Slawek_26869 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia Gdzie Kolega tego Jaczka i za ile? Jeśli to nie tajemnica wojskowa [Luźnie tajne, przed przeczytaniem zjeść] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 12 minut temu, Slawek_26869 napisał: Gdzie Kolega tego Jaczka Parę jest na allegro. Ot, choćby taki z 1983 r, na razie za 16zł https://allegrolokalnie.pl/oferta/jak1m-vintage-1983r-bardzo-dobry-stan-ala 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 26 Stycznia Share Napisano 26 Stycznia 6 godzin temu, Greif napisał: Tym razem nie Airfix nr1 nie trzeba przedstawiać natomiast nr2 całkiem interesujący Tamiya z 1963 roku z silniczkiem Pamiętam ze trzydzieści parę lat temu dorwałem tą Zerówkę w swoje łapy na Wolumenie i już miałem płacić i się okazało że ma pękniętą osłonę kabiny. Teraz człowiek by wziął ale wtedy to była przeszkoda nie do pokonania i ze skwaszoną miną odłożyłem. Ceny nie pamiętam, to mógł być gdzieś tak 89-91 XX wieku(rety jak to brzmi-ubiegłego wieku) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 26 Stycznia Super Moderator Share Napisano 26 Stycznia @Slawek_26869 mam chyba ze 3szt mogę odstąpić w cenie zakupu, jak coś pw, a ten też nabyty w jukeju czasem na jakiś imprezach można nabyć za śmieszną kasę ostatni większy zakup dałem 60pln za 10 Plastyków 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia Autor Share Napisano 30 Stycznia Bazarkowy zakup ( na stoisku tzw czyścicieli ), za oba zapłaciłem 70zł. Pe-2 rozpoczęty. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 31 Stycznia Autor Share Napisano 31 Stycznia SP z 1974, Klub 1:72. Nie było modeli, pisali o czekoladach. Pamiętacie ten smak ? Okropna, owocowa papa w niezbyt smacznej namiastce czekolady. Później było jeszcze gorzej. Mama kupowała , ja zjadałem ( tyjąc ) . Obrazki i kupony zbierałem, były wtedy na topie ! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego 2 godziny temu, kopernik napisał: Pamiętacie ten smak ? Smaku nie, ale pamiętam, że w swoich skarbach miałem tylko Wyżła Uwielbiam rysunki z tej serii. Nie wiem czy to było, tu macie wszystkie samolotki z tych czekolad: http://bequickorbedead.com/snapshot/detail/album-hobby-samoloty-produkcji-polskiej-z-okresu-miedzywojennego-cz1/ http://bequickorbedead.com/snapshot/detail/album-hobby-samoloty-pionierskie-samoloty-bojowe-i-wojny-swiatowej-oraz-samoloty-z-okresu-miedzywojennego-cz2/ http://bequickorbedead.com/snapshot/detail/album-hobby-samoloty-bojowe-ii-wojny-swiatowej-komunikacyjne-i-cywilne-samoloty-powojenne-cz-3/ 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 1 Lutego Super Moderator Share Napisano 1 Lutego a do mnie , całkiem nieopatrznie, trafiły 3 szt Esci niestety bez pudełek - gdyby ktoś posiadał takowe i się chciał pozbyć proszę o pw, jakoś się dogadamy- niezamierzenie bo 1/48 to nie moja skala- ani do zbierania ani do sklejania- no ale włala oto są 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego Piękne . Storch przed pojawieniem się Tamiyi był mocno poszukiwany. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 1 Lutego Share Napisano 1 Lutego A do mojego "Archeo" trafił An-24 z Plasticartu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego tylko co to Störcke mialo znaczyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego Super Moderator Share Napisano 2 Lutego Tak był opisany na pudełku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego Super Moderator Share Napisano 2 Lutego no i o... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 2 Lutego Share Napisano 2 Lutego (edytowane) O panie, Aurora, to dopiero historia . Edytowane 2 Lutego przez barszczo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 2 Lutego Super Moderator Share Napisano 2 Lutego 2 Albatrosy i jeden F2 mogą zmienić właściciela jak ktoś zainteresowany pw. i jeszcze taki secik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
barszczo Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego W dniu 31.01.2024 o 22:32, kopernik napisał: SP z 1974, Klub 1:72. Nie było modeli, pisali o czekoladach. Pamiętacie ten smak ? Okropna, owocowa papa w niezbyt smacznej namiastce czekolady. Później było jeszcze gorzej. Mama kupowała , ja zjadałem ( tyjąc ) . Obrazki i kupony zbierałem, były wtedy na topie ! A jak ktoś nie lubił czekolady to mógł sobie kupić gotowca, komplet czterech albumów ze wszystkimi obrazkami. Trzeba je było cierpliwe wycinać i wklejać za pomocą np. gumy arabskiej. Wrzucam strona po stronie album z samolotami. Na początku i końcu reklamy wyrobów PZL. Zauważcie że PZL 110 nosił jeszcze nazwę Drozd: 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 3 Lutego Autor Share Napisano 3 Lutego SP w 1972 poinformowała o fajnej inicjatywie. Niestety, tylko lokalnej. Osobiście, od jakiegoś czasu, odwiedzam tylko jeden sklep modelarski ( znam jeszcze lokalizację drugiego, niestety, droższy i jakoś nie po drodze ) i powiem szczerze, że parę razy poprosiłem o poradę np w sprawie chemii modelarskiej, farb, czy obsługi wyszukiwarki na ich stronie i zostałem olany. Jedyne, co usłyszałem, to żeby poszukać odpowiedzi w necie. Ba, nawet nie chciano mi pokazać kalek, mówiąc, że do pooglądania są na ich stronie w necie i chcąc kupić, muszę złożyć zamówienie, bo nie będą teraz szukać ! A niby klient nasz Pan ! Dodam, że nie byłem w krawacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cypis Napisano 3 Lutego Share Napisano 3 Lutego 25 minut temu, kopernik napisał: Osobiście, od jakiegoś czasu, odwiedzam tylko jeden sklep modelarski ( znam jeszcze lokalizację drugiego, niestety, droższy i jakoś nie po drodze ) i powiem szczerze, że parę razy poprosiłem o poradę np w sprawie chemii modelarskiej, farb, czy obsługi wyszukiwarki na ich stronie i zostałem olany. Jedyne, co usłyszałem, to żeby poszukać odpowiedzi w necie. Ba, nawet nie chciano mi pokazać kalek, mówiąc, że do pooglądania są na ich stronie w necie i chcąc kupić, muszę złożyć zamówienie, bo nie będą teraz szukać ! A niby klient nasz Pan ! Dodam, że nie byłem w krawacie. Jakoś pachnie mi to Jadarem. 25 minut temu, kopernik napisał: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego 14 godzin temu, kopernik napisał: parę razy poprosiłem o poradę np w sprawie chemii modelarskiej, farb, czy obsługi wyszukiwarki na ich stronie i zostałem olany. Bardzo uczciwe zachowanie, bo żeby w czymś doradzić wypada się na tym znać. Sam fakt sprzedaży asortymentu nie znaczy, że sprzedawca wie coś o nim. To taka refleksja dotycząca ogólnie obecnego handlu "specjalistycznego". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego Jak pracowałem na radarach przełom 80/90 to w Płońsku był sklep typu papierniczy/zabawkarski. I była jedna ściana z półkami z modelami i mniejsza z farbami itp. I obsługiwał to wsystko bardzo fajny młody człowiek. I zawsze doradzil jakie farby dobrać itp. Analogiczny sklep był w Płocku ale tam już tak miło to nie było 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
India Napisano 4 Lutego Share Napisano 4 Lutego W Płocku w latach 90-2000 było w sumie 5-6 sklepów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
merlin_70 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego Sklepów z modelami ( niekoniecznie modelarskich ) było na przełomie lat 80 i 90 tych ubiegłego wieku w każdym mieście dużo. Sklejanie to było jeszcze wtedy mocno mainstreamowe hobby. Zanim ustąpiło miejsca komputerom i grom. Handlowały generalnie wszystkie zabawkowe , papiernicze . A, że nastawienie do klienta się zmieniło od czasu PRL - u to i sprzedawca stał się milszy. Każdy importował skąd mógł i co mógł to i się rożne dziwne modele zdarzały. A to w jakiejś suterenie był na sprzedaż sprowadzony z Czechosłowacji 1/32 Revella Corsair , albo Hurricane II c , a to sklep sportowy miał 1/48 Miga 21 i Su 25 Letohradu. Z zachodnich dominował Heller, Airfix , Italeri sprowadzonych na zasadzie , a nuż się sprzeda. A jak się sprzeda to coś innego się sprowadzi . To trudno byłoby oczekiwać , że Ci taki sprzedawca coś doradzi. A w sklepach modelarskich też z tym doradzanie różnie bywało i bywa , bo nie zapominajmy , że sprzedawca najchętniej zareklamuje to co mu zalega, coby bardzo chciał , żeby ze stanu zeszło. Do dziś jak zaglądam do sklepów modelarskich to jak sprzedawcy coś niekiedy radzą początkującemu klientowi to człowiek mocno zęby zaciska coby się nie odezwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego 22 minuty temu, merlin_70 napisał: Do dziś jak zaglądam do sklepów modelarskich to jak sprzedawcy coś niekiedy radzą początkującemu klientowi to człowiek mocno zęby zaciska coby się nie odezwać Ja się odzywam:) Jednak w sklepie, gdzie to robię ("Modelarz" w Bydgoszczy) nie zdarza mi się podsłuchiwać jakichś absurdów ze strony sprzedawcy. Najwyżej wzmacniam swoją "niezależną" opinią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 5 Lutego Share Napisano 5 Lutego a mnie denerwuja modele na polkach bez cen za kazdym razem musze model zaniesc do pani i pani sprawdza w internecie, po ile mozny by to sprzedac - obled szkoda, bo zawsze lubilem skladnice we Wroclawiu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 6 Lutego Super Moderator Share Napisano 6 Lutego @kopernik20 lat to już dawno różowe okulary spadły ale można trafić na "lepszy model" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi