mirage3 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca 2 godziny temu, Bethor napisał: Piszesz o modelach z nowych form czy o tych starych? Raczej mowa o starym, nowy całkiem ładnie do kupy się składa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) Nowym. To całkiem ładnie w porównaniu z Tamiya to całkiem tragiczne. Na dzień dobry jest składanie górnych części kadłuba, maleńki pasek który ma to trzymać, do tego nie pasujące połówki, które trzeba rozginać a samo mocowanie od spodu podkleić plastikiem bo robi się próg jak się dociśnie. W tym miejscu Tamka ma 3 razy szersze podparcie plus trzy kolki stabilizujące i podwójne podparcie lotek a i ją trzeba troszkę popieścić, żeby się ładnie zeszła. Merytoryka leży i kwiczy - linie paneli pomieszane z poplątaniem - żaden block nie ma tego co jest na modelu tak na szybko to jest mix Block 40 i 50 co nie pasuje do wczesnych wersji a ani w MLU ani w D block 40 nie ma nakładek wzmacniających i trzeba dorabiać albo kupić. Noski skrzydeł do szlifowania - zrobili dziwną deskę, najgorsze są linie podziału, ładne na oko ale bardzo zdradliwe bo płyciutkie. Machniesz dwa razy za dużo papierem 400 i znikają. Pomijam już to, że w wielu miejscach znikają, albo nie są proste a na nosie są jakieś ślady po nitach i liniach obok tego co jest wyryte. Plastik jest nieprzyjemny w obróbce bo bardzo miękki. Bardzo się zawiodłem, bo w pudełku wyglądał swietnie a wersje mi pasowały bo potrzebowałem A i D. Także z mojego punktu widzenia naprawdę trzeba być ostrożnym. Nie wiem co zrobią w D. Tam najważniejszy jest garb a w poprzedniej wersji się nie popisali Tak, jest lepszy od starego z rowami ale nie jest to antyTamiya. Niestety historia mocno znana jak z F/A-18. Najpierw entuzjastyczne recenzje w pudełku, porównywanie linii podziałowych a potem proza składania. Szkoda . Edytowane 15 Marca przez Qz9 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bethor Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Dzięki za ostrzeżenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca Żeby nie bylo, że tylko narzekam: Marauder od ICM ramki i 3 malowania. Nareszcie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) 6 godzin temu, Qz9 napisał: Jak kupisz to jeszcze bedziesz płakał. Ten model jest koszmarny jesli chodzi o pasowanie, detal, jakość powierzchni. Mam dwa za sobą i jest mocno nieciekawie. Jednak tamka plus dodatki z AWC są zdecydowanie lepszym wyborem. Już kupiłem C z nowych Mam jeszcze ze starych naszego D i koreańskiego A Block 20, z którego chcę ulepić A ADF. Na razie coś tam w tym ADF rozgrzebałem, ale za wcześnie, by ocenić model całościowo. Niesławne połączenie górnych części kadłuba (stare formy) wyszło u mnie tak jak na zdjęciach poniżej - po prostu trzeba wiedzieć, że to nie Tamka, popracować pilnikiem i pogodzić się z faktem, że nawet potem nie będzie to jak Tamka wyglądać Edytowane 15 Marca przez Wojtu204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) 16 minut temu, Wojtu204 napisał: Już kupiłem C z nowych Mam jeszcze ze starych naszego D i koreańskiego A Block 20, z którego chcę ulepić A ADF. Na razie coś tam w tym ADF rozgrzebałem, ale za wcześnie, by ocenić model całościowo. Niesławne połączenie górnych części kadłuba (stare formy) wyszło u mnie tak jak na zdjęciach poniżej - po prostu trzeba wiedzieć, że to nie Tamka, popracować pilnikiem i pogodzić się z faktem, że nawet potem nie będzie to jak Tamka wyglądać Ale na zdjęciach masz starą wersję. Nowa ma łączenie w innym miejscu niż Tamka na linii podziałowej za wlotem do tankowania. Własnie problem jest z pilnikiem, trezba zrobić tak, żeby nie użyć bo linie uciekną całkowicie sa bardzo płytkie No i w nowym oszukali z miejscu gdzie tyl przedniej klapy przy kadłubie łaczy się ze skrzydłem. W tamce i w starym jest taki charakterystyczny ząbek - widac go na twoim zdjęciu , w nowym po prostu przesunęli cały ten segment rozszerzającego sie kadłuba o 1 mm na zewnątrz i pozbyli sie uskoku Edytowane 15 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 15 Marca Share Napisano 15 Marca (edytowane) 15 minut temu, Qz9 napisał: Ale na zdjęciach masz starą wersję. Nowa ma łączenie w innym miejscu niż Tamka na linii podziałowej za wlotem do tankowania. Własnie problem jest z pilnikiem, trezba zrobić tak, żeby nie użyć bo linie uciekną całkowicie sa bardzo płytkie Nowej jeszcze nie robiłem, na razie na starych chcę rękę poćwiczyć A i tutaj było piłowane, tylko od spodu, właśnie po to, żeby się ładnie zeszły połówki i nie trzeba było orać góry z całym ornamentem. I to jest lekcja, którą wyciągnąłem z tego F-16 i Mirage, w którym powoli sobie dłubię - piłować od spodu, pasować, piłować od spodu, pasować, aż się ładnie zejdzie bez schodków i wystarczy tylko klejem zapuścić. Wiadomo, że nie wszędzie się da idealnie wyprowadzić, ale takie wcześniejsze przygotowanie pozwala na ograniczenie obróbki powierzchni do minimum. Ale co ja tu takie truizmy tu będę głosił Odnośnie merytoryki się nie wypowiem, bo nie skupiam się na niej aż tak bardzo - a zwłaszcza jeśli miałbym przeryć 1/3 modelu, żeby poprawić linie paneli. Z takimi błędami mogę żyć, jeśli reszta jest na akceptowalnym przeze mnie poziomie Edytowane 15 Marca przez Wojtu204 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca Mniej więcej od 21 minuty można pooglądać prezentowane przez Kniazia wypraski garbatego Konika: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca W Bytomiu byly na stoisku Edka. Pomacalem, pooglądałem wyglądają na lepsze niż D. Zapreorderowałem i czekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RogerM Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca 3 godziny temu, Qz9 napisał: wyglądają na lepsze niż D. W czym lepsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 17 Marca Share Napisano 17 Marca (edytowane) np nity na dole nie znikają, poprawili a właściwie zrobili kanał wlotowy do chłodnicy itp. Edytowane 17 Marca przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 19 Marca Share Napisano 19 Marca 1/48 P-47D-30RA Thunderbolt - Advanced Kit - MiniArt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KFS-miniatures Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca ..i pozostając w temacie.. 1/48 P-47D Thunderbolt - Dodatki do modeli MiniArt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca Jak ktoś jeszcze nie widział nowego Konika, to kadłub tak wygląda: A tymczasem w maju: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca To jest ten preorderowy, ktory ma być w połowie kwietnia w normalnej sprzedaży od maja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca W to wgłębienie coś wchodzi np. ściana ogniowa, wręga czy to jakaś zapowiedź przeszczepów pod Alisona ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca (edytowane) 46 minut temu, mirage3 napisał: W to wgłębienie coś wchodzi np. ściana ogniowa, wręga czy to jakaś zapowiedź przeszczepów pod Alisona ? Podejrzewam to drugie, tylko nie Allisona, a Packarda Merlina . Edytowane 20 Marca przez barszczo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtu204 Napisano 20 Marca Share Napisano 20 Marca A nie jest to miejsce cięcia kadłuba w celu wykonania miniatury z "gołym" silnikiem? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 21 Marca Share Napisano 21 Marca Miejsce ciecia, edek tak podcina scianki do zestawów. To samo jest np w Bf109K, luk radiowy jest podciety od środka czy w spitach 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kolekcjoner WP Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca Techmod wydaje nowy model samolotu! https://nowosci.plastikowe.pl/aktualnosci/zapowiedzi-techmod-kwiecien-2024/?fbclid=IwAR2k2-djjv8LO1c3v8qRxv9Ebo1lSI8Y5zZ4zLybwmDbDt5VeKZnSVj-DUk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 54 minuty temu, Kolekcjoner WP napisał: Techmod wydaje nowy model samolotu! Kolega Maciej caughtinthemiddle informował o tym fakcie stronę wcześniej, konkretnie 12 marca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 4 godziny temu, Rafał B napisał: Kolega Maciej caughtinthemiddle informował o tym fakcie stronę wcześniej, konkretnie 12 marca. A niektórzy zdążyli już zamówić 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 23 Marca Share Napisano 23 Marca 33 minuty temu, letalin napisał: A niektórzy zdążyli już zamówić Otóż to! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca A nawet obejrzeć to cudo w Bytomiu. Cena nie jest największym problemem tego modelu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
socjo1 Napisano 24 Marca Share Napisano 24 Marca 12 godzin temu, Qz9 napisał: A nawet obejrzeć to cudo w Bytomiu. Cena nie jest największym problemem tego modelu. A co jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi