JanuszF Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 (edytowane) Cześć! W związku z okrągła rocznicą wybuchu powstania postanowiłem wykonać jedną z powstańczych Panter. Mój wybór padł na Panterę potocznie nazywaną "WP". Bazą jest stary model Tamiji plus trochę dodatków które przez kilka lat się mi uzbierały Edytowane 11 Sierpnia 2019 przez JanuszF 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 14 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Dzięki Bryła pojazdu zbudowana. Nakleiłem Zimmerit z Ataku dedykowany do Pantery "WP" i zamontowałem lufę z RB. Teraz skupię się na detalowaniu wieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Wow, ale ekspresowa robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Mam pytanko o ten zimmeritt. Czy to są sztywne panele czy są elastyczne? Chodzi mi o to jak go wygiąć na zagięciu na wieży (a przy okazji co to za dziura tam jest)? Klei się CA? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Ten zimmerit to produkcja Atak. Wykonane są z cienkich warstw żywicy. Żywica jest podatna obróbce cieplnej. W ciepłej wodzie lub blisko źródła ciepła (np. żarówka) nabiera elastyczności. Dziura w tym egzemplarzu (pantera "WP" zdobyta przez powstańców warszawskich) powstała na skutek wystrzału PIATa. Najlepiej kleić gęstym CA lub ja ostatnio zacząłem używać extra thinna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 14 Sierpnia 2019 warto się zapoznać http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?f=85&t=7586&start=405 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Czyli analizując to źródło wychodzi na to, e pęknięcie na wieży w złym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Łukaszu, czy Ty aby na pewno _analizowałeś_ to źródło i obejrzałes właściwe zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gustlik Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 Masz złe koła napinające, powinny być wczesne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 15 Sierpnia 2019 Share Napisano 15 Sierpnia 2019 5 godzin temu, enten napisał: Łukaszu, czy Ty aby na pewno _analizowałeś_ to źródło i obejrzałes właściwe zdjęcia? Nie widziałem tego zdjęcia, sugerowałem się tym co zeznawał ten Niemiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
micmal Napisano 17 Sierpnia 2019 Share Napisano 17 Sierpnia 2019 Fajny temat, podglądać z zainteresowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 18 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2019 Dziękuję wszystkim za zainteresowanie W dniu 15.08.2019 o 19:42, gustlik napisał: Masz złe koła napinające, powinny być wczesne. Wiedziałem, że coś musi być nie tak z tym modelem Dzięki za info, spróbuję coś na to zaradzić. Na razie zakończyłem prace nad wieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 18 Sierpnia 2019 Share Napisano 18 Sierpnia 2019 A znasz metodę na wykonanie spawów pręcikami plastiku ? Metoda szybsza, czystsza i pozwala wykonać bardzo drobne spawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 18 Sierpnia 2019 Share Napisano 18 Sierpnia 2019 10 minut temu, Seb napisał: A klejenie arkuszy żywicy klejem CA to nie najlepszy pomysł. A jak byś to skleił? Jak kleiłem ostatnio CA i uważam, że sprawdził się doskonale. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 18 Sierpnia 2019 Super Moderator Share Napisano 18 Sierpnia 2019 Używałem do zimmeritu zwykłego wikolu, smaruje środek, możliwość dokładnego pozycjonowania a tylko krawędzie podklejam superglutem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 12 godzin temu, krzy65siek napisał: A jak byś to skleił? Jak kleiłem ostatnio CA i uważam, że sprawdził się doskonale. Pozdrawiam Krzysiek Ja używam zwykłego kleju Revella do plastiku. CA nie daje praktycznie możliwości korekty o czym kiedyś boleśnie się przekonałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 47 minut temu, Seb napisał: CA nie daje praktycznie możliwości korekty o czym kiedyś boleśnie się przekonałem. zwykla 'kropelka żel' pozwala jeszcze na kilkunastosekundowa koretke. kozystam i sobie chwale jak cos wyplynie mozna odpedzelkowac rozklejaczem ca wamodowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzy65siek Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 Ja przyklejałem CA, a potem ewentualnie cienkim klejem podlewałem Mr Hobby i jestem zadowolony. Pozdrawiam Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 9 Września 2019 Autor Share Napisano 9 Września 2019 W dniu 18.08.2019 o 21:46, Seb napisał: A znasz metodę na wykonanie spawów pręcikami plastiku ? Metoda szybsza, czystsza i pozwala wykonać bardzo drobne spawy. Nie. To moje pierwsze spawy. Możesz przybliżyć? Mały updejcik Prawie skończyłem górę kadłuba. Aktualnie pracuję nad lewarkiem i łańcuszkiem do blokady lufy. Wymieniłem koła napinające na wczesną wersję, oraz pancerne grile na prawidłowe dla "WP". Przerobiłem również podcięcie w pancerzu dla peryskopu kierowcy z półokrągłego na trapezowe. Dodałem spawy oraz masę różnych detali których nikt nie zauważy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 10 Września 2019 Share Napisano 10 Września 2019 No i fajnie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zipster Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 Z ciekawości: czym kleisz PE? Ja działam zwykła kropelka i często-gęsto przy klejeniu siatki mi klej ucieka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Nawet jak wycieknie to usuwasz sobie debonderem. Do czyszczenia najlepszy jest ten czeski. Do rozklejania lepszy polski. Edytowane 11 Września 2019 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Września 2019 Autor Share Napisano 11 Września 2019 40 minut temu, zipster napisał: Z ciekawości: czym kleisz PE? Ja działam zwykła kropelka i często-gęsto przy klejeniu siatki mi klej ucieka Używam gęstego CA dokładnie takiego https://www.mojehobby.pl/products/Klej-Cyjanoakrylowy-Ca-Gesty.html Być może są lepsze ale ja kupiłem taki. Jest bardzo gęsty i przy umiejętnym dozowaniu nie wypłynie i łapie z pewnym opóźnieniem około 2-3 sekund więc jest czas na korektę. Jak coś wypłynie to debonderem można zmyć, ale siatkę to dość trudno się czyści więc lepiej czysto przykleić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dorotka Napisano 11 Września 2019 Share Napisano 11 Września 2019 (edytowane) Co do kleju CA i pozycjonowania, ten od MIG-a pozwala robić to bardzo długo https://www.mojehobby.pl/products/Slow-Dry-Cyanoacrylate.html Edytowane 11 Września 2019 przez Dorotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi