Grzes Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 5 minut temu, barszczo napisał: A tak naprawdę scenka rozbudzała wtedy wyobraźnię... Zgadza się. Rysunek pięknie zrobiony. A u mnie się skończyło tym, że Po-2 pomalowałem farbami olejnymi - spód błękitny, góra biała (pewnie coś z malowania okien zostało). Na to położyłem kalki czechosłowackie... Byłem zadowolony. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 To jeszcze znajdźcie artykuł z SP z lat osiemdziesiątych , jak modelarz ubolewał , ze modeli redukcyjnych od podstaw nie robi tylko proste model skleja. Robił polskie samoloty z okresu międzywojennego. Potem ta kolekcja była do obejrzenia w Muzeum Techniki . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 Nie z SP a z Modelarza LOK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 12 Lipca 2022 Share Napisano 12 Lipca 2022 Nie to była SP. Jak dziś pamiętam prEdostatnia strona i zdjęcia jego modeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Lipca 2022 Autor Share Napisano 12 Lipca 2022 Literatury ciąg dalszy ... Tym razem nie beletrystyka, a "fachowa". Ciekawostkę jest, że artkuł pochodzi z 1988r ( SP ) i zachęca do kupna książek wydanych kilka lat wcześniej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 14 Lipca 2022 Share Napisano 14 Lipca 2022 Książki z tej serii miały poślizg czasowy . W księgarni , były może nie zalegały tam , ale były dostępne . I mam wrażenie , że idea serii była nieco chybiona, nie tego oczekiwano pod koniec lat osiemdziesiątych . Kupiłem , mam trzymam z sentymentu. Wtedy na bezrybiu i rak ryba. W 1986 roku wyszły " Samoloty bojowe świata Makowskiego " Sigmy . Można było wtedy coś wydać interesującego , ano można było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 18 Lipca 2022 Share Napisano 18 Lipca 2022 W dniu 12.07.2022 o 18:52, merlin_70 napisał: To jeszcze znajdźcie artykuł z SP z lat osiemdziesiątych , jak modelarz ubolewał , ze modeli redukcyjnych od podstaw nie robi tylko proste model skleja. Robił polskie samoloty z okresu międzywojennego. Potem ta kolekcja była do obejrzenia w Muzeum Techniki . Pamiętam ten artykuł. Człowiek mieszkał za oceanem. Twierdził, że wspiera dokumentacją tych, którzy w ogłoszeniach Klubu Iskra poszukują materiałów do samodzielnego budowania modeli. Wysłałem więc ogłoszenie do Iskry tak napisane, że zamierzam zbudować Fokkera D.VII od podstaw i poszukuję dokumentacji, ale nie doczekałem się odpowiedzi:) Chyba ten sam człowiek był autorem niektórych planów samolotów z PWŚ drukowanych w "Modelarzu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 20 Lipca 2022 Share Napisano 20 Lipca 2022 Tak o ten artykuł chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 Taki zestaw wspominkowy znalazłem na allegro: jakby ktoś chciał jest tu: https://allegro.pl/oferta/lotnictwo-motoryzacja-statki-i-okrety-11484701765 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 29 Lipca 2022 Share Napisano 29 Lipca 2022 Miałem. Jeszcze miałem "Wędkarstwo" Natenczas to były bardzo fajne pozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 22 Sierpnia 2022 Share Napisano 22 Sierpnia 2022 W dniu 4.07.2022 o 17:59, HKK napisał: tego Wellingtona kupiłem sobie za pieniądze z pierwszej komunii w maju 1974 roku. Matchboxa Hurricane, Gloster Gladiator i Mustang (kupione zdecydowanie wcześniej) to przy nim same się składały - pamiętam do dzisiaj problemy z kabinami obydwu strzelców - jakoś tak dziury w wypraskach były paskudnie pozalewane i za cholerę nie chciały się ładnie obrobić... ale gdybym znalazł go teraz gdzieś na giełdzie - kupiłbym bez zastanawiania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Sierpnia 2022 Super Moderator Share Napisano 24 Sierpnia 2022 jak co to pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Sierpnia 2022 Share Napisano 24 Sierpnia 2022 7 minut temu, Greif napisał: jak co to pw Ale to nie to pudełko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Sierpnia 2022 Super Moderator Share Napisano 24 Sierpnia 2022 to tylko zalezy jak bardzo chcesz ,jak bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slamacek Napisano 24 Sierpnia 2022 Share Napisano 24 Sierpnia 2022 Wiem, widziałem. Będę u królowej za dwa tygodnie. Mam czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 24 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2022 Jednak pudełka czarnej serii nie pobudzają tak wyobraźni Dla mnie są za techniczne, za mało w nich esencji lotnictwa czyli przygody, romantyzmu i niestety wojny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 24 Sierpnia 2022 Super Moderator Share Napisano 24 Sierpnia 2022 @kopernikto chyba dlatego ja je tak lubię 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 25 Sierpnia 2022 Super Moderator Share Napisano 25 Sierpnia 2022 a ja za całe 35 pln z wysyłką nabyłem taki vintage 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 29 Sierpnia 2022 Autor Share Napisano 29 Sierpnia 2022 Była jeszcze wersja czerwona 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 29 Sierpnia 2022 Share Napisano 29 Sierpnia 2022 takiego czerwonego kupiłem tylko dla koloru wypraski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 Dżizus Krajs! Ale prehistoria! Miałem tego czerwieńca, chyba z początku lat 90-tych . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 30 Sierpnia 2022 Share Napisano 30 Sierpnia 2022 A u mnie w archiwum kremowy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Września 2022 Super Moderator Share Napisano 6 Września 2022 No to taki kwiatek: 1975 rok, 2 instrukcje klasyczna obrazkowa i... opisowa xD 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 Ale wykopek, świetny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Września 2022 Share Napisano 6 Września 2022 ciekawe jak gąsienice zniosły leżakowanie? Miałem jakieś 10 lat temu T-55 z Tamiyi. Tamiyowe z 1975-7 już wtedy uległy biodegradacji. Pękały przy każdej próbie zgięcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi