MrDyzio Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał B Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 6 minut temu, kopernik napisał: Opakowania w wersji "do góry nogami" jeszcze nie widziałem Limited Edition Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 Teraz, Rafał B napisał: Limited Edition Nie mam pojecia czemu sie obrocilo. U mnie sie wyswietlalo normalnie. Przycialem i wstawilem poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 22 minuty temu, MrDyzio napisał: Ten Karaś to jeszcze pół biedy, czasami można znaleźć na różnych portalach aukcyjnych ale ten śmiglak uuuuu to już naprawdę biały kruk. Można spytać ile wyciągłeś z portfela na ten zakup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 16 Kwietnia 2023 Share Napisano 16 Kwietnia 2023 $4 za oba 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 17 Kwietnia 2023 Karasia też mam no chyba najbrzydsze pudełko jakie było u mnie kolejny F84 ląduje 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 18 godzin temu, MrDyzio napisał: $4 za oba Cholera, to tylko w Polsce taka drożyzna... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 9 godzin temu, Grzes napisał: Cholera, to tylko w Polsce taka drożyzna.. tak I widac to na kazdym kroku niestety i nie tylko w naszym modelarskim swiecie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) acha dlaczego nie mozna juz kupic White spirit ??? Wie ktos, cos? Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez BRAVO112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 17 Kwietnia 2023 Share Napisano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) Może Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych zadziałała albo zastąpił go spiritus sanctus. Takie czasy. A na poważnie, mnóstwo ofert w internecie, nie wiem, dlaczego nie widzisz. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez giberes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Kwietnia 2023 Super Moderator Share Napisano 17 Kwietnia 2023 @BRAVO112 u mnie jest pełno ale my nie w UE może dlatego mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pionyx Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 1 hour ago, Greif said: @BRAVO112 u mnie jest pełno ale my nie w UE może dlatego mam W USA tez mozna znalezc, tyle ze ceny wahaja sie od 6 USD do 45 USD za sztuke. Za Karasia z Ruchu. Smiglowca Sikorskiego nie widzialem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 12 godzin temu, giberes napisał: mnóstwo ofert w internecie, nie wiem, dlaczego nie widzisz. jestem 3 razy w roku w Pl. Kupowalem w Brico i w Leroy - teraz nie ma , bo wedlug sprzedawcow zostal wycofany dlatego nie w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 @BRAVO112, wobec tego zostają sklepy dla plastyków, jak mają farby olejne to i WS będzie, jako rozcieńczalnik /zmywacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 (edytowane) 1 godzinę temu, giberes napisał: @BRAVO112, wobec tego zostają sklepy dla plastyków, jak mają farby olejne to i WS będzie, jako rozcieńczalnik /zmywacz. A dlaczego mają nie mieć wpiszesz Benzyna Lakowa i masz.To zamiennik Terpentyny pospolicie używany . Edytowane 18 Kwietnia 2023 przez push-up78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 4 minuty temu, push-up78 napisał: wpiszesz Benzyna Lakowa i masz. tyle, ze termin: " white spirit" jest troche naduzywany przez " znawcow tematu" raz jest napisane na butelce benzyna lakowa white spirit ( jak powyzej ), albo Terpentine white spirit i nikt nie wie, o co chodzi. Nie chce jednak robic z tego tematu, bo nie jest to tego warte Dzieki za Info i szukam dalej ( w zapasie jeszcze jedna butelka w piwnicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 18 Kwietnia 2023 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Zdjęcie z szkolnej wystawy modeli sklejonych przez uczniów. Wczesny PRL, modele papierowe, o plastykach chyba wtedy jeszcze nie słyszeli. Słyszał ktoś o takich wystawach obecnie ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 Za moich czasów to się na ZPT Małe Modelarze robiło, a potem była wystawa. Teraz to zapomnij. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 18 Kwietnia 2023 Share Napisano 18 Kwietnia 2023 juz kiedys chyba o tym pisalem przed stu laty w skladnicy na Kurzym Targu we Wroclawiu staly kartonowe autobusy pana Tadeusza Sawy ( chyba ) w skali 1:10 / 1:20 ? Dla mnie wtedy ( i dzis pewnie tez ) rewelacja !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HKK Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 20 godzin temu, BRAVO112 napisał: tyle, ze termin: " white spirit" jest troche naduzywany przez " znawcow tematu" raz jest napisane na butelce benzyna lakowa white spirit ( jak powyzej ), albo Terpentine white spirit Bo to są nazwy handlowe które już dawno straciły kontakt z fachową terminologią i faktycznym składem. Podobnie jak "enamel/emalia", "lacquer thinner/nitro" czy "acrylic paint". W PRL-u, za którym nie tęsknię, na treść etykiety mieli wpływ technolodzy produkcji po politechnikach zamiast dzisiejszych handlowców po politologii. Co prawda dochodziło wówczas do przesady i absurdów, kiedy techniczny żargon zastępował zrozumiałe dla wszystkich terminy. Np. Waligórski nabijał sie z tego w jednym ze skeczy w serii "Rycerze trzej" : "Drabina się złamała? Panowie, bo to w ogóle nie jest drabina! Tu jest napisane: Właźnica drewniana, siedmioszczeblowa produkcji Spółdzielni Rzemieślniczej REZUN." 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Czy w tym modelu śmigłowca są kalki do malowania LOTu, czy tylko taki "chłyt materkingowy"? W dniu 16.04.2023 o 18:23, MrDyzio napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Nie pamiętam czy i jakie były kalkomanie za to pamiętam że nie było "szkła" i byli dwaj "półpiloci" przyspawani do płytki plastyku co razem mialo imitować wyposażenie kabiny załogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 (edytowane) 2 godziny temu, Grzes napisał: Czy w tym modelu śmigłowca są kalki do malowania LOTu, czy tylko taki "chłyt materkingowy"? fot. ebay.ca Edytowane 19 Kwietnia 2023 przez panmopsik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Niesamowite! Dzięki @panmopsik Zwróćcie uwagę, że żuraw LOTu ma barwy tak jak obecnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 19 Kwietnia 2023 Share Napisano 19 Kwietnia 2023 Dobra, to niech mnie ktoś oświeci. To malowanie to S-F czy rzeczywiście jakiś Sikorek latał w LOT? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi