jmx62 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 3 minuty temu, kowal76 napisał: W Warszawie jeden z pierwszych sklepów modelarskich pamiętam, że był chyba na ul. Siennej :). Na Siennej w takich blaszakach to był chyba Jadar, później gdzieś przenieśli się na Pragę. W podziemiach nDworca Centralnego był Sindar. A na ul.Chalubińskiego(nie wiem czy ta ulicą teraz tak się nazywa?) Był sklep z zabawkami chyba Alibaba i było tam całkiem porządne zaopatrzenie, kupiłem tam swoje jedne z pierwszych czteryósemki Mustanga i Avengera z Monogramu. A na Bemowie w jakiejś galerii na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich no Radiowej na pierwszym piętrze było stoisko z dużym wyborem modeli Fujimi. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 2 minuty temu, jmx62 napisał: Na Siennej w takich blaszakach to był chyba Jadar, później gdzieś przenieśli się na Pragę. W podziemiach nDworca Centralnego był Sindar. A na ul.Chalubińskiego(nie wiem czy ta ulicą teraz tak się nazywa?) Był sklep z zabawkami chyba Alibaba i było tam całkiem porządne zaopatrzenie, kupiłem tam swoje jedne z pierwszych czteryósemki Mustanga i Avengera z Monogramu. A na Bemowie w jakiejś galerii na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich no Radiowej na pierwszym piętrze było stoisko z dużym wyborem modeli Fujimi. Na Bemowie u mnie za miedzą :). O tym nie wiedziałem :). Chyba że to były już lata 90, to miałem inne zainteresowania. Pamiętam jeszcze sklep na Placu Bankowym na tyłach błękitnego wieżowca. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 20 minut temu, jmx62 napisał: Na Siennej w takich blaszakach to był chyba Jadar, później gdzieś przenieśli się na Pragę. W podziemiach nDworca Centralnego był Sindar. A na ul.Chalubińskiego(nie wiem czy ta ulicą teraz tak się nazywa?) Był sklep z zabawkami chyba Alibaba i było tam całkiem porządne zaopatrzenie, kupiłem tam swoje jedne z pierwszych czteryósemki Mustanga i Avengera z Monogramu. A na Bemowie w jakiejś galerii na skrzyżowaniu Powstańców Śląskich no Radiowej na pierwszym piętrze było stoisko z dużym wyborem modeli Fujimi. Na Siennej sklep był w kamienicy, przynajmniej w latach 90'. Na Centralnym w kiosku był, zaraz przy tych wąskich schodkach na rogu Jana Pawła/Chmielnej. Na Marszałkowskiej (chyba nr 78) na 1-szym piętrze był duży sklep z zabawkami z modelami i akcesoriami Revella. No i w pawilonach, ale to w zasadzie Zielna. Tyle kojarzę ze swojej okolicy. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 28 minut temu, kowal76 napisał: Pamiętam jeszcze sklep na Placu Bankowym na tyłach błękitnego wieżowca. Kupiłem tam MiG-29 z Italeri i polskie kalki do niego. Nigdy go nie skończyłem Edytowane 3 Stycznia 2021 przez Fixer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 1 godzinę temu, Artek82 napisał: Wszystkie są w tym samym malowaniu BOAC, ale magia poligrafii PRL działała cuda Jeżeli to jest realne to nie wiem jak to wtedyzrobili bo dzisiaj w dobie grafiki komputerowej jak najbardziej. A wracając do tego zdjęcia to zwróćcie proszę uwagę na podstawki pod modele, te z Plasticarda były zarąbiste, niewyszukane w kształcie a za to bardzo stabilne. Dzisiaj chyba nikt już takich nie wypuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Co do modeli Fujimi i Esci, to kupowałem w Juniorze na Marszałkowskiej jakoś w latach 89-91. Tam kupiłem swój pierwszy model 1/48 F 14A Fujimi Joly Rogers :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) 18 minut temu, Fixer napisał: Na Siennej sklep był w kamienicy, przynajmniej w latach 90'. Na Centralnym w kiosku był, zaraz przy tych wąskich schodkach na rogu Jana Pawła/Chmielnej. Na Marszałkowskiej (chyba nr 78) na 1-szym piętrze był duży sklep z zabawkami z modelami i akcesoriami Revella. No i w pawilonach, ale to w zasadzie Zielna. Tyle kojarzę ze swojej okolicy. Fixer masz rację ten blaszak to był na Zielnej a nie Siennej. No i jeszcze a Świętokrzyskiej Pelta, to był mega sklep, w zasadzie księgarnia, na piętrze stoisk z modelami, bardzo duży wybór w tym chyba pełny asortyment Broplana ale najciekawsze było na parterze. Mega księgarnia w tym wydawnictwa zagraniczne. Pamiętam jak mi opadła kopara na widok SquadronSignal...in action. Byłem już po zakupach na górze więc mi tylko starczyło na Mustanga, Bf-110 i Ju-87. Przy następnych wizytach w Pelcie najpierw zachodziłem do księgarni, pukałem co jest i ile kosztuje, potem spacer na górę, zakup modelu/modeli i powrót po kolejne monografie do księgarni. Człowiek po takich zakupach wracał do domu jak na skrzydłach taki był lekki. Portfel był lekki Edytowane 3 Stycznia 2021 przez jmx62 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) Do Pelty też jeździłem. Pamiętam też taki kiosk na rogu Al. Jama Pawła II i Anielewicza. Tam też były modele :). Na Nowolipkach w sklepie bodajże zabawkarskim także był duży wybór. A sklep z Siennej przeniósł się późmiej chyba na ul. Słowackiego na Żoliborzu. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez kowal76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Chyba jednak przegiąłem, ten sklep na Bemowie to było 1993 a więc już po komunie i wspomnienie o nim nie mieści się w ramach tematu. Na dworcu W-wa Wschodnia też był kiosk z modelami i pierwszymi monografiami z serii Wydawnictwo Militaria. Modele dostępne były z Toko, Dako, Šmer, KP itp. Cała seria Iłów-2 i P-63 Kingcobra. A w przejściu podziemnym dworca autobusowego Zachodnia pod Alejami Jerozolimskimi też był kiosk ale z Revellem. Starym Revellem ale pamiętam Skua, Swordfish(przrpak Matchboxa), P-26 ale to chyba też początek dziewięćdziesiątych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 (edytowane) Początki Martoli to sklep w Pruszkowie ( razem z papierniczym ) jeździłem tam specjalnie po odbiór zamówionych modeli ( dawało się listę i po jakimś czasie dostawałem tel , że coś tam jest. Po jakimś czasie ze zdumieniem wpadłem na ten sklep jako stoisko w PDT na Woli, następnie to już chyba Kielecka i obecna lokalizacja. Pamiętam też sklep w suterenie na ul Słowackiego w Warszawie ( wchodziło się tam z ulicy a kupiłem tam Defianta z Airfix ). Zdjęcie lokalizacji sklepu. Sklep modelarski Chematic ( przepakowywali modele) na ul Conrada w Warszawie, sklep i siedziba RPM na Ciołka w Warszawie ( tam kupiłem ich wrysk PWS 10 w 72 z elementami z białego metalu ! Był jakiś sklep na Ursynowie, następny w pawilonie "Pod skrzydłami" przeniesiony później do kina "Ochota". Było tego ( przynajmniej w Warszawie całkiem sporo. Niestety padły w boju o klienta w wojnie z internetem. Edytowane 3 Stycznia 2021 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Z opolskiego do Warszawy się przenieść.To dopiero akcja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 Przypomniał mi się jeszcze sklep ( a w zasadzie stoisko ) na ul Grochowskiej w Warszawie ( kupiłem koszmarną ruską vacu Szcze 2 ), stoisko na Rondzie Wiatraczna ( w sklepiku z prasą) mieli całkiem sporo modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 W Prószkowie to nie kojarzę, ale w Pruszkowie kupowałem pierwszy aerograf Azteca i kompresor lodówkowiec . Chyba coś ok 2002. Dostałem jeszcze w gratisie kilka woreczków z akrylowymi modelmasterami. Następny raz jak byłem w Martoli to już przy Polu Mokotowskim rezydowali. Chematic jeszcze 2-3 lata temu był na Conrada ale widzę, że się przenieśli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 43 minuty temu, kopernik napisał: ...w pawilonie "Pod skrzydłami" Przy Grójeckiej koło Hali Banacha. Bardzo duży wybór HobbyCrafta 72 i 48. Kupione 48: Vampire, Ju-87G, PiperCub, ShootingStar, Seversky P-35, Hurricane IID, P-26, SeaFury, DHC Beaver, Spitfire XIV, I-16, Ła-7, Bf-109B i trochę siedemdwójek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 3 godziny temu, kowal76 napisał: Może ktoś posiada zdjęcia makiety kolejowej z CSH na Marszałkowskiej w Warszawie, a także wnętrz sklepu ?. Szukałem w necie, ale nic nie ma. Chętnie bym obejrzał takie stare fotki sklepów modelarskich w Warszawie z lat 80 i wcześniejszych czasów. Zdjęć kolejki z CSH jest zadziwiająco mało ! ( sporo ich pewnie miała pracownia modelarska z Pałacu. Oni ją konserwowali i naprawiali. Ale co się stało z tymi pamiątkami to chyba nikt nie wie) Kolejka z CSH trafiła do jakiegoś domu dziecka i tam dokonała żywota. Na marginesie, były dwie kolejki , pierwsza chyba TT zastąpiona przez HO ( z włączeniem TT jako wąskotorówki ). Oto 4 zdjęcia tej kolejki zamieszczone w katalogu PIKO ( 1976). A o kolejce z CSH można poczytać nawet u Ożogowskiej " Głowa w tranzystorach". Starą fotkę ze Składnicy Harcerskiej z Wrocławia już wstawiałem, może nie wszyscy widzieli... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Stycznia 2021 Share Napisano 3 Stycznia 2021 Pani sprzedawczyni jak z mięsnego... A tak na marginesie to dobrze było znać taką panią sprzedawczynię. Mówię z autopsji. Trwało przyjęcie towaru, a już się zakupy robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2021 A jak poprosiłeś Panią żeby coś pokazała i nie kupiłeś - padało się trupem pod jej wzrokiem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Stycznia 2021 Super Moderator Share Napisano 4 Stycznia 2021 a ja z uporem maniaka dodaję taki wynalazek do kolekcji pudełko nie co nie domaga, może ktoś ma na zbyciu w lepszym stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Micz Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Kalki z weatheringiem, ale bajer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 4 Stycznia 2021 Super Moderator Share Napisano 4 Stycznia 2021 ale przynajmniej maja normalne hakenkreuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 4 Stycznia 2021 Share Napisano 4 Stycznia 2021 Kalki raczej maja folię/papier ochronny. Widać na zdjęciu zagięty róg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Stycznia 2021 Share Napisano 6 Stycznia 2021 (edytowane) W starej SP z 1966 znalazłem taką info: Ciekawe jak za "zachodnią" granicą wyglądała w tym czasie literatura lotnicza? NRD-ówek w stosunku do PRL-u to był zachód ale też była tam głęboka komuna. Edytowane 6 Stycznia 2021 przez jmx62 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 7 Stycznia 2021 Share Napisano 7 Stycznia 2021 Mam kilka numerów NRD-dowskiego odpowiednika Skrzydlatej Polski. Nazywało się to Flieger Revue. Format A4, Okładka i kilka środkowych stron to papier kredowy, reszta na czymś co przypomina papier pakowy. Co do zawartości to podobnie jak u nas.Połowa o lotnictwie cywilnym, aeroklubach, kosmosie..., w drugiej trochę historii, coś jak nasz Lamus itp. Planów modelarskich w egzemplarzach jakie mam i widziałem nie było. Na kredzie jedna strona była z kolorowankami. Mam akurat egzemplarz z pięknym przekrojem Miga -3 lub Lagga-3 ( w tej chwili nie pamiętam). Co do książek mam kilka: Samoloty czechosłowackie, Radzieckie bombowce i o lotnictwie wojskowym NRD. Postaram sie zamieścić kilka fotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hamp Napisano 7 Stycznia 2021 Share Napisano 7 Stycznia 2021 Jeszcze przypomniało mi się: Mam monografię Magnuskiego T-34 wydaną w NRD. ,,Von Tankograd nach Berlin" Ciekawe że u nas jej nie wydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Stycznia 2021 Autor Share Napisano 7 Stycznia 2021 Przeglądając aukcje wpadłem na coś takiego ! Nie pamiętam konkretnie tego rysunku ( pewnie nie dostałem w kiosku tego nr SP ). Może ktoś to wyszpera z pamięci i podzieli się wiedzą na ten temat ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi