mysiek13 Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 Jostein tu jest właśnie spora różnica w semantyce o ile z klasyczną jakością wyrobu wtryskowego od czasów nieslawnej P7 Arma praktycznie nie ma problemu, piszę to z pryzmatu DZJ w dużej firmie przerzucającej 50 tys ton Tworzywa rocznie, to co innego w takim wypadku z R&D i projektowaniem... Wady produktu o których piszesz w większości powstają na etapie przygotowania projektu i dokumentacji, jeszcze zanim nawet pierwszy blok stali zostanie zamówiony dla narzędziowni... Podobną opinię ma IBG na forum Braillescale... A narzędziownia i wtryskownia robi to co zaprojektowane, najczęściej bez ingerencji w części modelu, raczej w ich ułożenie w formie, kanały wtryskowe, odpowietrzenia, wyrzutniki /wypychacze czy elementy slide - mold/suwaki... Czyli technologia vs myśl śmiała CAD-ovca Nie jestem w żaden sposób połączony zawodowo ani z Armą ani IBG ani Ftf ale bardzo doceniam ich starania i systematyczne rozwijanie asortymentu i podnoszenie poziomu produktów... Dla mnie są to bardzo ryzykowne, wręcz hobbystyczne biznesy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 3 minuty temu, mysiek13 napisał: Jostein tu jest właśnie spora różnica w semantyce o ile z klasyczną jakością wyrobu wtryskowego od czasów nieslawnej P7 Arma praktycznie nie ma problemu, piszę to z pryzmatu DZJ w dużej firmie przerzucającej 50 tys ton Tworzywa rocznie, to co innego w takim wypadku z R&D i projektowaniem... Wady produktu o których piszesz w większości powstają na etapie przygotowania projektu i dokumentacji, jeszcze zanim nawet pierwszy blok stali zostanie zamówiony dla narzędziowni... Podobną opinię ma IBG na forum Braillescale... A narzędziownia i wtryskownia robi to co zaprojektowane, najczęściej bez ingerencji w części modelu, raczej w ich ułożenie w formie, kanały wtryskowe, odpowietrzenia, wyrzutniki /wypychacze czy elementy slide - mold/suwaki... Czyli technologia vs myśl śmiała CAD-ovca Nie jestem w żaden sposób połączony zawodowo ani z Armą ani IBG ani Ftf ale bardzo doceniam ich starania i systematyczne rozwijanie asortymentu i podnoszenie poziomu produktów... Dla mnie są to bardzo ryzykowne, wręcz hobbystyczne biznesy Oj, niestety, miała, miała. Vide nieszczęsne radiatory chłodnic od P.11c i Huragana Mk.I, koła od P.11c - wszystko z zapadiskami wielkimi jak kaldera. W sumie to tylko do Jaka 1b nie miałem zastrzeżeń, tak do merytoryki (konieczność lekkiego zeszlifowania końcówek skrzydeł, to pryszcz, a jak ktoś nie chce, to i tak może to sobie odpuścić), jak i do samej jakości części. Nie mogę zrozumieć, dlaczego tak kłopotliwych detali nie zwykonywała Arma jednak w żywicy, w tym byli dobrzy (np. ich koła do P.7a to kawał dobrej roboty). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiek13 Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 W moim P11koła były ok, co do chłodnicy to dość "gruby" detal przy modelu "jednoramkowym" ciężko go dobrze wtrysnac/docisnąć żeby inne detale w ramce były cieniutkie /delikatne... Takie małe "fizyki nie oszukasz" "albo ładna, albo dobrze gotuje, albo dobrze..." Tutaj zdecydowanie wygrywa koncepcja IBG dzielenia modeli na milion wyprasek... Możesz cienkościenne detale ustawić na jednej, kilka grubościennych na innej i odmiennymi parametrami procesu fajnie temat ogarnąć. Czasami patrząc na podział technologiczny modelu vs prawdziwy obiekt vs jak to wszystko wtrysnać vs jak to potem skleić to podziw mnie nie opuszcza... PS sorry za oftop 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jostein Napisano 19 Grudnia 2020 Share Napisano 19 Grudnia 2020 28 minut temu, mysiek13 napisał: W moim P11koła były ok, co do chłodnicy to dość "gruby" detal przy modelu "jednoramkowym" ciężko go dobrze wtrysnac/docisnąć żeby inne detale w ramce były cieniutkie /delikatne... Takie małe "fizyki nie oszukasz" "albo ładna, albo dobrze gotuje, albo dobrze..." Tutaj zdecydowanie wygrywa koncepcja IBG dzielenia modeli na milion wyprasek... Możesz cienkościenne detale ustawić na jednej, kilka grubościennych na innej i odmiennymi parametrami procesu fajnie temat ogarnąć. Czasami patrząc na podział technologiczny modelu vs prawdziwy obiekt vs jak to wszystko wtrysnać vs jak to potem skleić to podziw mnie nie opuszcza... PS sorry za oftop Z kolei w moich trzech "jedenastkach" we wszystkich chodnice były do wyrzucenia, koła do szpachlowania, i to we wrednym miejscu, na styku opony z felgą. Zaś z trudnością mógłbym się zgodzić, ale taką właśnie klocowatą chodnicę robił swego czasu Heller w swoim Tempeście Mk.V. Acacemy zresztą w Typhoonie i Tempeście też. Żaden takich zapadlisk nie miał. Więc się da. Może po prostu koncepcja jednoramkowa była od samego początku błędna i należałoby od niej odejść? Notabene, o ile jeszcze w podziałce 1:72 można to przyjąć za dobrą monetę, o tyle w skali 1:48 to już kuriozum i aberracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 21 Grudnia 2020 Share Napisano 21 Grudnia 2020 Umieszczenie wszystkiego na jednej ramce głównej+ przezroczysta ma swoje ekonomiczne uzasadnienie: Koszty pracy tego, który obsługuje wtryskarkę. W tym samym czasie zrobią 50% więcej zestawów, niż przy dwóch ramkach+szkiełko:) Proste? Przy tysiącach zestawów zaczyna to ważyć. Akurat przy P.11c było to możliwe. Przy Hurricane Mk.IIc 1/72 też. Nie wiem, czy są to oszczędności warte późniejszych komplikacji, gdy chce się zrobić następną wersję? Ja bym to zrobił inaczej, AH zrobiła po swojemu. Może i dobrze. Nie tylko oszczędność w czasie produkcji, ale też element marketingu. Zestaw krzyczy: Jestem prosty, łatwy, skleisz mnie w jeden wieczór! Nastolatek wychowany na tablecie myśli inaczej, niż dziaders jak ja. Babcia kupująca model dla wnuka też wybierze taki prostszy, a nie pięcioramkowy, bo ten oceni od razu jako zbyt skomplikowany, a wnusio ma przecież problemy z koncentracją. Takie Hurricane Mk.IIc, czy Jak-1 z AH to idealne zestawy na początek modelarskiej przygody dla małolata. Z historii Matchboxa: Przeszli w 1974 na jednoczęściowe sklejane pudełka z okienkiem, rezygnując z lepszych dwuczęściowych pudełek. Powodem było wyliczenie zdolnego księgowego, któremu chciało się zastanowić nad poprawą opłacalności. Oszczędność była poniżej 1%, ale przy setkach tysięcy zestawów zaczęło to wyglądać poważnie. I żaden szef nie może wtedy zrezygnować z takiej premii. 2 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bzyku741 Napisano 27 Grudnia 2020 Share Napisano 27 Grudnia 2020 W dniu 17.12.2020 o 17:37, dorian1997 napisał: Mam już swojego Su-27 UB z GWH, powiem jedno.....MAJSTERSZTYK A gdzie kolega zakupił? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dorian1997 Napisano 28 Grudnia 2020 Share Napisano 28 Grudnia 2020 (edytowane) Była dostępna ostatnia sztuka w exito.Teraz widzę,że jest na zamówienie, ale na allegro jest wystawiona 1 sztuka Edytowane 28 Grudnia 2020 przez dorian1997 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jo_Sh Napisano 30 Grudnia 2020 Share Napisano 30 Grudnia 2020 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Su-27UB GWH za 355zł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Niestety, tylko dla polskich Polaków z Polski. Dyskryminacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 1 minutę temu, Tap-chan napisał: Niestety, tylko dla polskich Polaków z Polski. Dyskryminacja. Tam nie marudź tylko opowiadaj jak tam Su od miga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) A ło tak ło: 5 dni kwitło tak pod drzwiami na klatce... rakietki proste. To z KSmodel opłaci się w Polsce, ale za granicę najtańsze wysyłki (MH, plastmodel) po 45zł. Model z przesyłką wyjdzie jakieś €87, u MiGa €86 z darmową wysyłką Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) EDIT: Edytowane 3 Stycznia 2021 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Jak? To nieuczciwe! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Tak jakoś wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cazador Napisano 5 Stycznia 2021 Share Napisano 5 Stycznia 2021 (edytowane) W Plastmodelu wychodzi 335,15zeta z rabatem . Zamówiony jeszcze dwie sztuki na stanie w sklepie. Edytowane 5 Stycznia 2021 przez Cazador Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 I stało się Pucara trafiła do sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M4A2 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Hannants zapowiedzieli nowość: ICM 1/48 Beaufort - na 4 kwartał 2021 r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 A ja ciągle czekam na tego Buccaneera w 2020 od Tanmodel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) To sie chyba nie doczekasz, pewnie szybciej go kinetic puści oczywiscie w 26 miesiacu 2020 roku Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 Pewnie tak. Wkurzyłem się, bo zdecydowałem w tym roku kupić Buccaneera w 1/72 razem z Victorem i zrobić tankowanie w locie. A tu zonk, Airfix trzasnął krótką serię tych Victorów i zakończył produkcję Przecież te formy się kurzą i nie zarabiają na siebie. W ogóle to spodziewałbym się, że Airfix wypuści Buccaneera w 1/48, popyt jest, no a kto jak nie Brytyjczycy powinien się za to wziąć. Kiedyś już go wypuścili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 12 minut temu, Tap-chan napisał: A ja ciągle czekam na tego Buccaneera w 2020 od Tanmodel Coś czuję, że to taki "never ending story". Na Blackbirda też już nie liczę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qz9 Napisano 9 Stycznia 2021 Share Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) Buccaneer z Airfixa to jest od chyb 25 lat. Tylko taki slaby, nawet jak na tamte czasy. a Tanmodel to juz chyba game over. Edytowane 9 Stycznia 2021 przez Qz9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 10 Stycznia 2021 Share Napisano 10 Stycznia 2021 Koniec smucenia o Kebabie... ICM w natarciu ! A-26K, OV-10A/D i FireBee na ten rok ! Czekam na pierwsze fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirage3 Napisano 12 Stycznia 2021 Share Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) Nowa Pucara jest z żywicy i wygląda koszmarnie... Jakość, cena, dostępność jak nic 3:0 dla KINETICa Takie jest moje zdanie Edytowane 18 Stycznia 2021 przez mirage3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi