mic43 Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Po ukończeniu Sturmtigera od AFV (https://modelwork.pl/topic/38146-afv-club-sturmtiger-135/) czas na nowy projekt. Zakupiłem tytułowy model w dosyć okazyjnej cenie, zobaczymy jak mi pójdzie. Zapraszam do śledzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 12 Grudnia 2019 Share Napisano 12 Grudnia 2019 Czekamy zatem na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 26 Grudnia 2019 Autor Share Napisano 26 Grudnia 2019 (edytowane) Postęp prac. Jest już kadłub i koła. Zabieram się za wieżę. Póki co wszystko do siebie pasuje, połówki kadłuba, wstępnie pasowane, również wydają się dobrze przylegać. Mały Edytowane 26 Grudnia 2019 przez mic43 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 1 Lutego 2020 Autor Share Napisano 1 Lutego 2020 Czym usuwacie nadmiar zaschniętego kleju CA? Trochę mi zostało na blachach, kiepsko to wygląda. Da radę nitro? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 1 Lutego 2020 Share Napisano 1 Lutego 2020 4 minuty temu, mic43 napisał: Czym usuwacie nadmiar zaschniętego kleju CA? Trochę mi zostało na blachach, kiepsko to wygląda. Da radę nitro? Polecam Debonder PS-F Petr Dousek. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Lutego 2020 Autor Share Napisano 2 Lutego 2020 A nie rozklei to już przyklejonych blaszek? Muszę usunąć tylko z wierzchu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 Mozesz spr Mr tool cleaner od gunze jak masz 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 2 godziny temu, mic43 napisał: A nie rozklei to już przyklejonych blaszek? Muszę usunąć tylko z wierzchu... Bez wyraźnej intencji z Twojej strony to nie bo nawet jak zalejesz spoinę to bez próby odklejenia blaszki nie powinien puścić. Jeśli zaaplikujesz dokładnie to tym bardziej nic nie grozi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Lutego 2020 Autor Share Napisano 2 Lutego 2020 (edytowane) Ok, dzięki Kurde strasznie drogi ten debonder... Edytowane 2 Lutego 2020 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 Drogi ale działa jak marzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Lutego 2020 Share Napisano 2 Lutego 2020 54 minuty temu, mic43 napisał: Ok, dzięki Kurde strasznie drogi ten debonder... Niestety tanie hobby to nie jest... Ale ostatecznie warto dać te prawie trzy dychy, żeby nie spieprzyć sobie dotychczasowej pracy włożonej w model. Pamiętaj, że są różne debondery, które w różnym stopniu reagują z plastikiem a ten jest chyba najczęściej polecanym przez modelarzy jako skuteczny i bezpieczny. A sam debonder starczy Ci naprawdę na dłuuugo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 6 Lutego 2020 Autor Share Napisano 6 Lutego 2020 A próbowaliście tego: https://allegro.pl/oferta/pattex-sos-rozpuszczalnik-do-kleju-5g-super-glue-7050507667? Ten psf nigdzie nie jest dostępny, trzeba czekać aż się pojawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 15 Lutego 2020 Autor Share Napisano 15 Lutego 2020 Powoli przymierzam się do malowania. Planuje użyć farb Tamiya, dark green rozjaśniony dark yellow. Jakie proporcje byście proponowali? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 Malowanie ukończone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
StarBourne Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 Ale chyba nie zostawisz malowania w takim stanie? Przydałyby się chociaż jakieś rozjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 Rozjaśnienia będą, ale zawsze robię je olejami, a nie preshadingiem czy modulacją. Czy na takie jednokolorowe kamo kładziecie jakieś filtry? Myślałem, żeby kolor trochę nasycić żółtym filtrem olejnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 Filtry przy takim ciemnym i jednolitym kamuflażu nic nie zmienią, aplikacja filtrów po rozjaśnieniu olejami nic nie da. Filtry są na bazie olejnej, zawierają dużo rozcieńczalnika i zaprzepaszczą cały efekt rozjaśniania. Filtry gaszą zbyt ostrą modulacje kolorów, ale wykonanych farbami akrylowymi lub celulozowym. Nie ma wtedy reakcji chemicznej pomiędzy tymi związkami. Proponuję (ja nigdy tego nie robiłem) zabezpieczenie warstwy rozjaśnionej olejami np. sidoluxem i dopiero po całkowitym wyschnięciu spróbować to pofiltrowac. Oleje schną długo ....Akryl błyskawicznie!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 (edytowane) Ale kto mówił że filtr będzie po olejach? zamierzam zabezpieczyć teraz jakąś satyna (właśnie, co polecacie?) I dać właśnie filtr. Dopiero na dalszym etapie będą rozjasnienia. Edytowane 2 Marca 2020 przez mic43 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 Jak dla mnie to zbyt ciemno zacząłeś. Sam kolor przypomina mi amerykański olive drab ale o ruskiej zieleni, tak jak o gustach się nie dyskutuje. Filtr przy tak ciemnym malowaniu moim zdaniem nic nie zmieni bo jak pisałeś na dalszym etapie będziesz jeszcze działał olejami wiec pewnie zostanie zakryty dalszymi efektami. Mam jeszcze takie pytanie czemu nie rozjaśniasz aerografem tylko olejami. Wydaje mi się to o wiele łatwiejsze niż kontrolowanie gradientu na farbie olejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 2 Marca 2020 Autor Share Napisano 2 Marca 2020 To prawda, odcień bardziej przypomina olive drab, jakoś nie mogłem z dostępnych mi kolorów wytworzyć czegoś innego. Nie przepadam za efektem rozjaśnień przy pomocy aerografu i nie czuję takiej kontroli jak w przypadku olejów - mówię oczywiście o zwykłym preshading, który zazwyczaj polega na aplikacji białego lub czarnego - a przecież różne kolory rozjaśniamy różnymi kolorami. Co innego modulacja aerografem, ale to już wyższa szkoła jazdy, a ja nie specjalnie mam umiejętności aż tak sprawnego nim się posługiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TerraIncognita Napisano 2 Marca 2020 Share Napisano 2 Marca 2020 Szkoda że nie zaszpachlowałeś osłon wentylatorów na gładko. One były tłoczone, a nie odlewane. Poza tym dobrze się zapowiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 Hmm gdybym wiedział wcześniej... Przy okazji, jaki lakier satynowy polecacie? Nie zatykajacy aero, nie zmieniający koloru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 Hataka Hobby XP08-1 HTK-XP08 Satin Lacquer Clear rozcieńczony: Hataka Hobby HTK-XP03 Lacquer Thinner daje gładką satynową powierzchnię, idealną pod dalsze prace malarskie do aero ja leję ok. 60 % lakieru 40% rozcieńczalnika, mieszam to w kieliszku i gotowe wlewam do zbiorniczka. Kładę kilka cienkich warstw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mic43 Napisano 3 Marca 2020 Autor Share Napisano 3 Marca 2020 6 minut temu, robertmodelarz napisał: Hataka Hobby XP08-1 HTK-XP08 Satin Lacquer Clear rozcieńczony: Hataka Hobby HTK-XP03 Lacquer Thinner daje gładką satynową powierzchnię, idealną pod dalsze prace malarskie do aero ja leję ok. 60 % lakieru 40% rozcieńczalnika, mieszam to w kieliszku i gotowe wlewam do zbiorniczka. Kładę kilka cienkich warstw. Dzięki, aczkolwiek widzę, że cokolwiek jest drogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 3 Marca 2020 Share Napisano 3 Marca 2020 Bardzo fajnie wyszły białe oznaczenia. Jak by Saszka z Wanką od ręki szczotką maczaną w wiadrze z farbą malowali. Czyli nierówne krawędzie, ale bez zacieków które świadczyły by o walnięciu po 100 gram "gwardyjskiego wina" czyli spirytusu na głowę przed robotami malarskimi. Utrzymany realizm i o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi