Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

ZMP-owcy na szybowce i samoloty!

(1953r.)

zmp.thumb.jpg.bb66e499c79aaf8f4a455ab8f5a632a7.jpg

• Like 2
  • Haha 1
Napisano

Fajny artykuł... Wygłodniały rynek wciągał wtedy wszystko... Najlepsze jaja, że ja, mając wtedy 10 lat, byłem elementem tego wygłodniałego rynku i kupiłem w Poznaniu tego Thunderjeta (czy to nie była zrzutka Hellera?). Na "okładce" było malowanie jugosłowiańskie (bo przecież nie niesłuszne, imperialistyczne - ale to z gwiazdkami też było, tylko jako drugie). Będąc z kolei z wizytą w Warszawie dostałem Bf-109 - znowu, na okładce mało znane malowanie hiszpańskie, żadnych tam swastyk. Tyle, że w tym wieku zrobienie modelu vacu było jeszcze daleko poza moim zasięgiem.

Brało się co po szynach leciało! (parafrazując serial "Zmiennicy")

Pozdrawiam

Paweł

• Like 1
Napisano
16 godzin temu, pmroczko napisał:

kupiłem w Poznaniu tego Thunderjeta (czy to nie była zrzutka Hellera?).

Powszechną praktyką tamtych czasów było produkowanie vacu na bazie modelu wtryskowego, który nie był dostępny w handlu, działającego w ramach socjalistycznej gospodarki planowej. Tę metodę przejeli też rosyjscy producenci, którzy jednak się trochę spóźnili, bo popyt na vacu, a szczególnie na kopie zachodnich zestawów spadł, gdy można było w miarę swobodnie kupić oryginał. 

Nie wszyscy byli jednak piratami. Polskie vacu takich samolotów jak Roc, Defiant, czy jeszcze z lat komuny Jak-15 i 17 były oryginalne i fajne. I zaraz potem Broplan zasypał vacuformami rynek dla wielbicieli czegoś z zupełnie innej beczki. 

• Like 1
Napisano (edytowane)

Były jeszcze Iryda; Orliki; Wilga. Szkoda, że w przypadku tych vacu nie zadziałała ewolucja . A Broplan coś tam próbuje (próbował ?) wtryskiwać, słabe, ale za to drogie ( i w zasadzie niedostępne )😁

Edytowane przez kopernik
Napisano

Ale ten Thunderjet był wtryskowy

• Like 1
Napisano

Scalemates się bardzo z różnymi pudełkami postarali, ale takiego jak ja miałem, z jugosłowiańskimi i amerykańskimi oznaczeniami tam niestety nie widać.

Kilka lat temu, kierując się sentymentem za tym inplastem (którego nie zrobiłem zbyt ładnie) zbudowałem F-84G z HobbyBossa - niebo a ziemia! Chociaż inplast miał jednego plusa, przezroczyste klosze świateł pozycyjnych na czubkach zbiorników skrzydłowych.

Pozdrawiam i życzę miłego dnia

Paweł

• Super Moderator
Napisano

mam słabość do Viggena 😉

285447242_7774233435950054_1596008290794115032_n.thumb.jpg.b75123d807d4334f10e146c36e0c55ca.jpg

są dwa więc jak ktoś chętny na jedną sztukę pw.

• Like 2
Napisano (edytowane)
11 godzin temu, kopernik napisał:

Informacja handlowa ze Skrzydlatej Polski ( 23/1975 ). Wystarczyło kilka lat i się zes... 😟

Skoro masz dostęp do archiwalnych numerów SP, to czy mógłbyś sprawdzić kiedy pojawiły się pierwsze zachodnie modele w CSH? Czy był to 1973 czy 1974 r. A może 1972?

Zależy mi na tej informacji, bo próbuję sobie odtworzyć historię swoich pierwszych modeli. W moim mieście najpierw pojawiły się modele z Revell-a. Było to lato 72 lub 73. Po mniej więcej roku zobaczyłem pierwsze Matchbox-y, Heller-y i Airfix-y. 

Edytowane przez HKK
Napisano
2 godziny temu, Wymysl napisał:

Co masz na myśli?

Pewnie to, że po krótkiej prosperity na kredyt,  wszystko się zes...  i nie było Airfixów w CSH.  Gdzieś w połowie lat osiemdziesiątych stwierdziłem, że jeśli będą modele w handlu, to będzie znaczyło, że idzie ku lepszemu. Takie prawo ekonomii stworzyłem:) 

• Like 1
Napisano

Książki Janusza Meissnera - klasyka młodego entuzjasty lotnictwa. Ciekawe, czy dziś jeszcze czytany ( nie mam na myśli pokolenia PRLu ) ? 

książki 1 47-75.jpg

• Like 1
Napisano
W dniu 8.06.2022 o 08:47, HKK napisał:

Skoro masz dostęp do archiwalnych numerów SP, to czy mógłbyś sprawdzić kiedy pojawiły się pierwsze zachodnie modele w CSH? Czy był to 1973 czy 1974 r. A może 1972?

Zależy mi na tej informacji, bo próbuję sobie odtworzyć historię swoich pierwszych modeli. W moim mieście najpierw pojawiły się modele z Revell-a. Było to lato 72 lub 73. Po mniej więcej roku zobaczyłem pierwsze Matchbox-y, Heller-y i Airfix-y. 

Częściowa odp na zadane pytanie. jak coś więcej wpadanie w temacie , oczywiście podzielę się. SP 1973 nr 51/52

w1.jpg

w2.jpg

w3.jpg

• Like 1
  • Thanks 2
Napisano

Druhna Mieczysława nie wiedziała nic o Revellach, czy Matchboxach w końcu roku 1973.  

Ja akurat dobrze pamiętam, że dostałem swój pierwszy zachodni model w marcu 1975, a jesienią tego roku skończyły się regularne dostawy dewizowych towarów. 

Czyli ten epizod gierkowskiej modelarskiej prosperity trwał tylko ok. półtora roku:) Między początkiem 1974, a jesienią 1975. 

Napisano
9 minut temu, letalin napisał:

Czyli ten epizod gierkowskiej modelarskiej prosperity trwał tylko ok. półtora roku:) Między początkiem 1974, a jesienią 1975. 

wystarczylo 🙂 dostalem swojego Curtis P40E z Revella z serii 1 z 3  - mam go do dzis

• Like 1
  • Super Moderator
Napisano

a dzisiaj listonosz przyniósł

20220616_112111.thumb.jpg.e881cc3332a4d27bc225ad410080b27c.jpg

i ciekawostka Lightning ma suchą kalkomanie, spotkał się ktoś z taką w Airfixie?

• Like 2
Napisano

W temacie zakupów @Greif Szefo! :cool:

A na Allegro taki piękny czerwony erwudziak poszedł za 16zł

rwd.thumb.jpg.b3a5de2fcf5d12b321c031b67c6bec6f.jpg

Napisano
23 minuty temu, Greif napisał:

okazji sporo i ceny przystępne

Też bym brał!

• Haha 1