jmx62 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Chyba tego Zero gdzieś mam, Ki-27 jakoś nie kojarzę. W wolnej chwili poszukam. Cytuj
Marek62 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 Pamiętam, mam jeszcze gdzieś w piwnicy zeszyty z wycinkami z SP. Zero jest w malowaniu które było stosowane po kapitulacji Japonii. A ki 27 o ile pamiętam jest w malowaniu Mandzukuo - państwa utworzonego po zajęciu przez Japonię mandzurii. 1 Cytuj
kopernik Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Napisano 8 Stycznia 2021 Może pamiętacie w którym roku było to publikowane. Obecnie korzystanie z biblioteki jest mocno ograniczone i nie dadzą grzebać całe dnie w zbiorach. W necie jakoś nie mogę trafić. Cytuj
kopernik Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Przy okazji grzebania na aukcyjnych portalach zauważyłem, że ze starych modeli w zasadzie chodzą tylko matchboxy i to za całkiem przyzwoite pieniądze. Czyżby brak reedycji dawał o sobie znać ? Ilustracją niech będzie modelik ze zdjęcia. Małe to to i słabe, merytorycznie nie nasze , cena już jest kosmiczna a licytacja trwa. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez kopernik Cytuj
jmx62 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) 1 godzinę temu, kopernik napisał: Może pamiętacie w którym roku było to publikowane. Obecnie korzystanie z biblioteki jest mocno ograniczone i nie dadzą grzebać całe dnie w zbiorach. W necie jakoś nie mogę trafić. Ten Ki-27 jest na pinterescie ale nie mam tam założonego konta https://pl.pinterest.com/pin/527202700107487554/ A ten Zero z zielonymi krzyżami to był chyba gdzieś tak w połowie lat osiemdziesiątych XX wieku, SP wtedy jeszcze była tygodnikiem w formacie większym niż teraz i na papierze gazetowym. Aha, jeszcze coś mi się kojarzy na którymś forum modelarskim ktoś go robił właśnie w takim malowaniu ale to by trzeba było pogrzebać. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez jmx62 1 Cytuj
kopernik Napisano 8 Stycznia 2021 Autor Napisano 8 Stycznia 2021 Dzięki, gdyby tak w PRLu był taki pinterest ... Coś w tym stylu było na Wolumenie i Perskim. Facet od modeli oferował ksera ( cz. b) z zachodnich wydawnictw. Można też było zamówić jakieś materiały, jak miał to co chciałeś to za tydzień były. Nie pamiętam ile to kosztowało, ale nie było tanio. A Skrzydlatą przejrzę, przy okazji powspominam... Cytuj
jmx62 Napisano 8 Stycznia 2021 Napisano 8 Stycznia 2021 (edytowane) Jeszcze coś mi świtało i w końcu zaświtało. Tam jeszcze była G4 Betty też z takimi krzyżami "kapitulacyjnymi" czy jak to się fachowo nazywało. Bodajże tą Bettką wozili przedstawicieli władz japońskich do podpisania aktu kapitulacji czy coś takiego, nie jestem do końca pewny i nie chce wprowadzić w błąd szanownych Kolegów. Ale temat warty rozgrzewania. A Zero napewno było gdzieś na forum. Edytowane 8 Stycznia 2021 przez jmx62 Cytuj
hamp Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 To był taki cykl w SP. Bodaj : Godło i barwa w lotnictwie. Po latach jak kupiłem wydaną u nas Godło i barwa w lotnictwie, W.Greena i znalazłem tam wiele takich samych rysunków. ;-))) https://allegro.pl/oferta/barwa-i-godlo-w-lotnictwie-10077089825 Cytuj
hamp Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 A teraz obiecane: co to w NRD-ówku z literatury mieli Cytuj
jmx62 Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 "Flieger Revue" to pamiętam, mniej więcej w tym samym czasie czeskie "Letectvi a kosmonavtika" można było dorwać w MPiK-u. Cytuj
Andrzej Ziober Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Odnośnie prasy DDR-owskiej. Wprawdzie nie do końca lotnicze, ale modelarskie czasopismo Modelbau Heute było w krajach soc. pierwszą gazetą dedykowaną wyłącznie dla modelarzy plastikowych. Co ciekawe, zaczęło wychodzić w czasach, gdy u nas w Polsce budowanie plastikowych modeli jeszcze nie było oficjalnie uznawane za "prawdziwe" modelarstwo. Cytuj
Marek62 Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Byłem w piwnicy wg mnie było to w 1982 roku 1 Cytuj
em Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 Wschodni adasie zresztą jak zachodni to sentymenciarze. Flieger Revue wychodzi do dzisiaj plus rózne dodatki i cały czas hitlerowskie i kacapskie maszyny na okrągło. Boją się te hitlersyny ruskich aż sie nie chce wierzyc. Cytuj
jmx62 Napisano 9 Stycznia 2021 Napisano 9 Stycznia 2021 (edytowane) 42 minuty temu, Marek62 napisał: Byłem w piwnicy wg mnie było to w 1982 roku Marek62 normalnie ubiegłeś mnie Też dzisiaj byłe w swojej graciarni i znalazłem coś takiego o co pytał kopernik Rocznika SP nie znalazłem ale przychylam się do zdania kolegi Marek62(też jestem 62) No niestety jakość fotek zwłaszcza Betty "zielonokrzyskiej" niezbyt ale są i już Edytowane 9 Stycznia 2021 przez jmx62 1 Cytuj
kopernik Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 41 minut temu, Marek62 napisał: Byłem w piwnicy wg mnie było to w 1982 roku Fajny zeszycik, też taki miałem, tylko że dodawałem krótki opis i wklejałem jeden samolot na str. Dzięki za info o roku. Cytuj
kopernik Napisano 9 Stycznia 2021 Autor Napisano 9 Stycznia 2021 O tej Betty jest w monografii wydawanej przez Militaria ( 63 nr). Cytuj
jmx62 Napisano 11 Stycznia 2021 Napisano 11 Stycznia 2021 Jeszcze ze stareńkiej SP`66 Hej to musiał być hit w tamtych czasach!!! Ja miałem dopiero 4 latka i jeszcze nie miałem wtedy pojęcia co będę robił na stare lata. Jakby ktoś mi przepowiedział, że będę się bawił jak małe dziecko w sklejanie samolocików z plastyku to pewnie bym nie uwierzył Cytuj
myszaty Napisano 11 Stycznia 2021 Napisano 11 Stycznia 2021 Ta P-11 się jakoś przebiła do świadomości i rynku? Bo to chyba 1 wspomnienie o tym revellu? Cytuj
kopernik Napisano 11 Stycznia 2021 Autor Napisano 11 Stycznia 2021 (edytowane) Przebił się i można go było nawet trafić w CSH ( przynajmniej w Warszawie). W imporcie prywatnym rzeczywiście popularniejszy był Heller. Edytowane 11 Stycznia 2021 przez kopernik Cytuj
jmx62 Napisano 12 Stycznia 2021 Napisano 12 Stycznia 2021 (edytowane) No ten modelik P-11 to był hicior, później był nasz PZW Siedlce dużo słabszy od i tak słabego Revella. Kilka lat później wyszedł model Hellera z którego powstało dużo naprawdę wspaniałych miniatur, najlepiej wspomaganych blaszkami Parta lub Eduarda. Revell miał całą masę błędów merytorycznych i gigantyczne pryszcze mające imitować nity. Ale i tak to był super model jak na tamte czasy. Na Scalemates znalazłem że pierwszy był jednak nasz i to z ZP Ruch 1964r. Edytowane 12 Stycznia 2021 przez jmx62 Cytuj
kopernik Napisano 12 Stycznia 2021 Autor Napisano 12 Stycznia 2021 Frog jak feniks, ciągle żywy i wciąż zaskakuje. W necie wpadłem na coś takiego ( w środku oryginalna instrukcja NOVO ) . 1 Cytuj
jmx62 Napisano 16 Stycznia 2021 Napisano 16 Stycznia 2021 Jeszcze wrzutka ze starej SP z lat 60-tych, jak wówczas wyglądało modelarstwo 1 Cytuj
pmroczko Napisano 16 Stycznia 2021 Napisano 16 Stycznia 2021 Zobaczcie jaki wypas - Avro Shackelton i F-111B ze zdjętą kapsuła ratunkową! 1 Cytuj
kopernik Napisano 16 Stycznia 2021 Autor Napisano 16 Stycznia 2021 HOBBY MILIONÓW - tak wtedy było ... Nasze zdjęcie to ten chłopak z piecem w tle, reszta to raczej przedruk z zachodniej prasy, modele ze zdjęć raczej nieosiągalne u nas. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi