Szczekan Napisano 19 Grudnia 2009 Share Napisano 19 Grudnia 2009 Chciałbym się zwrócić z prośbą do forumowiczów o dokumentację bombowca Boeing B-17 Fortress oraz o plany tego modelu(bombowca). Rozpoczynam jego budowę i chciałem nieco....zwaloryzować zestaw Wszelakie linki ze zdjęciami wnętrza, wnęk podwozia, luków bombowych( o ile takie są) będą mile widziane. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chodi94 Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 witam mam takie pytanko czy to dobry pomysł żeby użyć białego spreja na podkład chodzi mi o emalie eurocolor i czy produkują bezbarwny matowy w spreju ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 witammam takie pytanko czy to dobry pomysł żeby użyć białego spreja na podkład chodzi mi o emalie eurocolor i czy produkują bezbarwny matowy w spreju ?? Zależy co malujesz i jakie farby użyjesz później do kamo. Co do sprayów eurocolor niektóre rodzaje tworzyw sztucznych są na nie wrażliwe, w końcu to podkład samochodowy który zawiera śladowe ilości środka odtłuszczającego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
swim Napisano 21 Grudnia 2009 Share Napisano 21 Grudnia 2009 Obecnie używam podkładu firmy revell i jestem nim zachwycony biały, schnący w pare chwil a kolory nakladane na niego są żywsze niż bezpośrednio na plastik niestety dość drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Witam! Wiem że było to już parę razy na forum ale ja w niektórych sprawach jestem całkowitym tumokiem, a to niestety tak się stało.... Czytałem ale za bardzo nie zrozumiałem. Zakupiłem taki pigment: http://www.jadarhobby.pl/p025-rdza-pigment-p-8529.html. Proszę o prostą odpowiedź na moje pytanie: Jak zrobić w miarę dobry efekt rdzy na modelu Volvo F12 (silnik, rama i trochę kabina), rozcieńczać a jak tak to czym??? Może na sucho??? Chodzi mi o taką rdzę bardzo "spulchniałą". Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Link nie działa ale pewnie chodzi ci o pigment Miga. Możesz nałożyć najpierw cienką warstwę żywicy akrylowej a na do pigment, jak wyschnie posypać kolejny raz trochę pigmentu i jeszcze utwardzić fixerem(chociaż można go zmyć). Drugi sposób to no tylko pigment i fixer, potem płukanki za pomocą olejnych. To są te mniej wyrafinowanie sposoby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 A możliwe jest zrobienie takiej rdzy przy pomocy tylko pigmentu i rozcieńczalnika (np. wody) czy w ogóle o takim czymś nie myśleć?? Jest jakiś prostszy sposób od tych co podałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Nie barzo jeżeli chcesz uzysać "spulchnienie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szymcio Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 A gdzie mogę dostać żywicę akrylową?? W modelarskim będą mieli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 22 Grudnia 2009 Share Napisano 22 Grudnia 2009 Pewnie. Służy do robienia mokrego błota ,ale w tej dziedzinie lepiej niech wypowiedzą się specjaliści. Fixer Żywica akrylowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartass. Napisano 23 Grudnia 2009 Share Napisano 23 Grudnia 2009 witam, a ja mam takie pytanie odnosnie BTR-60. Zaznaczam ze jestem zielony w temacie, a wlasnie robie sobie BTR60 z ICMu i jakos cos mnie tkneło zeby zrobić otwarte wizjery. No i ppojawil sie problem bo nie wiem jak zrobic 'szybki' w wizjerach. Czy w kazdej wersji były te szybki, czy moze zdazaly sie bez? nie mam pojecia, wiec pytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Spróbuj rozciągnąć ramkę plastiku nad świeczką a potem taką 'nitkę' przyklej na miejscu linii łączenia blach. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 24 Grudnia 2009 Share Napisano 24 Grudnia 2009 Spróbuj rozciągnąć ramkę plastiku nad świeczką a potem taką 'nitkę' przyklej na miejscu linii łączenia blach. taka nitka ma bardzo małą wytrzymałość, może się nie przykleić , jak już to bym próbował z drutem miedzianym 0,1mm. Ale to moje pierwsza myśl na to pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 taka nitka ma bardzo małą wytrzymałość, może się nie przykleić O przepraszam bardzo, ale wystarczy kropla kleju przesunięta po takiej 'nitce' i trzyma mocniej niż CA. W ten sposób zrobiłem masę kabelków w modelach, ostatnio kable hamulcowe w Wellingtonie. Wszystko trzyma jak diabli. W 48 należy jednak pamiętać o odpowiedniej grubości takiej nitki. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marszall Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Witam. Składam wlasnie model nissana skyline r32 i zgubilem takie małe gumki pod tarcze ;( Czy ktos wie moze czy mozna to jakos inaczej zrobic bo kola niechcą się trzymac. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 25 Grudnia 2009 Share Napisano 25 Grudnia 2009 Ktory sklep internetowy posiada najwiecej blaszek w ofercie - u booty 1/144 , samoloty 1/48 , pancerka 1/35 - to mnie interesuje , najwiecej z tego co widzialem ma matrola , jest jeszcze jakis sklep ktory ma tego sporo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Nakładanie surfacera jako podkład przy użyciu pędzla mija się z celem. Zasycha szybko, nie da się położyć cienkiej, równej warstwy na dużych powierzchniach - pędzlem oczywiście. Pactra w opinii wielu osób nie wymaga podkładu - i pod pędzel i pod aero. Wytrzyma normalne traktowanie modelu w zupełności, chyba że planujesz Bóg wie ile maskowania w czasie malowania od taśmy czy innego czegoś co się przykleja i odkleja. Mam surfacera 1200 i potrzebuję go rozcienczyć do aerografu. To po co próbujesz pędzlem? To tak jak chcieć zrobić prawo jazdy i jeździć po to na wrotkach. W sumie nie rozumiem problemu. Przy użyciu aerografu i nawet zmywacza wamodu nic Ci się nie rozpuści - ni plastik, ni szara Tamiya. Tyle, że mogą wystąpić inne dolegliwości jak ciągnięcie się "nitek" surfacera z aerografu. Wszelkie dolegliwości znikają przy rozcieńczaniu dedykowanym Mr. Color Leveling (koniecznie Leveling) Thinnerem. To jak jeździć dieslem na oleju opałowym i BP Diesel Ultimate A przy okazji odkryłeś sobie czym można pozbywać się nadmiaru szpachli bez szlifowania, czyli niszczenia bezpowrotnie niektórych detali - wacikiem nasączonym w zmywaczu wamodu (szpachla humbrola, revella, italerii też się tak dają). Pamiętaj o tym ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Kup podklad gunze w spray , troche drogi ,ale cena idzie z jakoscia..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Kup podklad gunze w spray , troche drogi ,ale cena idzie z jakoscia..... Jeżeli ma aerograf, znacznie bardziej kalkuluje się kupować surfacer w słoiczkach i dedykowany rozcieńczalnik. Precyzja aplikacji z aerografu jest nieporównywalnie większa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luck1985 Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 W sumie , sam mam aero , ale podklad gunze wale w sprayu , musze pomyslec nad tym w sloiczku ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szczekan Napisano 26 Grudnia 2009 Share Napisano 26 Grudnia 2009 Mam pytanie. Jak odczytywać plany o wręgowania maszyn lotniczych?? Pytam ponieważ w planach PZL Kani z Aeroplanu są nieznane mi skróty jak 1F, N1 i tym podobne. Pilnie oczekuję na odpowiedź. Pozdrawiam PS. Jeszcze jedno pytanie. Jak przeliczyć wymiary ze skali 1:1 do skali 1:48? Pzl Kania ma wymiar 12030cm i jak ją przeliczam na tą skale wychodzi mi że ma 250,30cm co wydaje nie możliwe ponieważ biorąc takiego miga 29 który ma 17320cm a w skali 1:48 ma 35 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
General Napisano 27 Grudnia 2009 Share Napisano 27 Grudnia 2009 Bardzo proszę o odpowiedź na parę pytań które pozwolą mi na bardziej precyzyjne wykończenie moich modeli. 1. Niedługo zaczynam Tygrysa Królewskiego, i chcę zrobić zimmerit. Mam zestaw do zimerritu Tamiyi. Czy szpachlówka Tamiya Epoxy Putty Smooth Surface będzie dobra do tego? 2. Jaka szpachlówka od Tamiyi byłaby dobra do wypełniania szpar? 3. Czy zestawy weathering set firmy Tamiya są dobre do robienia wszelkich śladów znoszenia, lub jakieś inne dobre (chodzi mi o błoto dym i piasek)? 4. Jak czyścić przezroczyste części (np owiewki samolotów lub szyby w autach) z farbek zarówno akrylowych jak i olejnych? Z góry dzięki za odpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamuss Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Wrzuć to w dział GIEŁDA. Czasem dają po 6 lub 8 sztuk do modelu może ktoś ma na zbyciu i za grosze Ci to odda. I na przyszłość - pisz bardziej czytelne tematy postów (np "Gumki/tulejki do mocowania kół 1/24 - czym zastąpić?") Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boozy Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 Witam. Czym obcinacie nadlewki w modelach żywicznych? Jest tego zawsze dość sporo. Zwykłym nożykiem ciężko się to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciuchhh Napisano 28 Grudnia 2009 Share Napisano 28 Grudnia 2009 cześć wszystkim ja tak dopiero zaczynam kleić modele. Czekam na rady i gdybyście mogli podać nazwy narzędzi potrzebnych do tego fachu. Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi