Slawek_26869 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Co do żeczonego punktu 7, nie mogę nic powiedzieć jak to się miało w Stolycy, ale w Kaliszu najlepsze lody były w nieistniejącej już lodziarni na Złotym Rogu (skrzyżowanie Śródmiejskiej i Aleii Wolności) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 2 minuty temu, Slawek_26869 napisał: w Kaliszu najlepsze lody były w nieistniejącej już lodziarni na Złotym Rogu ... a andruty przy mostku naprzeciw teatru. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 30 Stycznia 2023 Share Napisano 30 Stycznia 2023 Najlepsze to są kasztany na placu Pigalle ale tylko jesienią, wie coś o tym Zuzanna 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 30 Stycznia 2023 Autor Share Napisano 30 Stycznia 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Najlepsze to są kasztany na placu Pigalle ale tylko jesienią, wie coś o tym Zuzanna Czytało się, czytało ! Jakiś czas temu z Super Ekspressem za grosze można było kupić wznowienie. Kupiłem, bo te z PRL były okrutnie zszargane i pochłonęła je czarna dziura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mmr Napisano 31 Stycznia 2023 Share Napisano 31 Stycznia 2023 19 godzin temu, kopernik napisał: Z punktem 7 nie zgodzę się. Najlepsze lody były w Zielonej Budce na Puławskiej ( Warszawa ). W latach 70 jeździłem tam z rodzicami ( co jakiś czas, oczywiście w niedzielę) i z niecierpliwością czekałem na swoją kulkę. A kolejka przeważnie była dłuuuga. Budka na zdjęciu Zielona Budka jak najbardziej, ale to było za daleko na lody po szkole, A związek lodów z wojna jest taki, że wielu żołnierzy Andersa przed powrotem do Polski nauczyło sie produkcji lodów we Włoszech. Niektórzy z nich otworzyli prywatne lodziarnie i mieli od razu nad konkurencją przewagę sentymentu Monte Cassino. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 6 Lutego 2023 Autor Share Napisano 6 Lutego 2023 Model którego nigdy nie widziałem. IMC zdaje się dodawała takie uszkodzone części do większości swoich modeli. Pilot w trakcie katapultowania jest obłędny 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 6 Lutego 2023 Share Napisano 6 Lutego 2023 MiG, jak to mówią Amerykanie "extra crunchy" - ciekawe, że ten trend się nie przyjął... Mało jest też dioram pokazujących katapultowanie - trochę szkoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 10 godzin temu, kopernik napisał: Świetne! Aż dziwne, że dziś nikt na to nie wpadł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 2 godziny temu, Grzes napisał: Aż dziwne, że dziś nikt na to nie wpadł... Wpadł, wpadł. Tylko chyba modelarze nie "chwycili" tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 57 minut temu, abtb napisał: Wpadł, wpadł. O popatrz... A ja już myślałem, że pokażesz jakieś wypraski np. Mistercrafta z niedolewkami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Nie dziwie sie ze modelarze nie podlapali, nie wyglada to zbyt realistycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 2 godziny temu, dante napisał: nie wyglada to zbyt realistycznie. a ja mysle, ze taki Mig jak leci tak z Mach1 i zalapie kilka pociskow z boku, to sie po prostu roz.. teguje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dante Napisano 7 Lutego 2023 Share Napisano 7 Lutego 2023 Nie zawsze, jest duzo ciekawych zdjec z uszkodzeniami roznorakiego typu, ale one nigdy nie wygladaja jak powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 7 Lutego 2023 Autor Share Napisano 7 Lutego 2023 6 godzin temu, dante napisał: Nie dziwie sie ze modelarze nie podlapali, nie wyglada to zbyt realistycznie. Przyłóż do tego modelu odpowiednią miarę. Ma to z 50 lat, wtedy królowały Frogi i Matchbox. Do takich produktów porównuj, a nie do dzisiejszych. No i warto pamiętać, że wtedy nie było zadęcia modelarskiego tylko sklejanie dla zabawy. Dzieci to sklejały, a nie jak dziś, stare konie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 8 Lutego 2023 Autor Share Napisano 8 Lutego 2023 Pod koniec grudnia pisaliśmy o śmigłowcu wydanym przez ZP. Ruch. Oto recenzja tego modelu A. Jońcy zamieszczona w SP 1971/32. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Dawno nic tu nikt nie pisał. To może ja nadrobię. Naszła mnie ochota na uzupełnienie zapasów vintage. Padło ma Po-2 z KP. I tu przypomniała mi się taka historia jak to biedny bezbronny Pociak został napadnięty przez 109kę i w akcie desperacji pilot zdjął buta i rzucił nim w kierunku wrogiego myśliwca. I tu bohaterskiemu Hunowi drgnęła ręka ma drążku i przywalił w las. I teraz dwa pytanka. 1. Gdzie to było opisane? Jakiś ŻółtyTygrys? 2. Czy taka sytuacja miała miejsce naprawdę? Nie śmiejecie się ze mnie jak coś pokręciłem ale gdzieś mi to świeci w mózgu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 52 minuty temu, jmx62 napisał: Nie śmiejecie się ze mnie jak coś pokręciłem ale gdzieś mi to świeci w mózgu. Pokręciłeś trochę Nie pilot, tylko babcia. Nie butem, tylko słoikiem ogórków. Nie w 109. tylko w drona https://www.tysol.pl/a80167-doradca-ukrainskiego-msz-w-kijowie-kobieta-stracila-rosyjskiego-drona-sloikiem-ogorkow 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Grzes to Ty coś pokręciłeś całkiem jak to Radio Erywan z rozdawaniem za darmo samochodów w Moskwie na Placu Czerwonym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Godzinę temu, jmx62 napisał: Radio Erywan Na nim się wzorowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Ogorki na pewno są tańsze od Leopardów. A jaka skuteczność, no i ten przelicznik: 1 słoik=1 dron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 6 godzin temu, jmx62 napisał: Dawno nic tu nikt nie pisał. To może ja nadrobię. Naszła mnie ochota na uzupełnienie zapasów vintage. Padło ma Po-2 z KP. I tu przypomniała mi się taka historia jak to biedny bezbronny Pociak został napadnięty przez 109kę i w akcie desperacji pilot zdjął buta i rzucił nim w kierunku wrogiego myśliwca. I tu bohaterskiemu Hunowi drgnęła ręka ma drążku i przywalił w las. I teraz dwa pytanka. 1. Gdzie to było opisane? Jakiś ŻółtyTygrys? 2. Czy taka sytuacja miała miejsce naprawdę? Nie śmiejecie się ze mnie jak coś pokręciłem ale gdzieś mi to świeci w mózgu. Żółty Tygrys: 18/79 "Meldunek z trasy, lub 6/67 "Nocny nalot". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jmx62 Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 To odpowiedź na jedno pytanie. A drugie? Czy faktycznie takie zdarzenie mogło mieć miejsce? Czy to tylko komunistyczna propaganda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 Musiałbym przejrzeć te tygryski czy po tej akcji był ciąg dalszy (wymienienie w rozkazie, pochwała itp). Jeśli by był jakiś wspominek o tym to zdarzenie całkiem prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 12 Lutego 2023 Share Napisano 12 Lutego 2023 7 godzin temu, jmx62 napisał: Pociak został napadnięty przez 109kę i w akcie desperacji pilot zdjął buta i rzucił nim w kierunku wrogiego myśliwca. I tu bohaterskiemu Hunowi drgnęła ręka ma drążku i przywalił w las. Jeśli Mietek chciał zwolnić, zająć pozycję za ogonem i strzelić, to nie but mu zaszkodzić mógł, a prędkość, czy raczej jej brak. Jeśli natomiast Mietek manewrował na dużej prędkości, to jeśli pilot nie był zbyt dobry, a pod koniec wojny szkolenie LW siadało, ryzyko, że manewry skończyły się katastrofą było też spore. Historia z rodzaju możliwych. Chociaż wpływ buta pomijalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kopernik Napisano 12 Lutego 2023 Autor Share Napisano 12 Lutego 2023 (edytowane) 8 godzin temu, jmx62 napisał: I tu przypomniała mi się taka historia jak to biedny bezbronny Pociak został napadnięty przez 109kę i w akcie desperacji pilot zdjął buta i rzucił nim w kierunku wrogiego myśliwca. I tu bohaterskiemu Hunowi drgnęła ręka ma drążku i przywalił w las. "Meldunek z trasy". Niestety, 109 nie przywaliła w las, tylko odleciała ... Akcja opisana w tygrysku miała ponoć miejsce nad Warszawą. Zdecydowanie stawiam na fikcję literacką ... Podobnie, jak wspominany już ty wątek wykorzystania IŁ-2 jako lokomotywy. Edytowane 12 Lutego 2023 przez kopernik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi