Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
W dniu 24.03.2023 o 22:26, BRAVO112 napisał:

Takiego Brigadyra to trzeba by kiedys zbudowac....

Tego w 1:100 ? Czy od KP w 1:72 ?

Napisano

Sobotni przegląd bazarkowych stoisk czyścicieli piwnic, strychów i mieszkań zaowocował takim artefaktem. Short Sunderland z Airfix. Fajne pudełko, z czasów, gdy jeszcze była moda na zamieszczanie miniaturek innych oferowanych modeli. Model kompletny, kilka części luzem. Popatrzcie na nitowanie kadłuba ! Kalki wyglądają na ok. W środku była jeszcze ciekawa karteczka.

1 (1).jpg

1 (2).jpg

1 (3).jpg

1 (4).jpg

1 (6).jpg

1 (7).jpg

1 (8).jpg

1 (9).jpg

1 (10).jpg

1 (11).jpg

kalki.jpg

• Like 3
Napisano
15 godzin temu, kopernik napisał:

Sobotni przegląd bazarkowych stoisk czyścicieli piwnic, strychów i mieszkań zaowocował takim artefaktem. Short Sunderland z Airfix. Fajne pudełko, z czasów, gdy jeszcze była moda na zamieszczanie miniaturek innych oferowanych modeli. Model kompletny, kilka części luzem. Popatrzcie na nitowanie kadłuba ! Kalki wyglądają na ok. W środku była jeszcze ciekawa karteczka.

1 (1).jpg

1 (2).jpg

1 (3).jpg

1 (4).jpg

1 (6).jpg

1 (7).jpg

1 (8).jpg

1 (9).jpg

1 (10).jpg

1 (11).jpg

kalki.jpg

W jakim mieście ludzie takie rzeczy z piwnic wymiatają?

Napisano
5 godzin temu, Wymysl napisał:

Myślę że w każdym, tylko trzeba mieć farta... A Sunderland super :D .

Napisano
5 godzin temu, Wymysl napisał:

Warszawa. Wierz mi, nie takie rzeczy się trafiają. Jak oczyszczą mieszkanie  po byłym wojskowym, to dopiero mam w czym grzebać.

bazar starocie.jpg

namysłowska czołg.jpg

owoce na bimber.jpg

po 2.jpg

WP_20230209_11_43_03_Pro.jpg

WP_20230212_08_03_00_Pro.jpg

żp.jpg

• Like 2
Napisano
28 minut temu, kopernik napisał:

Warszawa. Wierz mi, nie takie rzeczy się trafiają. Jak oczyszczą mieszkanie  po byłym wojskowym, to dopiero mam w czym grzebać.

bazar starocie.jpg

namysłowska czołg.jpg

owoce na bimber.jpg

po 2.jpg

WP_20230212_08_03_00_Pro.jpg

żp.jpg

To jakiś konkretny bazarek? Może bym Ci konkurencję zrobił 😁

Napisano

Mój jest na Namysłowskiej ( sobota ) w niedzielę jest na Olimpii, ale tam nie chce mi się jechać. Z rozmów ze sprzedawcami dowiedziałem się, że jak ktoś gustuje w "odzysku", to warto pojechać w niedzielę do Słomczyna ( nie byłem ). Tam podobno samochodów już prawie nie ma, za to kwitnie właśnie taki handel.

• Like 1
Napisano

A na Śląsku można spotkać tylko budy z chińszczyzną...jak jeszcze jest handel, oj @kopernikjak ja ci zazdroszczę...lubię kopać w takich zbiorach.

Jest w Bytomiu giełda staroci ale to nie to...

Napisano
9 godzin temu, myszaty napisał:

A na Śląsku można spotkać tylko budy z chińszczyzną...jak jeszcze jest handel, oj @kopernikjak ja ci zazdroszczę...lubię kopać w takich zbiorach.

Jest w Bytomiu giełda staroci ale to nie to...

Giełda staroci jest i w Warszawie, na Kole. 80% to naciągacze na podrabiane starocia. Giełda dla naiwnych i turystów. Nawet żonę Erdogana tam zawieźli i zrobiła zakupy 🤣 Fragment relacji z zakupów "...Emine Erdogan wybierała antyki na najsłynniejszym warszawskim bazarze na Kole. Podobno zrobiła tam gigantyczne zakupy, handlarze z bazaru twierdzą, że wydała co najmniej 200 tys zł!..." Zdjęcie z Super Expressu.

sup.jpg

• Haha 1
Napisano (edytowane)
W dniu 27.03.2023 o 18:04, kopernik napisał:

O, "Czarne okręty" Joe Alexa. Pamiętam to czterotomowe wydanie. Zaczytywałem się tym w dzieciństwie.

Edytowane przez djack
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, BRAVO112 napisał:

jest jeszcze gdzies cos takiego jak kalkotext? ( lata 70/80)

Posiadam takowy, sprawny z lat podanych 😉 

A na dinozaurze poniżej rejestracja na kadłubie zrobiona z takowegoż :cool:

7.jpg

Edytowane przez Artek82
Napisano
57 minut temu, Artek82 napisał:

Posiadam takowy

no.... a ja nie posiadam i na F13 musialem kazda litere skalpelem wycinac, bo mnie te pola miedzy literami wkurzaly. Kilka lat temu bylo cos na alledrogo, ale teraz to juz resztki. Szukam dalej

• Super Moderator
Napisano

Nadal są dostępne "suche kalkomanie" , nie wiem jak z czcionką ale szukać można pod - dry transfer decal leeter

• Like 1
  • Thanks 1
Napisano (edytowane)

Byłem w weekend 25-26 marca na festiwalu modelarskim w Bytomiu. Co prawda nie było kategorii vintage ale były stoiska handlowe na których można było kupić zabytkowe modele. Wrzucam kilka faktem. Ceny za Plasticarty kosmiczne  250-900 złotych.  Zestaw 1/144 Plastyka 5 modeli 500 złotych  Było tez stoisko z

modelami Matchboxa inni ceny były bardziej normalne 60-90 zeta.

2023-03-25 15.14.30.jpeg

2023-03-25 15.14.42.jpeg

2023-03-25 15.12.37.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
Napisano (edytowane)

już jest ok! :super:

Ach, Boeing 727... mój pierwszy model samodzielnie zrobiony...

Edytowane przez Grzes
  • Like 1
Napisano

Oprócz Rotodyne i Tu-20 moalem wszystkie. Ech co to byly za modele. A już Benio 727 to bylo cuś😁👍

Napisano (edytowane)

Nie było jak wspominałem oddzielnej kategorii vintage ale  był

model szybowca SZD Bocian wykonany z zestawu  PZW Siedlce w skali 1/72. Świetna i pomysłowa ekspozycja modelu przykuwa oko.

2023-03-26 11.45.05.jpeg

2023-03-26 11.44.56.jpeg

2023-03-26 11.45.10.jpeg

Edytowane przez Staryfajter1954
  • Like 3