India Napisano Sobota o 19:17 Share Napisano Sobota o 19:17 Osłony silników z powodu temperatury były z blachy i nitowane- doskonale to widać np. pod kolektorem. Za krawędzią natarcia już pewności nie mam, a była to BIV. Ale człowiek się uczy całe życie i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Sobota o 20:06 Share Napisano Sobota o 20:06 W Toronto było muzeum lotnictwa, które mieściło się w przedwojennych hangarach firmy de Havilland Canada. W czasie wojny były tam montowane Mosquito i w muzeum była seria dioramek pokazująca ten proces. Oczywiście to nie dowód, ale kolory komponentów dają do myślenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 20:16 Share Napisano Sobota o 20:16 (edytowane) Godzinę temu, Wymysl napisał: Oczywiście to nie dowód, ale kolory komponentów dają do myślenia. trochę dają ale końcówki gondoli, nakładka na nich z tyłu i pokrywy napędu klap na nich są metalowe: i jeszce jeden z nitami kolorowe współczesne zdjęcie: Edit: stoją gondole. Metalowe, to widać: Edytowane Sobota o 21:24 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano Niedziela o 01:39 Share Napisano Niedziela o 01:39 (edytowane) A wiadamo gdzie ten współczesny Mosquito powstał? Bo może być tak, że była różnica w kolorach podzespołów pomiędzy Mossie z Kanady a tych z UK… Nie zdziwiłbym się jeśli by części w kolorze “metalowym” były malowane ze względów antykorozyjnych na srebrno jak to bywało u innych producentów brytyjskich, np. Hawkera. Edytowane Niedziela o 01:42 przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Niedziela o 07:12 Share Napisano Niedziela o 07:12 Wy tak na poważnie rozkminiacie z tymi gondolami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 07:27 Share Napisano Niedziela o 07:27 14 minut temu, MarCorp napisał: Wy tak na poważnie rozkminiacie z tymi gondolami? Jak nie jak tak. To dopiero rozgrzewka jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Niedziela o 07:32 Share Napisano Niedziela o 07:32 11 godzin temu, Wymysl napisał: była seria dioramek pokazująca ten proces to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Niedziela o 07:51 Share Napisano Niedziela o 07:51 22 minuty temu, Xmen napisał: Jak nie jak tak. To dopiero rozgrzewka jest. Jest jeszcze gorzej. Są tacy co jedzą kalafiorową, a ja tego nie rozumiem bo nie lubię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 08:09 Share Napisano Niedziela o 08:09 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 09:26 Share Napisano Niedziela o 09:26 1 godzinę temu, TM48 napisał: Jest jeszcze gorzej. Są tacy co jedzą kalafiorową, a ja tego nie rozumiem bo nie lubię. Ja tak mam z owocową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 09:29 Share Napisano Niedziela o 09:29 1 minutę temu, Xmen napisał: Ja tak mam z owocową. O tak, owocowa to może być sałatka . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 11:08 Share Napisano Niedziela o 11:08 9 godzin temu, Bedrzich napisał: Nie zdziwiłbym się jeśli by części w kolorze “metalowym” były malowane ze względów antykorozyjnych na srebrno jak to bywało u innych producentów brytyjskich, np. Hawkera Srebrna była warstwa końcowa, podobnie jak Grey Green w kabinie. W Brytanii na metal używane były podkłady szare, określane w instrukcjach jako UP1 i UP2 (Undercoat Primer zapewne). Nie wiem, być może w Kanadzie w użytku był podkład żółty. Przyznam, że byłem zupełnie przekonany, iż w tak popularnym samolocie jak Mosquito kwestia materiału poszycia zostanie zamknięta jednym postem. Ot, siurpryza :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 12:02 Share Napisano Niedziela o 12:02 Walczymy nie odpuszczamy. Czas na klimaty południowe >>KLIK<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 12:25 Share Napisano Niedziela o 12:25 22 minuty temu, mirage3 napisał: Walczymy nie odpuszczamy. Czas na klimaty południowe >>KLIK<< A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? No gdzie? Tylko nie pisać że na Okęciu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 14:21 Share Napisano Niedziela o 14:21 1 godzinę temu, em napisał: A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? No gdzie? Tylko nie pisać że na Okęciu.... Ponoć Borat zabrał na tournée ale ogólnie model poleca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 15:51 Share Napisano Niedziela o 15:51 3 godziny temu, em napisał: A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? I co Jasia odpowiedziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 16:47 Share Napisano Niedziela o 16:47 54 minuty temu, Xmen napisał: I co Jasia odpowiedziała? A Jasia NATO, stoi na Okęciu już prawie rok lub jak kto woli 12 miesięcy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano wczoraj o 05:02 Share Napisano wczoraj o 05:02 Perski kot od Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 3 godziny temu Share Napisano 3 godziny temu model na podstawie odnowionych wyprasek Rodena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 2 godziny temu Share Napisano 2 godziny temu (edytowane) szkoda, że mają tylko Snoopy'ego w 1/144 Edytowane 2 godziny temu przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi