Psar77 Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 Nie popadajmy w skrajności i w melanholię Kowal76 w jakim malowaniu będzie Twój MiG? Pudełkowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2020 Teraz, Psar77 napisał: Nie popadajmy w skrajności i w melanholię Kowal76 w jakim malowaniu będzie Twój MiG? Pudełkowe ? Patrząc na Twojego miga jakoś nabieram chęci na naszego :). Może pierwszy raz użyję jakiś metalizerów, bo dotychczas tylko Gunze C 8 używałem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 34 minuty temu, abtb napisał: Jak widzę nowa moda zagościła na forum Dystans! Dystans! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Psar77 Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 23 minuty temu, kowal76 napisał: Patrząc na Twojego miga jakoś nabieram chęci na naszego :). Może pierwszy raz użyję jakiś metalizerów, bo dotychczas tylko Gunze C 8 używałem. Dla mnie srebrny 21-szy z biało-czerwonymi szachownicami to symbol polskiego lotnictwa czasów mojego dzieciństwa więc nie wyobrażałem sobie swojego pierwszego MiGa w innych barwach Polecam aczkolwiek uzbrój się w cierpliwość - praca z metalizerami jest nieco trudniejsza niż ze zwykłymi kolorami (dlatego następny mój MiG będzie szaro-szary - haha). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) 1 godzinę temu, Moses napisał: Dystans! Dystans! Ja tak trochę nie w temacie napiszę, od czapy. Miałem okazję rozmawiać z marynarzem służącym na ORP Górnik. Opowiedział mi jak to było z malowaniem tej łajby w trakcie dokowania: Otóż wziął bosman kilku chłopa, wózek i pojechali do magazynu po farbę. Bosman powiedział : beczkę tej, beczkę tej, wymieszać razem , dodać trochę oleju i pomalować. Tak to właśnie tworzy się kolory wg FS. A potem jeden z drugim " znafca" lata z wzornikiem FS-a, przykłada do ekranu i drze szaty, że nie tak model pomalowany i w ogóle aj waj, lipa i co tam jeszcze. Piszesz, Andrzeju o dystansie, ale to chyba rarytas większy niż szynka za komuny w sklepie. Jak na początku warsztatu nie napiszesz że robisz prosto z pudła i masz wy.....ne na poprawność zestawu pod względem ilości nitów, a malować będziesz tym co masz w szufladzie to cię potem zagryzą, a w galerii zjedzą, bo się nie znasz, nie umiesz i jeszcze pyskujesz. Modelarz - skleja zestaw np GWH, bez szpachlowania (bo przecież tak spasowany że komar ch.... w szparę nie wciśnie) bez blaszek i żywic (bo zestaw tak idealny że lepiej się nie da) maluje i pokazuje Nie modelarz - sklejacz/zlepiacz - skleja zestaw np A-modelu, szpachluje tonami, trasuje linie kilometrami, nituje, robi skraczyk i inne cuda na kiju, w końcu po roku maluje i pokazuje. Tak to w tej chwili wygląda. W świetle powyższego jestem Nie modelarzem, bo mi pasuje "nosek" płata w Pzl-ce Army i na dokładkę olewam kształt poduszek w F-14, o szpachli i papierze ściernym nawet nie będę wspominał bo mnie to w ręce nie gryzie i stanów lękowych nie powoduje. Przepraszam bardzo Kolegę Kowala za zaśmiecanie wątku swoimi żalami/uwagami etc. W razie "W" wpis usunę Edytowane 31 Stycznia 2020 przez abtb 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 Godzinę temu, abtb napisał: W innym warsztacie (bodajże poświęconym Zlinowi) zaczyna się od przesłuchiwania kto i co zrobił Nie no, ja tylko zapytałem ile autor zrobił Amodeli, bo twierdził, że łatwiej z drewna wystrugać niż z tej firmy skleić. Bo mogłoby się okazać, że z drewna nie zrobił żadnego, a z Amodelu i owszem... Albo zupełnie odwrotnie - z Amodelu nic, a psy są wieszane z tego co się zasłyszało. No i w sumie odpowiedzi nie uzyskałem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 1 minutę temu, Grzes napisał: No i w sumie odpowiedzi nie uzyskałem. W sumie to Autor nie odpowiedział/ nie przyznał się. Proponuję o g. 6 rano w niedzielę otworzyć drzwi razem z futryną do jego domu i powtórzyć zapytanie. Tak trochę na metodę CBA. Tylko, żeby cholercia drzwi nie pomylić, albo, nie daj Boże, budynku, bo trochę lipa będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) 41 minut temu, abtb napisał: Modelarz - skleja zestaw np HGW, bez szpachlowania (bo przecież tak spasowany że komar ch.... w szparę nie wciśnie) bez blaszek i żywic (bo zestaw tak idealny że lepiej się nie da) maluje i pokazuje Nie modelarz - sklejacz/zlepiacz - skleja zestaw np A-modelu, szpachluje tonami, trasuje linie kilometrami, nituje, robi skraczyk i inne cuda na kiju, w końcu po roku maluje i pokazuje. Tak to w tej chwili wygląda. A ja zawsze myślałem, że Modelarz to ten co robi modele (redukcyjne) tak, żeby były idealnym odwzorowaniem obiektu gdzie bez pełnego zestawu blach i żywic model nie przypomina obiektu, a sklejacz/zlepiacz to ten co zlepia byle co, nawet jeżeli na pierwszym panelu grzbietowym ma to to 27 zamiast 28 nitów przez co w ogóle przestaje być podobne do realnej maszyny. Chociaż może to i ja się zatrzymałem na etapie wojny "modelarze vs. frajdolarze" i teraz mylę pojęcia? PS. HGW to skrót od "Hanna Gronkiewicz-Waltz"? Autor nie powinien się obrażać, wszak relacja jeszcze się nie rozpoczęła - samo zdjęcie zamkniętego pudełka to nijak nie jest poprawne rozpoczęcie relacji z budowy. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez Tap-chan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 Dla mnie modelarz to każdy kto robi rzeczywistość w pomniejszeniu. Nie ma znaczenia czy robi prestiżowy zestaw z dodatkami za kilka stówek, czy Amodele, czy przerabia metalowe diecasty, czy jest to dzieciak robiący swoje modele sylwetkowe. Dla mnie każdy z nich jest modelarzem! 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 3 minuty temu, Grzes napisał: Dla mnie modelarz to każdy kto robi rzeczywistość w pomniejszeniu. Nie ma znaczenia czy robi prestiżowy zestaw z dodatkami za kilka stówek, czy Amodele, czy przerabia metalowe diecasty, czy jest to dzieciak robiący swoje modele sylwetkowe. Dla mnie każdy z nich jest modelarzem! I w sumie taką definicje można znaleźć w internetach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 17 minut temu, Tap-chan napisał: PS. HGW to skrót od "Hanna Gronkiewicz-Waltz"? Nie, to przecież czeski producent dodatków jest A F 14 to faktycznie GWH Taki to ze mnie "nie modelarz - pierdoła" Ale już poprawiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eLCe Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 6 minut temu, Grzes napisał: Dla mnie modelarz to każdy kto robi rzeczywistość w pomniejszeniu. Nie ma znaczenia czy robi prestiżowy zestaw z dodatkami za kilka stówek, czy Amodele, czy przerabia metalowe diecasty, czy jest to dzieciak robiący swoje modele sylwetkowe. Dla mnie każdy z nich jest modelarzem! Trafiłeś w punkt. Cała reszta zależy od preferencji, gustów, zasobności portfela i upodobań rzeczonego modelarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) Panowie! Lepmy, malujmy, pokazujmy. Resztę zostawmy innym. Zakon Braci Liczących Nity jest potrzebny na tym świecie jak każda inna cholera, bo inaczej to zaczniemy malować 21-ki na różowo. 39 minut temu, Tap-chan napisał: samo zdjęcie zamkniętego pudełka A co, jeśli okaże się, że to pudełko z innego warsztatu, całkiem puste w środku? Może autor nas "wkręca"? 39 minut temu, Tap-chan napisał: wszak relacja jeszcze się nie rozpoczęła No właśnie, a już się "gotuje" w warsztacie. Jeszcze się okaże, że wcale ten samolot nie spadł tylko został postawiony, nie rozdeptany tylko delikatnie trącony nogą a w ogóle sformułowanie "uległ zniszczeniu" opisuje tylko wygiętą rurkę pitota. Ktoś coś widział - jakieś zdjęcia? Nic? Normalnie spisek jakiś Idę kończyć Corsaira. Edytowane 31 Stycznia 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 6 minut temu, abtb napisał: Idę kończyć Corsaira. Wnęki i golenie przemalowałeś ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tap-chan Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 No właśnie, domagamy się zdjęcia "zwłok"! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Stycznia 2020 Share Napisano 31 Stycznia 2020 (edytowane) 4 minuty temu, Moses napisał: Wnęki i golenie przemalowałeś ? Nie dość, że przemalowałem, to jeszcze nalepki z pudła nalepiłem, taki to wredny jestem Edytowane 31 Stycznia 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 31 Stycznia 2020 Autor Share Napisano 31 Stycznia 2020 Koledzy możecie pisać śmiało. Mi tam, to nie przeszkadza . 2 godziny temu, abtb napisał: Przepraszam bardzo Kolegę Kowala za zaśmiecanie wątku swoimi żalami/uwagami etc. W razie "W" wpis usunę Koledzy możecie pisać śmiało. Mi tam, to nie przeszkadza . Godzinę temu, Tap-chan napisał: Autor nie powinien się obrażać, wszak relacja jeszcze się nie rozpoczęła - samo zdjęcie zamkniętego pudełka to nijak nie jest poprawne rozpoczęcie relacji z budowy. Tap-chan o jakim Ty obrażaniu piszesz ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 1 Lutego 2020 Autor Share Napisano 1 Lutego 2020 Zabrałem się za wycinanie i przygotowywanie drobnych części do malowania. W wersji Profipack są blaszki i mam dylemat, czy kokjpit z blaszkami, a może pomalować jak poprzednio ?. Co do malowania, to caly czas się zastanawiam jakie wybrać ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 Godzinę temu, kowal76 napisał: Co do malowania, to caly czas się zastanawiam jakie wybrać ?. Zdecydowanie Eastern German, bynajmniej ja bym to tak widział 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 "Bynajmniej" =/= "przynajmniej". "Bynajmniej" to partykuła przecząca. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 Solo dobrze, że tu czuwasz nad wszystkim cały czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 32 minuty temu, rudy0007 napisał: Solo dobrze, że tu czuwasz nad wszystkim cały czas Warto szanować mowę ojczystą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 51 minut temu, Solo napisał: Warto szanować mowę ojczystą. Da, da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 33 minuty temu, giberes napisał: Da, da Przepraszam za zaśmiecanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi