Grzes Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 ZMP-owcy na szybowce i samoloty! (1953r.) 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 1 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2022 Rynek modelarski w 1989r. SP nr 19 z 1989r. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 1 Czerwca 2022 Share Napisano 1 Czerwca 2022 Fajny artykuł... Wygłodniały rynek wciągał wtedy wszystko... Najlepsze jaja, że ja, mając wtedy 10 lat, byłem elementem tego wygłodniałego rynku i kupiłem w Poznaniu tego Thunderjeta (czy to nie była zrzutka Hellera?). Na "okładce" było malowanie jugosłowiańskie (bo przecież nie niesłuszne, imperialistyczne - ale to z gwiazdkami też było, tylko jako drugie). Będąc z kolei z wizytą w Warszawie dostałem Bf-109 - znowu, na okładce mało znane malowanie hiszpańskie, żadnych tam swastyk. Tyle, że w tym wieku zrobienie modelu vacu było jeszcze daleko poza moim zasięgiem. Brało się co po szynach leciało! (parafrazując serial "Zmiennicy") Pozdrawiam Paweł 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 2 Czerwca 2022 Share Napisano 2 Czerwca 2022 16 godzin temu, pmroczko napisał: kupiłem w Poznaniu tego Thunderjeta (czy to nie była zrzutka Hellera?). Powszechną praktyką tamtych czasów było produkowanie vacu na bazie modelu wtryskowego, który nie był dostępny w handlu, działającego w ramach socjalistycznej gospodarki planowej. Tę metodę przejeli też rosyjscy producenci, którzy jednak się trochę spóźnili, bo popyt na vacu, a szczególnie na kopie zachodnich zestawów spadł, gdy można było w miarę swobodnie kupić oryginał. Nie wszyscy byli jednak piratami. Polskie vacu takich samolotów jak Roc, Defiant, czy jeszcze z lat komuny Jak-15 i 17 były oryginalne i fajne. I zaraz potem Broplan zasypał vacuformami rynek dla wielbicieli czegoś z zupełnie innej beczki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 2 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 2 Czerwca 2022 (edytowane) Były jeszcze Iryda; Orliki; Wilga. Szkoda, że w przypadku tych vacu nie zadziałała ewolucja . A Broplan coś tam próbuje (próbował ?) wtryskiwać, słabe, ale za to drogie ( i w zasadzie niedostępne ) Edytowane 2 Czerwca 2022 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 2 Czerwca 2022 Share Napisano 2 Czerwca 2022 Ale ten Thunderjet był wtryskowy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Czerwca 2022 Share Napisano 3 Czerwca 2022 15 godzin temu, pmroczko napisał: Ale ten Thunderjet był wtryskowy No właśnie:) https://www.scalemates.com/kits/inplast-f-84g-thunderjet--1025491 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 3 Czerwca 2022 Share Napisano 3 Czerwca 2022 Scalemates się bardzo z różnymi pudełkami postarali, ale takiego jak ja miałem, z jugosłowiańskimi i amerykańskimi oznaczeniami tam niestety nie widać. Kilka lat temu, kierując się sentymentem za tym inplastem (którego nie zrobiłem zbyt ładnie) zbudowałem F-84G z HobbyBossa - niebo a ziemia! Chociaż inplast miał jednego plusa, przezroczyste klosze świateł pozycyjnych na czubkach zbiorników skrzydłowych. Pozdrawiam i życzę miłego dnia Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Czerwca 2022 Super Moderator Share Napisano 3 Czerwca 2022 mam słabość do Viggena są dwa więc jak ktoś chętny na jedną sztukę pw. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 3 Czerwca 2022 Share Napisano 3 Czerwca 2022 na pewno lepszy os SH, bo jakos te linie podzialu blach w tym modelu od Czechow nie bardzo mi pasuja - zbyt szerokie Tutaj duzo pracy ale i plastik OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2022 Informacja handlowa ze Skrzydlatej Polski ( 23/1975 ). Wystarczyło kilka lat i się zes... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 8 Czerwca 2022 Share Napisano 8 Czerwca 2022 (edytowane) 11 godzin temu, kopernik napisał: Informacja handlowa ze Skrzydlatej Polski ( 23/1975 ). Wystarczyło kilka lat i się zes... Skoro masz dostęp do archiwalnych numerów SP, to czy mógłbyś sprawdzić kiedy pojawiły się pierwsze zachodnie modele w CSH? Czy był to 1973 czy 1974 r. A może 1972? Zależy mi na tej informacji, bo próbuję sobie odtworzyć historię swoich pierwszych modeli. W moim mieście najpierw pojawiły się modele z Revell-a. Było to lato 72 lub 73. Po mniej więcej roku zobaczyłem pierwsze Matchbox-y, Heller-y i Airfix-y. Edytowane 8 Czerwca 2022 przez HKK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 8 Czerwca 2022 Jeśli znajdę taką informację oczywiście podzielę się nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wymysl Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 W dniu 7.06.2022 o 21:01, kopernik napisał: Wystarczyło kilka lat i się zes... Co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 9 Czerwca 2022 Share Napisano 9 Czerwca 2022 2 godziny temu, Wymysl napisał: Co masz na myśli? Pewnie to, że po krótkiej prosperity na kredyt, wszystko się zes... i nie było Airfixów w CSH. Gdzieś w połowie lat osiemdziesiątych stwierdziłem, że jeśli będą modele w handlu, to będzie znaczyło, że idzie ku lepszemu. Takie prawo ekonomii stworzyłem:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 9 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2022 Czytało się, czytało. Bywało, że i po nocy, a rano do szkoły było pod górkę 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2022 Książki Janusza Meissnera - klasyka młodego entuzjasty lotnictwa. Ciekawe, czy dziś jeszcze czytany ( nie mam na myśli pokolenia PRLu ) ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 13 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 13 Czerwca 2022 W dniu 8.06.2022 o 08:47, HKK napisał: Skoro masz dostęp do archiwalnych numerów SP, to czy mógłbyś sprawdzić kiedy pojawiły się pierwsze zachodnie modele w CSH? Czy był to 1973 czy 1974 r. A może 1972? Zależy mi na tej informacji, bo próbuję sobie odtworzyć historię swoich pierwszych modeli. W moim mieście najpierw pojawiły się modele z Revell-a. Było to lato 72 lub 73. Po mniej więcej roku zobaczyłem pierwsze Matchbox-y, Heller-y i Airfix-y. Częściowa odp na zadane pytanie. jak coś więcej wpadanie w temacie , oczywiście podzielę się. SP 1973 nr 51/52 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 14 Czerwca 2022 Super Moderator Share Napisano 14 Czerwca 2022 A u mnie kolejne zdobycze: 25pln za F5 i 75 pln za B17 zaszalałem z 17 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 14 Czerwca 2022 Share Napisano 14 Czerwca 2022 Druhna Mieczysława nie wiedziała nic o Revellach, czy Matchboxach w końcu roku 1973. Ja akurat dobrze pamiętam, że dostałem swój pierwszy zachodni model w marcu 1975, a jesienią tego roku skończyły się regularne dostawy dewizowych towarów. Czyli ten epizod gierkowskiej modelarskiej prosperity trwał tylko ok. półtora roku:) Między początkiem 1974, a jesienią 1975. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 14 Czerwca 2022 Share Napisano 14 Czerwca 2022 9 minut temu, letalin napisał: Czyli ten epizod gierkowskiej modelarskiej prosperity trwał tylko ok. półtora roku:) Między początkiem 1974, a jesienią 1975. wystarczylo dostalem swojego Curtis P40E z Revella z serii 1 z 3 - mam go do dzis 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Czerwca 2022 Super Moderator Share Napisano 16 Czerwca 2022 a dzisiaj listonosz przyniósł i ciekawostka Lightning ma suchą kalkomanie, spotkał się ktoś z taką w Airfixie? 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 W temacie zakupów @Greif Szefo! A na Allegro taki piękny czerwony erwudziak poszedł za 16zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 16 Czerwca 2022 Super Moderator Share Napisano 16 Czerwca 2022 no co zrobisz @Grzes, jakby nie patrzeć made in England, więc okazji sporo i ceny przystępne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Czerwca 2022 Share Napisano 16 Czerwca 2022 23 minuty temu, Greif napisał: okazji sporo i ceny przystępne Też bym brał! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi