Grzes Napisano 2 Października 2022 Share Napisano 2 Października 2022 Właśnie Kopernik ma 21 minut temu, jmx62 napisał: z rolniczymi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 W dniu 29.09.2022 o 13:48, letalin napisał: Dyskusje o cenach współczesnych zestawów będą pewnie coraz częstsze, bo i inflacja i niepewna sytuacja i każdy to czuje. Nie ma niby powrotu do masówki z lat siedemdziesiątych ubiegłego wieku, ale z drugiej strony nie ma też prawie na rynku modeli dla młodziaków, którzy wpadliby w sidła i stali się z czasem klientami dla zaawansowanych inżyniersko zestawów. Ja wpadłem w sklejactwo przez Matchboxa. Jako dzieciak kupowałem taki zestaw po południu, a wieczorem był złożony, albo najpóźniej następnego dnia, gdy trzeba było coś malować. Nie mam pojęcia, czy jest rynek na takie uproszczone, ale wyglądające jak samolot modele? Zvezda czasem coś wyda w taki sposób, Hobby Boss też, ale ja bym zaryzykował, że to nie jest przegrana sprawa i byłoby warto zaryzykować z takimi "jednoramkowcami" dla dzieciaków. KP nie jest w stanie stworzyć takiego modelu, IBG i AH jak najbardziej. Max 35 części. Dwa malowania. Kolorowy plastik. Pilot i podstawka:) Bez ambicji do wyposażenia w detale kabiny i wnęk podwozia. Zabawka politechniczna, a nie model redukcyjny. Wchodzi ciotka Krystyna do sklepu modelarskiego, albo zabawkarskiego i pyta o model na prezent i pierwsze co sprzedawca proponuje, to taki właśnie zestaw i na dodatek tani. Niech to księgowi wyliczą, ale jest szansa. Dla dziecinniejących seniorów również. A może źle patrzysz zafiksowany na skali 1: 72 masz starsze model Tamiyi w 1/48 ( samoloty ) . To też proste modele , kilkadziesiąt części ( bez blach ) części duże , poprawna bryła , dobre spasowanie kosztują około 100 złotych . Cena już nie wzrośnie a młody człowiek dostaje produkt generalnie wysokiej jakości , i nie ma poczucia , ze dostał model do zepsucia. I jest nadzieja , że będzie się starał. Sorry , ale od x lat pokutuje pogląd , ze jak pierwszy model to 1: 72 najlepiej samolot i tani bo jak zepsuje to mała strata. Dla niego ? , czy dla kupującego , a może kupujący się na takich modelach uczył ( bo innych nie było ) i tak zostało. D 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 3 Października 2022 Share Napisano 3 Października 2022 Wiesz, jak masz 8-10 lat i jesteś mały, to model w 1/72 jest relatywnie większy:) Co do mojej fiksacji na 1/72 masz rację. Na dziś jednak nie widzę możliwości, żeby powstały nowe, proste zestawy w 1/48 w cenie przystępnej dla dzieciaków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 Ale w latach 80 - tych ten Matchbox to wychodził drożej niż teraz ta Tamiya ( relacja ceny do wynagrodzenia ) ? Ten mój P- 38 z Matchboxa to w przeliczeniu na pensje to teraz ze 3 x 1/48 Tamiya P - 38 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 4 Października 2022 Share Napisano 4 Października 2022 a na pewno dobrze policzyles? M- 850 zl Tam ca 62 eu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 5 Października 2022 Autor Share Napisano 5 Października 2022 A ja myślę, że czasy PRL po cichu wracają : węgla brak, wędlina na kartki Zdjęcia zrobiłem dziś. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 W dniu 4.10.2022 o 17:21, BRAVO112 napisał: a na pewno dobrze policzyles? M- 850 zl Tam ca 62 eu Może źle się wyraziłem W latach 80 - tych ten Matchbox za 850 zeta to była kupa kasy . Przy zarobkach wtedy rzędu 3 - 5 tysięcy złotych to było około 1/5 pensji Obecnie przy przeciętnym wynagrodzeniu II kwartał 4240 złotych netto te 3 x 62 euro wychodzi dość podobnie . A drogi teoretycznie dla początkującego 1/48 Tamiya spitfire mk V b stanowi 1/42 tej pensji. Wszystko jest względne. A obecnie jest inflacja , ceny rosną , pensje nie wszystkich rosną równomiernie. Bogaci zbiednieją trochę , średnia klasa średnio , a biedni i sfera budżetowa najbardziej jak to zawsze. Na szczęście jeszcze nie ma bezrobocia więc z kanapki z szynką pomidorem i oliwką zniknie co najwyżej oliwka. Z modelarskiego punktu widzenia to dobry czas na refleksje ile się nakupiło i czego i kiedy to się realnie sklei i że nie ma co kupować tylko sklejać co się ma. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 36 minut temu, merlin_70 napisał: Przy zarobkach wtedy rzędu 3 - 5 tysięcy złotych to było około 1/5 pensji Obecnie przy przeciętnym wynagrodzeniu II kwartał 4240 złotych netto Sądzę, że odpowiednim porównaniem byłoby: - wtedy- 3- 5 tysięcy złotych, - obecnie- 3- 5 tysięcy złotych. Przy czym i tak jest to rozbieżność zbliżająca drugą wartość do dwukrotności pierwszej, więc i tak dosyć duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 19 godzin temu, kopernik napisał: wędlina na kartki Zdjęcia zrobiłem dziś. tak, ale zobacz, jaki to schab !!! w mojej wsi takiego nie kupie.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 8 godzin temu, merlin_70 napisał: Może źle się wyraziłem W latach 80 - tych ten Matchbox za 850 zeta to była kupa kasy . Przy zarobkach wtedy rzędu 3 - 5 tysięcy złotych to było około 1/5 pensji Obecnie przy przeciętnym wynagrodzeniu II kwartał 4240 złotych netto te 3 x 62 euro wychodzi dość podobnie . 1984 przeciętne wynagrodzenie 16838zł/miesiąc. 20 modeli Lightninga za 850zł. 2021 -5662złotych/m. 5662zł÷20=283zł. Obie wartości brutto. Nie wiem ile brali podatków w 1984. W każdym razie : Jeden Matchbox, to trzy modele 1/72 przodującej polskiej firmy, ale ledwo jeden Lightning z Tamiyi w 1/48. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Października 2022 Autor Share Napisano 6 Października 2022 (edytowane) 3 godziny temu, letalin napisał: 1984 przeciętne wynagrodzenie 16838zł/miesiąc. 20 modeli Lightninga za 850zł. 2021 -5662złotych/m. 5662zł÷20=283zł. Obie wartości brutto. Nie wiem ile brali podatków w 1984. W każdym razie : Jeden Matchbox, to trzy modele 1/72 przodującej polskiej firmy, ale ledwo jeden Lightning z Tamiyi w 1/48. W PRLu nie było pojęcia pensja brutto, to co podaje statystyka to jest pensja "na rękę". Lighting to było coś, czego ja w 84r nie widziałem w sklepie. Jedynie na Perskim. A cieszyłem się jak kupiłem RWD 5, cena była w w moim zasięgu. W 86 kupiłem IŁ 2, cena też była ok. Edytowane 6 Października 2022 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 6 Października 2022 Share Napisano 6 Października 2022 Lightning to było coś. Pierwszy, którego kupiłem z tej dostawy w lipcu '84. Cena nie grała roli. Sprzedałem 10 marek, jakie miałem od paru lat w skarbonce. Pamiętam dyskusje w CSH o cenach tych Matchboxów, że to zdzierstwo jest. Temat cen pozostał stały, zmieniło się tylko medium, a Matchboxy ciągle drożeją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 6 Października 2022 dla porównania z "prywatnego" importu Airfix kosztował 2600zl tyle dałem za Ju87 o pozostalych numerach serii nie wspominając (Ju87 to seria 2) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 7 Października 2022 A do mnie dotarły dzisiaj takie oto antyki 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 Te samoloty są DUŻE! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 7 Października 2022 ale dość kompaktowe pudełka na szczęście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 Piękne, zazdraszczam. One tez były w dostępne w Harcerzu ale już po 1989 roku. Jeszcze Halifax by ci się przydał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Października 2022 Autor Share Napisano 7 Października 2022 (edytowane) Ciekawe, że jeszcze nie wznawiają starego Matchboxa (coś mi się wydaje, że z pancerki można już coś kupić ). Taka oferta to nie tylko gra na sentymentach ale i zaproszenie do sklejania dla dla dzieci ( na bank 7-10 latek sklei ). I Mistercraft zmuszony by był do polepszenia jakościowego oferty Edytowane 7 Października 2022 przez kopernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Października 2022 Share Napisano 7 Października 2022 formy poszly do Revella, ale juz cos tam widzialem, nawet z nowo-drukowanymi pudelkami Kto to wypuszcza??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 7 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 7 Października 2022 Revell ma na bank Privatera reszta nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 8 Października 2022 Share Napisano 8 Października 2022 11 godzin temu, BRAVO112 napisał: formy poszly do Revella, ale juz cos tam widzialem, nawet z nowo-drukowanymi pudelkami Kto to wypuszcza??? Revell wysłał część form Matchboxa do Rosji i tam zostały utracone. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2022 a do mnie wylądowała kolejna porcja antyków 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Ależ zabytki, świetne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Października 2022 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2022 Edycja z lat 63-68 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 17 Października 2022 Share Napisano 17 Października 2022 Tylko SE-5 i DH-2 nie miałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi