Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, Fixer napisał:

Ja wiem, że czas szybko leci, ale 2002 to był tak raczej ćwierć wieku temu: "Sam model bowiem ma na karku już blisko pół wieku"

Zależy czyjego wieku 😋

Tak, model z tych starych ale jarych, kiedyś taki profipak robił mega wrażenie, dziś nadal przyjemny zestaw.

"Nie taki wysokomocny" - podoba mi się to określenie 👍👍👍

Pozdr ww 

5 minut temu, zatras napisał:

Ma ktoś jakieś informacje kiedy pojawi się u nas w sklepach model tego fajnego modelu?yak-1-00-1024x1024-wm.thumb.jpg.8929f0a47b95ef4a05114081ff6d6c31.jpg

Ciekawe czy to przepak czy własne opracowanie?

Szkoda że Arma nie kontynuowała tematu Jaków.

Edytowane przez Xmen

1 godzinę temu, Xmen napisał:

Ciekawe czy to przepak czy własne opracowanie?

Szkoda że Arma nie kontynuowała tematu Jaków.

Paweł to nowy i chyba b.dobry model Jak 1

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235132180-172-yakovlev-yak-1-by-zvezda-3d-rendersdecalsbox-arttest-build-release-in-2024/page/2/

W dniu 18.12.2024 o 21:48, em napisał:

To samolot ,,garbaty,, zupełnie inny od armowego Jak-1b

A co to za stwierdzenie  , bo ma się nijak do pytania Xmena ???

On się zapytał czy to nie jest jakieś istniejące ,,barachło '' ( np A -model) sprzedawane pod szyldem Zwiezdy.

A potem wyraził ,,żal " że Arma Hobby " wypuściwszy Jaka 1b nie pociągnęła dalej tematu  Jaków i nie opracowała Jaka 1 ( garbatego )

Więc Twoje odkrywcze stwierdzenie jest ......:glupek:

• Thanks 1
  • Confused 1
  • Sad 1

Zvezda wróciła do sklepów, kroi się  g...burza i sprzątanie wątku jak w nowościach w pancerce... 🙄

Tymczasem po tym co pokazują na bricie to zapowiada się ciekawie , sporo opcji jak na tego producenta,  sam jestem ciekaw czy będzie dobrze czy znowu seria wtop jak w 3cim czy 9tym

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster
  • Like 1

18 minut temu, wuwumaster napisał:

Tymczasem po tym co pokazują na bricie to zapowiada się ciekawie , sporo opcji jak na tego producenta,  sam jestem ciekaw czy będzie dobrze czy znowu seria wtop jak w 3cim czy 9tym

Pozdr ww 

Rozwinąłbyś myśl o serii wtop?

Godzinę temu, Andzin napisał:

Rozwinąłbyś myśl o serii wtop?

Oczywiście, po krotce - gdy pokazały się i 3ci i 9ty (na które i ja z zainteresowaniem czekałem) były na wspomnianym już bricie dość szczegółowe analizy , wyszło sporo błędów czy to w obrysie skrzydeł czy wymiarach czy detalach, jak dobrze poszukasz to i tu na forum były wstawiane linki do tych analiz.

Mnie nie zniechęciły do zakupu, ale lubię wiedzieć, na pewno nie są to zestawy dokładnością podstawowych elementow bliskie np Jakowi Army.

Pozdr ww 

• Thanks 1

4 godziny temu, wuwumaster napisał:

sam jestem ciekaw czy będzie dobrze czy znowu seria wtop jak w 3cim czy 9tym

Pozdr ww 

Oni chyba bazują na archaicznych planach z "Modelist konstruktor". Przy Hurricane wtopili też dość konkretnie. 

• Like 1

4 godziny temu, wuwumaster napisał:

Oczywiście, po krotce - gdy pokazały się i 3ci i 9ty (na które i ja z zainteresowaniem czekałem) były na wspomnianym już bricie dość szczegółowe analizy , wyszło sporo błędów czy to w obrysie skrzydeł czy wymiarach czy detalach, jak dobrze poszukasz to i tu na forum były wstawiane linki do tych analiz.

Mnie nie zniechęciły do zakupu, ale lubię wiedzieć, na pewno nie są to zestawy dokładnością podstawowych elementow bliskie np Jakowi Army.

Pozdr ww 

A mółbys Piotrze podrzucić linka o Jaku 9 , szukam na Britmodellerze i nie umiem znaleźć 😞

2 godziny temu, mysiek13 napisał:

A mółbys Piotrze podrzucić linka o Jaku 9 , szukam na Britmodellerze i nie umiem znaleźć 😞

a znalazłem nawet, to już było chwilę temu i faktycznie problemy z geometią Jaka-3 jakoś mi się przelały na Jaka-9 a wygląda że niesłusznie, natomiast zarzuty są pod adresem wydechów, podwozia, i ogólny feler - fatalny podział dołu płata (linia łączenia górnej połówki z dolnąprzebiega po skosie przez klapy, zupełnie nie po liniach podziału). Ale nic nie do naprawienia.

Nna 3ciej str w połowie sięzaczyna (piszącym udzieliły się po drodze problemy Jaka-3):

https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/235099642-yakovlev-yak-9-172-from-zvezda-in-2022/

pozdr ww

• Thanks 1

• Super Moderator

Ostatni raz upomnę,  bo jak widzę  Święta za pasem a co  niektórych ponosi nie w tą stronę ...
Kolejne wpisy nie związane z modelami i modelarstwem odpowiednio nagrodzę!!!

• Like 8

Panowie ,wiecie jak mało jest dobrych modeli sowieckich samolotów na rynku , a przecież  był to największy i najważniejszy front II wojny św .

Każdy porządny model podstawowych myśliwców sowieckich jest pożądany ( może nie przez wszystkich , ale pewnie przez większość)

Ten Jak 1 na taki się zanosi .

To co ,że zrobiła go rosyjska firma ?- no a kto miał go zrobić Japończycy ( choć Iła zrobili porządnego , ale z pomocą zewnętrzną -zgadnijcie jaką?)

Sam model Jak 1 jaki będzie to się okaże jak ...... będzie.

Sklejony z wyprasek testowych , i to bez zbytniego przykładania się,( nawet dobrze śladów po wlewkach nie oszlifowali) wygląda całkiem fajnie .

Model nie jest jakąś ,,bombą" która wyskoczyła nagle z kapelusza pod koniec roku .

Zapowiedzi i prace trwały nad nim od dawna ( w sumie to ma obsuwę)

,,Czuwali'':wpier: nad nią rosyjscy modelarze ( identycznie jak zadymy u nas z AH) rozczarowani poprzednimi modelami z rodziny Jaków .

Na ruskich forach jest dużo pytań i odpowiedzi projektujących ten model . Wynika z nich, że został on zrobiony z tych samych planów ,z których korzystała Arma Hobby  przy projektowaniu swojego Jaka 1b- więc może będzie dobrze .

Pewnie nie osiągnie takiej ,,finezji''  jak nasz , ale nie sądzę by  odstawał tak daleko jak Brengun wink4

Edytowane przez zatras
  • Like 2

2 minuty temu, Wymysl napisał:

Dwa usterzenia pionowe? Czym się różnią?

To o numerze bodaj 16 ma światło pozycyjne bez osłony wprowadzone w 77. serii, wcześniejsze miały światło z osłoną, tyle że w takim układzie el.15 powinien mieć wycięcie na el. przeźroczysty albo w ogóle być w całości z przeźroczystego tworzywa odlany. A jest zrobiony tak...
J5LwjcDLb6Y.jpg?size=1652x1815&quality=9

• Like 1