India Napisano Sobota o 19:17 Share Napisano Sobota o 19:17 Osłony silników z powodu temperatury były z blachy i nitowane- doskonale to widać np. pod kolektorem. Za krawędzią natarcia już pewności nie mam, a była to BIV. Ale człowiek się uczy całe życie i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano Sobota o 20:06 Share Napisano Sobota o 20:06 W Toronto było muzeum lotnictwa, które mieściło się w przedwojennych hangarach firmy de Havilland Canada. W czasie wojny były tam montowane Mosquito i w muzeum była seria dioramek pokazująca ten proces. Oczywiście to nie dowód, ale kolory komponentów dają do myślenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano Sobota o 20:16 Share Napisano Sobota o 20:16 (edytowane) Godzinę temu, Wymysl napisał: Oczywiście to nie dowód, ale kolory komponentów dają do myślenia. trochę dają ale końcówki gondoli, nakładka na nich z tyłu i pokrywy napędu klap na nich są metalowe: i jeszce jeden z nitami kolorowe współczesne zdjęcie: Edit: stoją gondole. Metalowe, to widać: Edytowane Sobota o 21:24 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bedrzich Napisano Niedziela o 01:39 Share Napisano Niedziela o 01:39 (edytowane) A wiadamo gdzie ten współczesny Mosquito powstał? Bo może być tak, że była różnica w kolorach podzespołów pomiędzy Mossie z Kanady a tych z UK… Nie zdziwiłbym się jeśli by części w kolorze “metalowym” były malowane ze względów antykorozyjnych na srebrno jak to bywało u innych producentów brytyjskich, np. Hawkera. Edytowane Niedziela o 01:42 przez Bedrzich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarCorp Napisano Niedziela o 07:12 Share Napisano Niedziela o 07:12 Wy tak na poważnie rozkminiacie z tymi gondolami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 07:27 Share Napisano Niedziela o 07:27 14 minut temu, MarCorp napisał: Wy tak na poważnie rozkminiacie z tymi gondolami? Jak nie jak tak. To dopiero rozgrzewka jest. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Niedziela o 07:32 Share Napisano Niedziela o 07:32 11 godzin temu, Wymysl napisał: była seria dioramek pokazująca ten proces to lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TM48 Napisano Niedziela o 07:51 Share Napisano Niedziela o 07:51 22 minuty temu, Xmen napisał: Jak nie jak tak. To dopiero rozgrzewka jest. Jest jeszcze gorzej. Są tacy co jedzą kalafiorową, a ja tego nie rozumiem bo nie lubię. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 08:09 Share Napisano Niedziela o 08:09 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 09:26 Share Napisano Niedziela o 09:26 1 godzinę temu, TM48 napisał: Jest jeszcze gorzej. Są tacy co jedzą kalafiorową, a ja tego nie rozumiem bo nie lubię. Ja tak mam z owocową. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano Niedziela o 09:29 Share Napisano Niedziela o 09:29 1 minutę temu, Xmen napisał: Ja tak mam z owocową. O tak, owocowa to może być sałatka . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano Niedziela o 11:08 Share Napisano Niedziela o 11:08 9 godzin temu, Bedrzich napisał: Nie zdziwiłbym się jeśli by części w kolorze “metalowym” były malowane ze względów antykorozyjnych na srebrno jak to bywało u innych producentów brytyjskich, np. Hawkera Srebrna była warstwa końcowa, podobnie jak Grey Green w kabinie. W Brytanii na metal używane były podkłady szare, określane w instrukcjach jako UP1 i UP2 (Undercoat Primer zapewne). Nie wiem, być może w Kanadzie w użytku był podkład żółty. Przyznam, że byłem zupełnie przekonany, iż w tak popularnym samolocie jak Mosquito kwestia materiału poszycia zostanie zamknięta jednym postem. Ot, siurpryza :). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 12:02 Share Napisano Niedziela o 12:02 Walczymy nie odpuszczamy. Czas na klimaty południowe >>KLIK<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 12:25 Share Napisano Niedziela o 12:25 22 minuty temu, mirage3 napisał: Walczymy nie odpuszczamy. Czas na klimaty południowe >>KLIK<< A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? No gdzie? Tylko nie pisać że na Okęciu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Niedziela o 14:21 Share Napisano Niedziela o 14:21 1 godzinę temu, em napisał: A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? No gdzie? Tylko nie pisać że na Okęciu.... Ponoć Borat zabrał na tournée ale ogólnie model poleca 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano Niedziela o 15:51 Share Napisano Niedziela o 15:51 3 godziny temu, em napisał: A Jasie pytam ,gdzie Casa w barwach Kazachstanu? I co Jasia odpowiedziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano Niedziela o 16:47 Share Napisano Niedziela o 16:47 54 minuty temu, Xmen napisał: I co Jasia odpowiedziała? A Jasia NATO, stoi na Okęciu już prawie rok lub jak kto woli 12 miesięcy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano Poniedziałek o 05:02 Share Napisano Poniedziałek o 05:02 Perski kot od Academy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano Wtorek o 07:02 Share Napisano Wtorek o 07:02 model na podstawie odnowionych wyprasek Rodena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano Wtorek o 08:06 Share Napisano Wtorek o 08:06 (edytowane) szkoda, że mają tylko Snoopy'ego w 1/144 Edytowane Wtorek o 08:12 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 14 godzin temu Share Napisano 14 godzin temu Kolejny rozpoznawczy Krzyżowiec od Sworda w słusznych malowaniach. Do tego Seafire Mk.XV Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 godzin temu Share Napisano 13 godzin temu Godzinę temu, mirage3 napisał: Kolejny rozpoznawczy Krzyżowiec od Sworda w słusznych malowaniach. I nadal z babolem w postaci złego fotela i złych kół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi