Skocz do zawartości

Jak hartowała się stal, czyli modelarskie lata PRL

kopernik

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, barszczo napisał:

A tak naprawdę scenka rozbudzała wtedy wyobraźnię...

Zgadza się.

Rysunek pięknie zrobiony.

A u mnie się skończyło tym, że Po-2 pomalowałem farbami olejnymi - spód błękitny, góra biała (pewnie coś z malowania okien zostało).

Na to położyłem kalki czechosłowackie... Byłem zadowolony.

• Like 1

To jeszcze znajdźcie artykuł z SP z lat osiemdziesiątych , jak modelarz ubolewał , ze modeli redukcyjnych od  podstaw nie robi tylko proste model skleja. Robił polskie samoloty z okresu międzywojennego. Potem ta kolekcja była do obejrzenia w Muzeum Techniki .  

• Like 1

Literatury ciąg dalszy ... Tym razem nie beletrystyka, a "fachowa". Ciekawostkę jest, że artkuł pochodzi z 1988r ( SP ) i zachęca do kupna książek wydanych kilka lat wcześniej.

jońca 1.jpg

jońca 2.jpg

• Like 1

Książki z tej serii miały poślizg czasowy . W księgarni , były może nie zalegały tam , ale były dostępne . I mam wrażenie , że  idea serii była nieco chybiona, nie tego oczekiwano pod koniec lat osiemdziesiątych . Kupiłem , mam trzymam z sentymentu.  Wtedy na bezrybiu i rak ryba.  W 1986 roku wyszły " Samoloty bojowe świata Makowskiego "  Sigmy .  Można było wtedy coś  wydać interesującego , ano można było.  

W dniu 12.07.2022 o 18:52, merlin_70 napisał:

To jeszcze znajdźcie artykuł z SP z lat osiemdziesiątych , jak modelarz ubolewał , ze modeli redukcyjnych od  podstaw nie robi tylko proste model skleja. Robił polskie samoloty z okresu międzywojennego. Potem ta kolekcja była do obejrzenia w Muzeum Techniki .  

Pamiętam ten artykuł. Człowiek mieszkał za oceanem. Twierdził, że wspiera dokumentacją tych, którzy w ogłoszeniach Klubu Iskra poszukują materiałów do samodzielnego budowania modeli. Wysłałem więc ogłoszenie do Iskry tak napisane, że zamierzam zbudować Fokkera D.VII od podstaw i poszukuję dokumentacji, ale nie doczekałem się odpowiedzi:) Chyba ten sam człowiek był autorem niektórych planów samolotów z PWŚ drukowanych w "Modelarzu". 

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
W dniu 4.07.2022 o 17:59, HKK napisał:

image.png.071035dea68674373cc777cd8b4b8df8.png

tego Wellingtona kupiłem sobie za pieniądze z pierwszej komunii w maju 1974 roku.

Matchboxa Hurricane, Gloster Gladiator i Mustang (kupione zdecydowanie wcześniej) to przy nim same się składały - pamiętam do dzisiaj problemy z kabinami obydwu strzelców - jakoś tak dziury w wypraskach były paskudnie pozalewane i za cholerę nie chciały się ładnie obrobić... ale gdybym znalazł go teraz gdzieś na giełdzie - kupiłbym bez zastanawiania 😉

• Like 1