Super Moderator Greif Napisano 17 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 17 Marca 2022 Na zamówienie Kolegi kopernik 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Marca 2022 Share Napisano 17 Marca 2022 W dniu 13.03.2022 o 21:47, kopernik napisał: Na okładce w jednym z okienek jest antena radaru, czy w środku coś jest na ten temat? Pytam bo to zboczenie zawodowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 Czy jest coś o radarze, nie pamiętam. W przyszłym tygodniu będę w kapsule czasu (czyli u rodziców) to sprawdzę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 17 Marca 2022 Autor Share Napisano 17 Marca 2022 A tymczasem, przypomnę jeszcze jedną pozycję, która na bank powiększyła grono entuzjastów lotnictwa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 kopernik, Ty to masz jakiś wehikuł czasu i znajomości w pobliskiej księgarni czy co? Skąd wykopujesz takie cudeńka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Marca 2022 Share Napisano 18 Marca 2022 1 godzinę temu, jmx62 napisał: kopernik, Ty to masz jakiś wehikuł czasu i znajomości w pobliskiej księgarni czy co? 15 godzin temu, kopernik napisał: W przyszłym tygodniu będę w kapsule czasu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Ponieważ większość obecnych w PRL - lepiła samoloty . Bo statków i okrętów za dużo do lepienia nie było ( Potiomkin , Aurora , Lenin , żaglowce i niszczyciele z Novo i ich mniej lub bardziej udane kopie z Novo ) to i lepiej wspomina książki o samolotach niż o statkach i okrętach . A te o statkach i okrętach były równie ciekawe i niekiedy dobrze zilustrowane . I nie o Jerzym Pertku i Zbigniewie Flisowskim piszę , ale o : Janie Piwowońskim https://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Piwowoński Jego " Niełatwe morze " ," Niecodzienne rejsy" ,"Niezwykłe okręty " oraz " Nierówne boje " nie tylko czyta się doskonale to i ogląda ( ilustracje Adama Werki ) no i jego " Flota spod biało - czerwonej " wydana w 1989 roku z jeszcze piękniejszymi ilustracjami Adama Werki - jak ktoś nie ma to polecam kupić jeszcze jest dostępna w sprzedaży antykwarycznej. P.S. Ja najpierw czytałem "Morze" a SP dopiero później zacząłem czytać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Czytałem "Nierówne boje" - pożyczyłem z biblioteki osiedlowej. To była fascynująca lektura! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Fakt, książki Jana Piwowońskiego czytało się świetne. Do dzisiaj po "Niezwykłych okrętach" pozostało mi zainteresowanie mniej typowymi okrętami. Z modeli "pływadeł" była jeszcze dostępna "Arktika" (lodołamacz atomowy). Skleiliśmy z ojcem, została wybalastowana i pływała w wannie. Kojarzę jeszcze "Cutty Sark". Kojarzycie Koledzy "Archiwum Neptuna" Jerzego Micińskiego? Ale to była kopalnia ciekawostek morskich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Marca 2022 Super Moderator Share Napisano 21 Marca 2022 A u mnie bez zmian, trafił się Mosquito x2 jeden mogę wymienić na coś co nie posiadam jak ktoś chętny pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 Panie, to nie jest strona o hurtowniach! Hurtownie to dopiero początek lat 90-tych! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 5 godzin temu, Greif napisał: A u mnie bez zmian, trafił się Mosquito x2 jeden mogę wymienić na coś co nie posiadam jak ktoś chętny pw Na Obywatela przysługuje jedna sztuka ! Będzie wniosek do kolegium ! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Evildead Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 10 godzin temu, pmroczko napisał: Czytałem "Nierówne boje" - pożyczyłem z biblioteki osiedlowej. To była fascynująca lektura! Faktycznie to była kultowa pozycja, krótkie epizody, ale bardzo barwnie opisane, aż chciało się czytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 11 godzin temu, pmroczko napisał: Czytałem "Nierówne boje" - pożyczyłem z biblioteki osiedlowej. To była fascynująca lektura! A oddałeś? U mnie w bibliotece ktoś namiętnie pożyczał takie rarytasy i nie oddawał. Łobuz jakiś. Albo modelarz żądny wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 Pan Piwoński faktycznie fajnie pisał. Czytywałem jego książki i książeczki. Po Tarencie marzyłem o modelu Swordfisha. W końcu po latach kupiłem z Airfixa, leży sobie i czeka. Tylko nie wiem, czy się doczeka ... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 2 godziny temu, jmx62 napisał: A oddałeś? Szczerze mogę powiedzieć, że tak. Najdłużej to trzymałem książkę Adama Słodowego (dlaczego go jeszcze tu nie było, swoją drogą?!) W mojej bibliotece musiała być zapisana jakaś kanalia, która wyrywała centralne strony z TBiU i oddawała bez nich - potem nie mogłem poznać najciekawszych punktów historii rozwoju konstrukcji! Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Soris Napisano 21 Marca 2022 Share Napisano 21 Marca 2022 23 minuty temu, pmroczko napisał: Najdłużej to trzymałem książkę Adama Słodowego (dlaczego go jeszcze tu nie było, swoją drogą?!) Bo okładki nie oddałeś... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 21 Marca 2022 Autor Share Napisano 21 Marca 2022 Ja chciałem zrobić tylko misia Yogi ... i g z tego wyszło. "Lubię majsterkować" mam do dziś. 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 12 godzin temu, kopernik napisał: Ja chciałem zrobić tylko misia Yogi ... i g z tego wyszło. Też go robiłem... z podobnym skutkiem Próbowałem też jeszcze zrobić armatę, która przy kręceniu korbką wydaje dźwięk strzelania. Wynik jak wyżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Jak Wam chłopaki Yogi nie wyszedł??! Toć był prosty jak budowa cepa? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 14 godzin temu, Soris napisał: Misio Yogi ma brudne nogi. Mój biegał. Zastanawiam się, czy jak ktoś miał w tamtych czasach ramę od kolarki to "marnowałby" ją na taki trenażer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 37 minut temu, India napisał: Jak Wam chłopaki Yogi nie wyszedł??! Owszem, był prosty w budowie. Z tego co pamiętam zastosowałem zbyt miękką tekturę i nóżki się wyginały. Cóż, innej nie miałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Misia Yogi robiliśmy w szkole na ZPT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 No Yogi to mi na ZPT wyszedł . Ale fakt podstawą była twarda tektura. Ale karmnik dla ptaków to już było wyzwanie , z powodu braków dostępnych surowców. Jakbym je mial to bym i tak okręt robił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 22 Marca 2022 Share Napisano 22 Marca 2022 Był jeszcze jeden myk, oprócz twardej tektury (robiłem też z bardzo cienkiej sklejki), dodatkowy krążek z celloidu pomiędzy tułowiem a nogami. A co do ramy, czasem ktoś miał i chciał trenować zimą. Dla niezorientowanych- zima była ze śniegiem i minus 15 stopni w dzień nie było niczym zaskakującym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi