kopernik Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Z tymi modelami, to jest tak jak z umówieniem się na randkę z miłością z pierwszej klasy podstawówki. Trzeba dostosować oczekiwania do realiów. Modele są te same, umiejętności chyba większe, w czym problem ? A może problem tkwi w tym, że rozpasani super zestawami nie dają rady ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 Oj, z tym porównaniem z randką z dawną miłością to się uśmiałem - trafiłeś chyba w 10! Szczególnie z tymi umiejętnościami: w modelarstwie też są na każdym kroku wspomagacze A tak naprawdę to się pewnie i nie chce po latach robić tyle wkładu własnego co do dawniejszych modeli, oczy nie te, ręce jakby mniej precyzyjne. Taka prawda... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 4 Lutego 2022 Autor Share Napisano 4 Lutego 2022 Ja w wieku 10-12 lat nie dawałem żadnego wkładu własnego, żeby nie popsuć cudownych modeli Matchboxa czy Airfixa. Zresztą, na podstawie czego miałem coś poprawiać ? Pierwsza polowa lat 70 ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JJ62 Napisano 4 Lutego 2022 Share Napisano 4 Lutego 2022 U mnie to bywało różnie: a to tablica przyrządów wg moich wyobrażeń, trochę później podłoga w kabinie itp. (wszystko w Matchboxach, Airfixach i NOVO). Ale tak właśnie zmienia się optyka patrzenia przez pryzmat naszych doświadczeń. Dlatego chyba nie jestem fanem vintydżi (ale tylko w modelarstwie), tym bardziej że jak zobaczyłem te ceny . A ja tu się łamię czy kupić najnowszego F-4J Fine Molds za ok 160 pln, a tam Hurri IIC z Matchboxa z przesyłką z UK wychodzi więcej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 (edytowane) W dniu 4.02.2022 o 22:20, kopernik napisał: Zresztą, na podstawie czego miałem coś poprawiać ? Pierwsza polowa lat 70 Plany Modelarskie: 1970 - Mustang, Hurricane, Typhoon i P-11c 1972 - Lancaster 1973 - Lysander 1974 - Corsair 1976 - P-38 Lightning i Tempest Oczywiście trochę żartuję. "Plany" z zachodnim sprzętem były niemal nie do zdobycia. Zarezerwowane dla bibliotek, modelarni i znajomych P. Ziuty z kiosku (do niewielu kiosków dostarczali). Ja to dopiero w późnej podstawówce dowiedziałem się o istnieniu czegoś takiego. Swoją drogą, poziom szczegółowości niektórych z tych planów i dziś budzi podziw. Choć zapewne ich zgodność z oryginałami w świetle dzisiejszej wiedzy pozostawia nieco do życzenia. Edytowane 6 Lutego 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 Halifax, Spitfire i Defiant jeszcze były. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 6 Lutego 2022 Share Napisano 6 Lutego 2022 6 minut temu, jmx62 napisał: Halifax, Spitfire i Defiant jeszcze były. Było ich jeszcze sporo (Airacobra, Mosquito...) ale to już później. @kopernikwspominał połowę lat 70-tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 6 Lutego 2022 115 wpadł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Jak na lata 70-te, to był całkiem niezły model P-38F. Dopiero Hasegawa w 1977 wypuściła lepszego Lightninga we wczesnych wersjach. Tego Airfix-a dostałem w prezencie chyba w 1978. Wielka była moja radość, dopóki nie otworzyłem pudełka. W środku były wypraski tego modelu: Wypust z lat 50-tych. Te karykaturalne kształty na pudełku zgadzały się z wyglądem części. Których zresztą było tylko kilkanaście. Nawet w realiach PRL-u, ten model był g... wart. Szybko się go pozbyłem. Edytowane 7 Lutego 2022 przez HKK 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lutego 2022 Autor Share Napisano 7 Lutego 2022 (edytowane) Po przeczytaniu "Ostatni lot Admirała" , chyba każdy na osiedlu dopisał ten model do listy pożądanych. Wizyta na Wolumenie skutecznie studziła rozpalone głowy. I nie mówię o jakości modelu, tylko o cenie A sam model prezentował się imponująco. Zdjęcia z netu. Edytowane 7 Lutego 2022 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Mój wyglądał tak. I mi się "podobowywuje" 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cdarek Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Panowie ...P-38 klasyka ....każdy chciał to mieć.... Przejrzę schowki i ja coś też wyciągnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 7 Lutego 2022 Share Napisano 7 Lutego 2022 Mój pierwszy model pomalowany "profesjonalnymi" farbami. Ja małolat jestem - kupiony na wyjeździe latem 1990 w sklepie modelarskim w Gdańsku. Ostatni ogonek za modelami jaki pamiętam. Na zdjęciu w formie częściowego rozkładu. Już taki nie istnieje. Po kąpieli w krecie czeka na dalszy los. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2022 nie wiem co brytole mają z projektowaniem, ale taki oto szpetofon laduje u mnie ciężarówki też okrutne 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 napisalbym tak: brzydki to on jest, ale ma w sobie cos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 22 minuty temu, Greif napisał: taki oto szpetofon laduje u mnie O karramba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 (edytowane) 3 godziny temu, Greif napisał: nie wiem co brytole mają z projektowaniem, ale taki oto szpetofon laduje u mnie Apogeum dziwactwa osiągnęli po wojnie. Moi dwaj faworyci to Handley Page Victor i Blackburn Buccaner. Oba wyglądają, jakby konstruktorzy co chwila dodawali coś, o czym chwilę wcześniej zapomnieli i upychali na siłę: tu jakaś bulwa, tam garb, tu skrzywienie, z tyłu coś wystaje. Dodatkowo Victor robi na mnie wrażenie opóźnionego w rozwoju wieloryba. Na podium plasuje się też BAC Lightning, którego onegdaj kleiłem z zestawu Plastyka vel Froga. Rakieta na kadłubie, rakieta na skrzydle, silnik jeden nad drugim... no rozpacz, przerośniety Mig-21 projektowany przez abstrakcjonistę. Edit: nawet rysownik Plastyka dawał subtelnie znać, że coś jest mocno nie teges: niebo czerwone, ziemia niebieska. Normalnie świat na opak. Zdjęcie dla celów dyskusji. Za szkody moralne nie odpowiadam. Edytowane 10 Lutego 2022 przez Szupryt 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 48 minut temu, Szupryt napisał: niebo czerwone, ziemia niebieska Bo on leci na plecach nad morzem . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2022 akurat atomowe bombowce są całkiem fajne, BAC też jest fajny , nietypowe owszem ale nie są brzydkie w porównaniu do projektów z czasów WWII Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szupryt Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 19 minut temu, barszczo napisał: Bo on leci na plecach nad morzem . Tu Kolega ma absolutną rację, aczkolwiek jedynym punktem orientacyjnym jest słońce (podmieniłem fotkę, żeby było wiadomo, o co chodzi), wyglądające jakby miało zaraz zmienić się w czerwonego olbrzyma i zniszczyć całe życie na naszej planecie. I ogólnie klimat jak z "Komety nad Doliną Muminków". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 10 Lutego 2022 Super Moderator Share Napisano 10 Lutego 2022 116 ale jakby ktoś chciał na wymianę ląduje taki oto on: a do kolekcji zawsze mi się podobający Delfinek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 Ten Heyford jest piękny!!! Wtedy jeszcze projektantów nie ograniczano dlatego takie szalone konstrukcje miały szansę powstawawać, szukano możliwości, łamano zasady. Od czasu konstrukcji odrzutowców zrobiło się masakrycznie nuuùdnnnno...jakieś tam szalone pomysły były, ale to już nie to.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greatgonzo Napisano 10 Lutego 2022 Share Napisano 10 Lutego 2022 26 minut temu, myszaty napisał: ale to już nie to... Blackbird? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 no i do Victora tez nie mozna sie przyczepic Lightninga kleilem przed laty z jakiegos zestawu - bedzie jeszcze jeden z trampka albo Airfixa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 11 Lutego 2022 Share Napisano 11 Lutego 2022 (edytowane) Takie coś się pojawiło na Ebayu: Ukazał się w 1974 i obok Hasegawy (z tego samego roku) był to wówczas jak mi się wydaje, najlepszy model Mustanga w tej skali. Dostałem takiego chyba w okolicach 1978r i byłem z niego strasznie dumny. Oferta jest ciekawa, bo model jest w pudełku z pierwszego wypustu, kompletny, nietknięty. I tani na "kup teraz". @Greif ? Edytowane 11 Lutego 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi