Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba tego Zero gdzieś mam, Ki-27 jakoś nie kojarzę. W wolnej chwili poszukam.

Napisano

Pamiętam, mam jeszcze gdzieś w piwnicy zeszyty z wycinkami z SP. Zero jest w malowaniu które było stosowane po kapitulacji Japonii. A ki 27 o ile pamiętam jest w malowaniu Mandzukuo - państwa utworzonego po zajęciu przez Japonię mandzurii. 

• Like 1
Napisano

Może pamiętacie w którym roku było to publikowane. Obecnie korzystanie z biblioteki jest mocno ograniczone i nie dadzą grzebać całe dnie w zbiorach. W necie jakoś nie mogę trafić.

Napisano (edytowane)

Przy okazji grzebania na aukcyjnych portalach zauważyłem, że ze starych modeli w zasadzie chodzą tylko matchboxy i to za całkiem przyzwoite pieniądze. Czyżby brak reedycji dawał o sobie znać ? Ilustracją niech będzie modelik ze zdjęcia. Małe to to i słabe, merytorycznie nie nasze , cena już jest kosmiczna a licytacja trwa. 

Zrzut ekranu (356).png

Edytowane przez kopernik
Napisano (edytowane)
1 godzinę temu, kopernik napisał:

Może pamiętacie w którym roku było to publikowane. Obecnie korzystanie z biblioteki jest mocno ograniczone i nie dadzą grzebać całe dnie w zbiorach. W necie jakoś nie mogę trafić.

Ten Ki-27 jest na pinterescie ale nie mam tam założonego konta

https://pl.pinterest.com/pin/527202700107487554/

A ten Zero z zielonymi krzyżami to był chyba gdzieś tak w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku, SP wtedy jeszcze była tygodnikiem w formacie większym niż teraz i na papierze gazetowym.

Aha, jeszcze coś mi się kojarzy na którymś forum modelarskim ktoś go robił właśnie w takim malowaniu ale to by trzeba było pogrzebać.

Edytowane przez jmx62
  • Like 1
Napisano

Dzięki, gdyby tak w PRLu był taki pinterest ... Coś w tym stylu było na Wolumenie i Perskim. Facet od modeli oferował ksera ( cz. b) z zachodnich wydawnictw. Można też było zamówić jakieś materiały, jak miał to co chciałeś to za tydzień były. Nie pamiętam ile to kosztowało, ale nie było tanio. A Skrzydlatą przejrzę, przy okazji powspominam...

Napisano (edytowane)

Jeszcze coś mi świtało i w końcu zaświtało. Tam jeszcze była G4 Betty też z takimi krzyżami "kapitulacyjnymi" czy jak to się fachowo nazywało. Bodajże tą Bettką wozili przedstawicieli władz japońskich do podpisania aktu kapitulacji czy coś takiego, nie jestem do końca pewny i nie chce wprowadzić w błąd szanownych Kolegów. Ale temat warty rozgrzewania. 

A Zero napewno było gdzieś na forum.

Edytowane przez jmx62
Napisano

To był taki cykl w SP. Bodaj : Godło i  barwa w lotnictwie.

Po latach jak kupiłem wydaną u nas Godło i barwa w lotnictwie, W.Greena i znalazłem tam wiele takich samych rysunków. ;-)))

https://allegro.pl/oferta/barwa-i-godlo-w-lotnictwie-10077089825

Napisano

A teraz obiecane: co to w NRD-ówku  z literatury mieli

IMG_2262.JPG

IMG_2263.JPG

Napisano

"Flieger Revue" to pamiętam, mniej więcej w tym samym czasie czeskie "Letectvi a kosmonavtika" można było dorwać w MPiK-u.

Napisano

Odnośnie prasy DDR-owskiej. Wprawdzie nie do końca lotnicze, ale modelarskie czasopismo Modelbau Heute było w krajach soc.  pierwszą gazetą dedykowaną wyłącznie dla modelarzy plastikowych. Co ciekawe, zaczęło wychodzić w czasach, gdy u nas w Polsce budowanie plastikowych modeli jeszcze nie było oficjalnie uznawane za "prawdziwe" modelarstwo.

Napisano

Wschodni adasie zresztą jak zachodni to sentymenciarze. Flieger Revue wychodzi do dzisiaj plus rózne dodatki i cały czas  hitlerowskie i kacapskie maszyny na okrągło. Boją się te hitlersyny ruskich aż sie  nie chce wierzyc.

Napisano (edytowane)
42 minuty temu, Marek62 napisał:

IMG_20210109_180809.thumb.jpg.7d498b597541b1867bbb532b83dbebe7.jpgByłem w piwnicy wg mnie było to w 1982 roku

Marek62 normalnie ubiegłeś mnie😡

Też dzisiaj byłe w swojej graciarni i znalazłem coś takiego o co pytał kopernik

Rocznika SP nie znalazłem ale przychylam się do zdania kolegi Marek62(też jestem 62😉)

No niestety jakość fotek zwłaszcza  Betty "zielonokrzyskiej" niezbyt ale są i już

IMG_20210109_152206f.jpg

IMG_20210109_152206r.jpg

IMG_20210109_152243f.jpg

IMG_20210109_152249g.jpg

IMG_20210109_190859.jpg

IMG_20210109_190925.jpg

Edytowane przez jmx62
  • Thanks 1
Napisano
41 minut temu, Marek62 napisał:

IMG_20210109_180809.thumb.jpg.7d498b597541b1867bbb532b83dbebe7.jpgByłem w piwnicy wg mnie było to w 1982 roku

Fajny zeszycik, też taki miałem, tylko że dodawałem krótki opis i wklejałem jeden samolot na str. Dzięki za info o roku.

Napisano

Jeszcze ze stareńkiej SP`66

Hej to musiał być hit w tamtych czasach!!!

Ja miałem dopiero 4 latka i jeszcze nie miałem wtedy pojęcia co będę robił na stare lata.

Jakby ktoś mi przepowiedział, że będę się bawił jak małe dziecko w sklejanie samolocików z plastyku to pewnie bym nie uwierzył🙃

model P-11 revell.SP1966.11.jpg

Napisano (edytowane)

Przebił się i można go było nawet trafić w CSH  ( przynajmniej w Warszawie). W imporcie prywatnym rzeczywiście popularniejszy był Heller.

11.1.jpg

11.jpg

Edytowane przez kopernik
Napisano (edytowane)

No ten modelik P-11 to był hicior, później był nasz PZW Siedlce dużo słabszy od i tak słabego Revella🤪.

Kilka lat później wyszedł model Hellera z którego powstało dużo naprawdę wspaniałych miniatur, najlepiej wspomaganych blaszkami Parta lub Eduarda.

Revell miał całą masę błędów merytorycznych i gigantyczne pryszcze mające imitować nity. Ale i tak to był super model jak na tamte czasy.

Na Scalemates znalazłem że pierwszy był jednak nasz i to z ZP Ruch 1964r. 

Edytowane przez jmx62
Napisano

Frog jak feniks, ciągle żywy i wciąż zaskakuje. W necie wpadłem na coś takiego ( w środku oryginalna instrukcja NOVO ) .

lysander.jpg

• Like 1
Napisano

Jeszcze wrzutka ze starej SP z lat 60-tych, jak wówczas wyglądało modelarstwo

efgmfjvjm.jpg

• Thanks 1
Napisano

Zobaczcie jaki wypas - Avro Shackelton i F-111B ze zdjętą kapsuła ratunkową!

• Like 1
Napisano

HOBBY MILIONÓW - tak wtedy było ...  Nasze zdjęcie to ten chłopak z piecem w tle, reszta to raczej przedruk z zachodniej prasy, modele ze zdjęć raczej nieosiągalne u nas.

• Like 1