ewentualnie cienkim klejem podlewałem Mr Hobby i jestem zadowolony. Pozdrawiam Krzysiek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszF Posted September 9, 2019 Author Share Posted September 9, 2019 W dniu 18.08.2019 o 21:46, Seb napisał: A znasz metodę na wykonanie spawów pręcikami plastiku ? Metoda szybsza, czystsza i pozwala wykonać bardzo drobne spawy. Nie. To moje pierwsze spawy. Możesz przybliżyć? Mały updejcik Prawie skończyłem górę kadłuba. Aktualnie pracuję nad lewarkiem i łańcuszkiem do blokady lufy. Wymieniłem koła napinające na wczesną wersję, oraz pancerne grile na prawidłowe dla "WP". Przerobiłem również podcięcie w pancerzu dla peryskopu kierowcy z półokrągłego na trapezowe. Dodałem spawy oraz masę różnych detali których nikt nie zauważy 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted September 10, 2019 Share Posted September 10, 2019 No i fajnie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zipster Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 Z ciekawości: czym kleisz PE? Ja działam zwykła kropelka i często-gęsto przy klejeniu siatki mi klej ucieka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
enten Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 (edited) Nawet jak wycieknie to usuwasz sobie debonderem. Do czyszczenia najlepszy jest ten czeski. Do rozklejania lepszy polski. Edited September 11, 2019 by enten Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JanuszF Posted September 11, 2019 Author Share Posted September 11, 2019 40 minut temu, zipster napisał: Z ciekawości: czym kleisz PE? Ja działam zwykła kropelka i często-gęsto przy klejeniu siatki mi klej ucieka Używam gęstego CA dokładnie takiego https://www.mojehobby.pl/products/Klej-Cyjanoakrylowy-Ca-Gesty.html Być może są lepsze ale ja kupiłem taki. Jest bardzo gęsty i przy umiejętnym dozowaniu nie wypłynie i łapie z pewnym opóźnieniem około 2-3 sekund więc jest czas na korektę. Jak coś wypłynie to debonderem można zmyć, ale siatkę to dość trudno się czyści więc lepiej czysto przykleić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorotka Posted September 11, 2019 Share Posted September 11, 2019 (edited) Co do kleju CA i pozycjonowania, ten od MIG-a pozwala robić to bardzo długo https://www.mojehobby.pl/products/Slow-Dry-Cyanoacrylate.html Edited September 11, 2019 by Dorotka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts