Skocz do zawartości

Nowości lotnicze w skali 1/72

Solo

Rekomendowane odpowiedzi

7 godzin temu, Cypis napisał:

przecież nie będe przeglądał 20 ston w tył .

Ja mniej więcej pamiętałem, więc miałem łatwiej 

7 godzin temu, Cypis napisał:

i sam sobie odpowiem wpis z 26 lutego "Nowe MiGi z Edka za pasem." . 

Ułatwieniem w wyszukiwaniu byłoby, gdyby każda nowość była opisana nazwą modelu i kto go wydał.

Tymczasem jako nowość masz często tylko fotkę pudełka.

• Like 1

3 godziny temu, Grzes napisał:

Ja mniej więcej pamiętałem, więc miałem łatwiej 

w moim wieku , jak już pamietam żeby się rano obudzić to już jest dobrze 😂

3 godziny temu, Grzes napisał:

Ułatwieniem w wyszukiwaniu byłoby, gdyby każda nowość była opisana nazwą modelu i kto go wydał.

nikt nie zabrania pomarzyć 

8 minut temu, BRAVO112 napisał:

za miesiac bedzie wlaśnie taka zapowiedz:

PZL-104 Wilga 35 Arma Hobby skala 1:72 

Wszystko się może zdarzyć,

gdy głowa pełna marzeń :gitara:

• Haha 1

10 godzin temu, BRAVO112 napisał:

za miesiac bedzie wlaśnie taka zapowiedz:

PZL-104 Wilga 35 Arma Hobby skala 1:72 

i wtedy bedzie latwiej szukac...

Masz rację, Twin Otter jak nic. I to ze swastykami!

Edytowane przez socjo1

10 godzin temu, BRAVO112 napisał:

jakby wyszla na poziomie Jaka1,  to piec sztuk byloby malo.....

O rany ! To aż tyle potrzeba aby skleić model ??? Muszę dokupić Jaka, mam tylko jednego ...

• Haha 1

5 godzin temu, kopernik napisał:

O rany ! To aż tyle potrzeba aby skleić model ???

I to tylko z schowanym podwoziem.By stała na kołach pięć następnych trzeba kupić.:haha:

• Haha 2

nie zartujcie, bo Jak jest , wedlug mnie, bardzo dobry

bardzo przyjemny w budowie *. Zbudowalem dwa i choc moze nie wszystkim sie spodobaly,

jestem zadowolony.      . *.  Bylo troche zamieszania z Jakiem 1 gdzie walczylem z oszkleniem vacu

a 5 Wilg dlatego, bo dwie z aeroklubu , jedna ZHP i dwie laciate

• Like 1

14 godzin temu, BRAVO112 napisał:

nie zartujcie, bo Jak jest , wedlug mnie, bardzo dobry

bardzo przyjemny w budowie *. Zbudowalem dwa i choc moze nie wszystkim sie spodobaly,

jestem zadowolony.      . *.  Bylo troche zamieszania z Jakiem 1 gdzie walczylem z oszkleniem vacu

Szacun ! Warto dodać do tego jeszcze Wilgę z Łasku, sanitarną , na nartach i może coś zagranicznego 😜

• Like 1

Wilga w 1/72 niewątpliwie była by pożądanym modelem , ale dla mnie radością  byłby Curtiss Wright CW-21 Demon.

W 1/48 robi go Dora Wings , ale żeby chcieli go przeskalować do 1/72 jakoś nie słychać , a i nie ma gdzie nawet takich błagalnych próśb kierować .

image.png.376a6b83cddc0c502235e03072571e6f.png

50 minut temu, zatras napisał:

Wilga w 1/72 niewątpliwie była by pożądanym modelem , ale dla mnie radością  byłby Curtiss Wright CW-21 Demon.

W 1/48 robi go Dora Wings , ale żeby chcieli go przeskalować do 1/72 jakoś nie słychać , a i nie ma gdzie nawet takich błagalnych próśb kierować .

Z ciekawości zapytam, Czym zasłużył sobie ów samolot, że tak zależy Ci na jego modelu 🙄

7 godzin temu, zatras napisał:

...  ale dla mnie radością  byłby Curtiss Wright CW-21 Demon.

Google podpowiadają że w 72 już był, nawet 2 razy:

- MPM (S-H zapowiadało wznowienie na 2022, czy wyszło nie wiem)

- Rareplane Vacuforms

Zostaje nie tracić wiary przy polowaniach 😉

(a prawo Murphy'ego zapewni że jak już upolujesz to akurat np DoraWings wyda w 72 😆)

Pozdr ww 

Edytowane przez wuwumaster

11 godzin temu, kopernik napisał:

Szacun ! Warto dodać do tego jeszcze Wilgę z Łasku, sanitarną , na nartach i może coś zagranicznego 😜

Firmowa Wilga PZL z Continentalem z 1979r

Edytowane przez DobreMzimu

11 godzin temu, zatras napisał:

Dora Wings pokazała sklejony testowy model Demona w 1/72 już prawie dwa lata temu (bo jak rozumiem chodzi Ci o wersję B): https://www.facebook.com/story.php?id=100067979693570&story_fbid=815442914065024

Fun fact - początkowo nie chcieli tej wersji robić nawet w 1/48, zasłaniając się brakiem dokumentacji do niektórych obszarów. Ale po tym jak im ją dostarczyłem, to już nie mieli wymówek 😛

W dniu 20.04.2026 o 08:03, BRAVO112 napisał:

Skoro Bravo, najbardziej lobbujący na tym forum za Wilgą, chce jedynie 5 sztuk, to jest to chyba najlepszy dowód na to, że tego modelu nie ma sensu robić w wielkoseryjnym nakładzie 😉 

MS

Edytowane przez Skawinski
  • Like 3

2 godziny temu, Skawinski napisał:

Skoro Bravo, najbardziej lobbujący na tym forum za Wilgą, chce jedynie 5 sztuk, to jest to chyba najlepszy dowód na to, że tego modelu nie ma sensu robić w wielkoseryjnym nakładzie 😉 

MS

Przecież Bravo by chciał tak naprawdę Twin Ottera, tylko wstydzi się powiedzieć. A jest to wszak zasłuzony samolot z szachownicą - patrz Wsiewołod Jakimiuk. I tak Was tu teraz z tym zostawiam:

Edytowane przez socjo1
  • Like 1

Godzinę temu, letalin napisał:

Ex-Matchbox Twin Otter jest u Revella.  Lepszego AH nie zrobi.

Jak to nie zrobi! Trzeba tylko bardzo chcieć i dużo pisać o tym, to na pewno zrobi. 

Edytowane przez socjo1

16 minut temu, socjo1 napisał:

Trzeba tylko bardzo chcieć i dużo pisać o tym, to na pewno zrobi. 

Niech puentą będą tutaj słowa Andrzeja Poniedzielskiego...

• Like 1
  • Haha 1

16 godzin temu, kopernik napisał:

Czym zasłużył sobie ów samolot, że tak zależy Ci na jego modelu

Tym ,,żywiły "się Zera (oprócz Hawka H-75A7 i Buffalo) w Holenderskich Indiach Wschodnich.:drink:

W sumie to fajny samolocik ( szczególnie w holenderskim malowaniu ,z pacyficznego/dalekowschodniego teatru działań ) o niezłych parametrach i piorunującym wznoszeniu. Przy lepszej taktyce i pilotach ,mógłby nie być daniem głównym , a konsumentem .:chytry:

• Like 1

W dniu 25.01.2025 o 17:45, mig napisał:

Italeri  na ten rok zapowiada Cant Z.1007 :banan:

I już niedługo będzie , tylko , jest to model firmy Supermodel z 1973 roku z nowymi kalkami 🙄

ZUcotH4mogug-KARgP-xgpfbHGMFoAzGtfiwI41rcaO2a1-Op_aT5DFq9YMSBa07W7BJBsQuqX4tEVzBZC_TVplA.jpg

v4M9Dja4NyK3kiXDTxynr4EJokpN-woltMmIdxH03C2KRzx3Pp_zXgZZlCbeQ14JtLzp-S9N4AYntevxrvAkTGxp.jpg

22 godziny temu, Cypis napisał:

I już niedługo będzie , tylko , jest to model firmy Supermodel z 1973 roku z nowymi kalkami 

Już nawet pojawił się w niektórych sklepach. W Martoli już był dostępny jakiś czas temu. Teraz tylko na zamówienie. Wiem, że to jest stary model. Na nowy nie ma co liczyć, chyba za mało znany włoski bombowiec. 

7 godzin temu, mig napisał:

Już nawet pojawił się w niektórych sklepach. W Martoli już był dostępny jakiś czas temu. Teraz tylko na zamówienie. Wiem, że to jest stary model. Na nowy nie ma co liczyć, chyba za mało znany włoski bombowiec. 

pewnie najszybciej ktoś go wyda w 3D