Krzysiek B Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Cześć wszystkim, Model skończyłem na początku czerwca w ramach konkursu na sąsiednim forum, jednak w celu uniknięcia pomówień o próby agitacji i namawianie do oddawania głosów na mój model prezentuję go dopiero teraz Pod tajemniczym oznaczeniem FG-1D kryje się dobrze znany F4U-1D Corsair, który podczas wojny był produkowany przez zakłady Goodyear. Model przedstawia maszynę z pierwszej partii 20 Korsarzy kupionych przez Salwador w 1957 roku. Egzemplarz "201" ( prawdopodobnie BuNo 67087 ) jest jedynym tak dobrze obfotografowanym samolotem w barwach FAS a dla modelarza jest to idealny materiał referencyjny: Zdjęcia te zostały wykonane na lotnisku w El Paso w stanie Teksas. W maju 1957r. podczas lądowania po zakończonym locie odbiorczym pilot Lt. Sanchez zaliczył kraksę. Uszkodzenia powstałe podczas wypadku uniemożliwiły maszynie przelot o własnych siłach do Salwadoru więc samolot został odholowany na skraj lotniska i stał dłuższy czas pod chmurką. I tutaj zaczynają się pewne niejasności co do dalszego losu tej maszyny. Różne źródła podają często sprzeczne ze sobą informacje. Część z nich podaje informacje, że samolot w ogóle nie opuścił Stanów Zjednoczonych a jego części, odnalezione po latach w szopie jakiegoś prywatnego kolekcjonera, posłużyły do odbudowy tego latającego egzemplarza: Jednak najbardziej prawdopodobną wersją jest to, że samolot jednak dotarł do Salwadoru. Co prawda z opóźnieniem ale dotarł W marcu 1958r. FAS borykając się z trudnościami z utrzymaniem swoich Korsarzy wynikających głównie z braku części zamiennych zamówił w USA partię dodatkowych 5-6 samolotów-dawców. Podobno w tej partii znalazła się właśnie owa "201", która została rozmontowana, zapakowana w skrzynie, przewieziona ciężarówkami do jednego z portów w Kalifornii i drogą morską, razem z innymi samolotami, dotarła do Salwadoru. Na forum keypublishing.com ktoś opublikował zdjęcie wykonane podobno na lotnisku gdzieś w okolicach jeziora Ilopango w centralnym Salwadorze, gdzie widać właśnie partię tychże dawców Widać na nim szarą plamę zaznaczoną na zielono, którą ktoś z internetowych archeologów zidentyfikował jako naprawioną dwieściejedynkę . Jednak trudno powiedzieć czy naprawy dokonano jeszcze w Stanach czy już na miejscu w Salwadorze. Natomiast pewne jest to, że owe naprawy polegały po prostu na wymianie uszkodzonych elementów na "nowe" pochodzące z innego samolotu. Podobno ktoś, gdzieś widział lub ma dostęp do tego zdjęcia w większej rozdzielczości i dokładniej widać, że wymienione części (w oryginalnym lub zbliżonym do koloru "Navy Blue") pokrywają się z uszkodzeniami doznanymi podczas pechowego lądowania w Teksasie (wymieniono część ogonową oraz skrzydła samolotu). Jak widać wszystkie teorie opierają się na ogólnie pojętym prawdopodobnie Bazowy zestaw Tamki wzbogaciłem o: Tablicę Yahoo Pasy Eduarda Zestaw żywicznych anten QuickBoost i komplet kół Attack Squardon Oznaczenia malowałem wykorzystując maski zaprojektowane i wycięte na zamówienie. I na koniec kilka zdjęć gotowego modelu: Pozdrawiam serdecznie 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Ale fajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Bardzo fajny model Ci wyszedł. Bardzo duży plus ode mnie za nietuzinkowe malowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 Bardzo mi się podoba malowanie jak i cały model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Sierpnia 2019 Share Napisano 11 Sierpnia 2019 super malowanie. Trochę czyścioch ale i tak fajny! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
filipsg Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Cudeńko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Elegancki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 Bardzo ładny. Tydzień temu dostałem czeskie wydanie ,, Latin American Air Wars and Aircraft 1912-69" Jest tam więcej takich ciekawych i egzotycznych malowań. Sam myślę nad czymś podobnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 12 Sierpnia 2019 Share Napisano 12 Sierpnia 2019 hamp...pisz lepiej jak to zakupic można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 13 Sierpnia 2019 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Dziękuję za miłe komentarze i cieszę się, że model Wam się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tlb Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Bardzo fajny i ładny model. Bardzo mi sie podoba. Czysty, lekko widoczne linie podziału. Mega plus za temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 13 Sierpnia 2019 Share Napisano 13 Sierpnia 2019 Świetne malowanie, egzotyczne. Gratuluję wykonania jak i doboru kamuflażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 14 Sierpnia 2019 Share Napisano 14 Sierpnia 2019 Można kupić tu: https://www.booktook.cz/p/letecke-valky-a-letadla-v-latinske-americe-1912-1969/ cena bez przesyłki na nasze to ok.45pln a warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 19 Sierpnia 2019 Share Napisano 19 Sierpnia 2019 Już mam. Kupione tu..https://www.megaksiazki.pl/powiesci-beletrystyka/140143-letecke-valky-a-letadla-v-latinske-americe-1912-1969.html warto zerknąć na ofertę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 20 Sierpnia 2019 Share Napisano 20 Sierpnia 2019 Ładny Corsair w takim nietypowym malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi