letalin Napisano 17 Września Share Napisano 17 Września Marabu jest do wzięcia na szwedzkim aledrogo. 380 sek. https://www.tradera.com/item/1813/644933690/vintage-igra-marabu-flygmodell Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Września Super Moderator Share Napisano 24 Września u mnie kolejny pasażer i troszkę późniejszy okres 1996 rok 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 24 Września Share Napisano 24 Września Ten Iłek to ten sam co Plasticard? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Września Super Moderator Share Napisano 24 Września @jmx62 tak, kolejna wariacja pudełkowa ale zawartość ta sama. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 1 Października Share Napisano 1 Października Ponoć można sobie ściągnąć archiwalne numery "Małego Modelarza": https://archive.org/details/maly.modelarz.1957-199 Nie wiem, było? 3 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października W dniu 1.10.2024 o 23:03, Baas ArK napisał: Ponoć można sobie ściągnąć archiwalne numery "Małego Modelarza": https://archive.org/details/maly.modelarz.1957-199 Nie wiem, było? Pobrałem. Coś niesamowitego! Dzięki! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Dobra, mógłby ktoś mądrzejszy ode mnie napisać jak to pobrać? Bo ja ni w ząb nic z tego nie kumam. Jestem z pokolenia cz-b telewizorów lampowych i głębokiej PRL. Dla mnie komputer to wróg nr 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października (edytowane) 50 minut temu, Grzes napisał: Pobrałem. Też się skusiłem i faktycznie - łza się w oku zakręciła 11 minut temu, jmx62 napisał: Dobra, Po otwarciu pojawia się chyba opcja zip pod spisem treści - klikasz i jak masz dobre łącze to kilka minut i masz w folderze pobrane. Edytowane 5 Października przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października 12 minut temu, jmx62 napisał: Dobra, mógłby ktoś mądrzejszy ode mnie napisać jak to pobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Aaaaa ja jełop jednak jestem. Dzięki serdeczne Koledzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października 3 minuty temu, jmx62 napisał: ja jełop jednak jestem. Dobra tam, nie chwal się 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Myślałem, że jakaś pomyłka w skanowaniu, ale nie, w numerze 4/1982 była ciekawa parka: Śmigłowiec Mi-24 i samolot myśliwski Nakajima Ki-43 Hayabusa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października (edytowane) Godzinę temu, Grzes napisał: była ciekawa parka Nie jedyna - był Jelcz z naczepą plus jakiś szmatopłat. Już zerknąłem do oryginału - Spad XIII Edytowane 5 Października przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Mig(23) i Air-1, Ił-2 miał dodatkowe sylwetkowe modele Iła-2 i Iła-10. Sporo tego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października Wgl MM to był porządny kawał historii modelarstwa. Znam całą masę ludzi którzy przygodę z modelarstwem zaczynali właśnie od kartonu. A trzeba przyznać że na przestrzeni tylu lat pokazali prawie wszystko co możliwe. Lotnictwo, pancerka, kołowe, okrety wojenne, żaglowce, trochę kosmosu no i budowle. Ja zacząłem w kwietniu 1971 makietą Zamku Królewskiego w Warszawie. A potem to już poszłooooo. Obecnie troche idea Małego Modelarza jest wypaczona bo to już nie jest MM to jest Duży Modelarz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października W dniu 24.09.2024 o 20:40, Greif napisał: u mnie kolejny pasażer Ten Ił-62 jest chyba trochę oszukany. Przedstawia raczej prototyp z innymi silnikami, mniejsze gondole, niż seryjne maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października 2 godziny temu, letalin napisał: Ten Ił-62 jest chyba trochę oszukany. Przedstawia raczej prototyp z innymi silnikami, mniejsze gondole, niż seryjne maszyny. Bo tak było. W pudełku Plasticarta był prototyp Iła. Mniejsze silniki, charakterystyczne owiewki w przedniej części samolotu, napływ statecznika pionowego od połowy kadłuba i jeszcze na dokładkę pitot na dziobie: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiterATS Napisano 5 Października Share Napisano 5 Października 8 godzin temu, jmx62 napisał: Wgl MM to był porządny kawał historii modelarstwa. Znam całą masę ludzi którzy przygodę z modelarstwem zaczynali właśnie od kartonu. A trzeba przyznać że na przestrzeni tylu lat pokazali prawie wszystko co możliwe. Lotnictwo, pancerka, kołowe, okrety wojenne, żaglowce, trochę kosmosu no i budowle. Ja zacząłem w kwietniu 1971 makietą Zamku Królewskiego w Warszawie. A potem to już poszłooooo. Obecnie troche idea Małego Modelarza jest wypaczona bo to już nie jest MM to jest Duży Modelarz. Tak, ja również zaczynałem od kartonu i również od MM. Pierwszy numer jaki kupiłem, a był to był rok 1994, to model śmigłowca Cobra. Natomiast pierwszy zaczęty model to był lotniskowiec Essex, pierwsze jego wydanie z 1995r. Model kupiłem w kiosku niedługo po Cobrze i od razu poszedł na matę, przy czym śmigłowiec i tak rozgrzebałem w między czasie i skończyłem go szybciej. No a potem już poszło. Obecnie lata temu skończyłem z kartonówkami, ale od niedawna zbieram sobie do sentymentalno-wspominkowej kolekcji wszystkie numery MM'a, które kupiłem i skleiłem za dzieciaka, za własne ciężko zarobione kieszonkowe 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Japonska Cobre tez skleilem, A-10, Iryde, Harriera plus kilka innych z prywatnych wydawnictw. Kartonowki to bylo moje pierwsze 'powazne' modelarstwo, bo niemalowane plastykowe modele zrobione za dzieciaka to ciezko nazwac modelarstwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Ja, gdy już nabrałem nieco wprawy w kartonówkach, niektóre zacząłem po swojemu waloryzować. Dostawały malowanie, oznaczenia, kabinę z pilotem. Kilka fotek mi się uchowało... 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Szacun. Ja nigdy nie malowałem kartonówek, uważałem to za zbrodnię przeciwko autorowi opracowania. Jak zrobił z błędem to napewno nie celowo. Uważałem że pomalowane kartonówki nie wyglądają dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Fajne wspomnienia, widzę że już wtedy przewidziałeś zmiany w kwestii malowania szachownic . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października 4 minuty temu, barszczo napisał: Fajne wspomnienia, widzę że już wtedy przewidziałeś zmiany w kwestii malowania szachownic Oj, aż taki dobry prorok nie jestem. Malowanka robiłem na pewno po zmianie szachownicy, czyli po 1993r. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wuwumaster Napisano 6 Października Share Napisano 6 Października Pobrałem,mimo że to archiwum sięga do czasów gdy mój ojciec był małolatem, brnę przez te skany od wczoraj, niesamowite i... nie do przebrnięcia Na ten moment najbardziej urzekł mnie artykuł autora 4 pancernych, p. Przymanowskiego, który pod presją widowni postanawia napisać następne odcinki serii (ponad dotychczasowe 8 ) , takie archeologiczne making of Pozdr ww 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 7 Października Share Napisano 7 Października MM to kawał historii polskiego modelarstwa . Czasopismo było stale wychodzącym periodykiem dostępnym ( teoretycznie ) w kioskach Ruchu . W praktyce w czasie PRL - u albo znikało natychmiast odkładane do teczek , albo utrzymywało się w sprzedaży max 1 dzień. Dobry temat spekulacyjny , na giełdach i bazarach sprzedawane kilkukrotnie drożej. Z racji ubogości miedzy innymi modeli plastikowych w zasadzie dla niektórych jedyna alternatywa jeśli chodzi o modelarstwo . Poziom zróżnicowany , były modele łatwe i były modele skomplikowane ( niekoniecznie tylko żaglowce ) Tematy musiały zaspokoić ( średni 10 wydań w roku ) miłośników lotnictwa , statków i okrętów i pojazdów . Budowle były wyjątkowe. Ale PRL - swoimi niedoborami, sposobem dostawy potrafił zniszczyć wszystko i tak : - słaby papier ( widać było włókna , przesunięcia kolorów ( niekiedy dość poważne ) , lub źle dobrane kolory - merytoryka na poziomie posiadanej dokumentacji , ale zdarzały się " perełki " jak T - 72 , lub GAZ, - zakup tak jak pisałem , duża część szła do szkół , domów kultury i modelarni więc nakład znikał, poza tym jak można byłó kupowano na zapas - w prenumeracie ryzyko ,że Ci ktoś ze skrzynki wyjął , albo listonosz złożył na pół by się gazeta w skrzynce zmieściła No i to co wielokrotnie pisałem do modelarstwa kartonowego wychodziły z tzw " białej serii " bardzo udane poradniki " Budowa kartonowych modeli , gdzie tłumaczona nawet zasady podstaw geometrii. Dla mnie pierwszy MM to T - 70 , potem eskortowiec Tobruk , Tyle historii Skany do pobrania to niestety piractwo , a po za tym pytanie jak skanowane były bo jak byle jak to się długości poszczególnych elementów mogą się zmienić i nic nie będzie pasować . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi