Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam się nad malowaniem abramsa z pustynej burzy. Myślałem nad Tamiya Deck Tan lecz nie jestem do końca przekonany co do tego koloru. W opisach pisze że te czołgi były malowane w kolorze desert tan , lecz zabardzo nie wiem jaki to ma być kolor. Interesuja mnie farby akrylowe tamiya, valleyo lub pactra.

• 2 weeks later...

Witam,

Czy mógłby ktoś mi powiedzieć jak łatwym i tanim sposobem zrobić worki z piaskiem, zasieki oraz zapory przeciwczołgowe? Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za wszystkie rady.

Witam,

W niedalekiej przyszłości planuję złożyć model jakiegoś cywilnego autka Mam pytanie dotyczące :

1. Past polerskich , które bym musiał kupić, wszystkie czy 1 albo 2? http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Polishing-Compound-fine--p-9-290232.html

http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Polishing-Compound-finish--p-9-290236.html

http://www.mojehobby.pl/Tamiya-Tamiya-Polishing-Compound-coarse-p-9-290240.html

2. Co jeszcze bym potrzebował oprócz podstawowych narzędzi warsztatowych? ( jakieś specjalne itemki?)

3. Jaki model auta cywilnego polecacie na pierwszy raz?

• 2 weeks later...

Koledzy, potrzebuję szybkiej porady. Otóż po pomalowaniu modelu bezbarwną, błyszczącą Pactrą powstały gdzieniegdzie białe plamki, które skaszaniły całą robotę. Jak się ich pozbyć? Malowałem aerografem, a farbkę rozcieńczałem oryginalnym rozcieńczalnikiem Pactry.

co do pactry - powinno daćsię zpolerować, jak nie to po polerce pomalować jeszcze raz, tylko farbe dobrze rozrobić i nie porobić zacieków (poprzednio albo jedno albo drugie musiało się przydarzyć), miałem kiedyś coś takiego z Vallejo - cóż, shit happens...

maskol - ja nakładam wykkałaczką, albo po małej plamce albo większą krople i drugim końcem/drugąszt. rozprowadzam dokładnie gdzie chce.

pozdr!

-jaka jest różnica między DS-ami Dragona a zwykłymi winylami (i co to wogóle ten DS)?

DS to oni chyba se tak nazwali ten materiał, te gąsienice są zrobione z takiego jakby gumowatego plastiku modelarskiego, klei się (czyli rozpuszcza się) zwykłym klejem modelarskim, i ogólnie jest miększy od winylowych (których jak pamiętam z modeli Italeri nie szło niczym kleić a były tak twarde że zrywały koła czasem).

Witam, jestem całkowitym nowicjuszem w składaniu modeli, złożyłem dopiero jeden (mustang p-51 firmy...plastyk...ale wyszedłem z założenia że od czegoś trzeba zacząć) i dorwałem model bell uh-1 huey hog w skali 1:48 firmy revell i chciałbym go złożyć idealnie gdyż jest to mój ulubiony śmigłowiec. Proszę o kilka rad jak go nie zniszczyć i skleić tak aby jak najlepiej wyglądał.

• 2 weeks later...

Witam Serdecznie.

Mój problem jest dość nietypowy, lecz mam nadzieję, że ktoś z obecnych zajmował się już takimi rzeczami.

-Mam do przemalowania metalową karoserię modelu samochodu w 1:43. Kolor jaki potrzebowałem oferował jedynie Revell.

-Czy da się malować olejnymi revellami, po powierzchni oryginalnego lakieru, po jego zmatowieniu? Czyt też będzie to wymagało dodatkowych zabiegów?

-Dodam, że nie posiadam aerografu.

z góry dziękuję;)

Pytanie o farbki olejne: czy mogą się „zepsuc”/zestarzeć? Co prawda nie są powysychane, ale czy nie będzie się z nich wytrącał pigment podczas malowania jeśli stały kilka lat?

Może ktoś miał do czynienia z kilkuletnimi puszeczkami farby.

Mi się wydaje, że coś z nimi nie do końca jest OK (próbowałem black mat humbrola), ale nie wiem, czy to nie była wina zbyt niskiego ciśnienia w areografie (jeszcze nie mam odpowiedniego kompresora), a pędzelkiem nie próbowałem.

Bombee

Może ktoś miał do czynienia z kilkuletnimi puszeczkami farby.

Mi się wydaje, że coś z nimi nie do końca jest OK (próbowałem black mat humbrola)

Jeszcze niedawno malowałem humbrolami, które kupiłem w 1976 r i były dobre, ale te sprzed kilku lat są o wiele gorsze. Jeszcze dopóki nie są otwarte to da się je rozmieszać, ale ostatnio biała farba miesiąc po otwarciu była do wyrzucenia. Aero ciągle się zapychał. A z lakierami przeźroczystymi humbrola to loteria. wyschną albo przez miesiąc się będą kleić. wydaje mi się, że lepsze są te w większych słoiczkach, a nie w puszkach, ale może to po prostu ja miałem takie szczęście.

Trzeba jednak pamiętać, że zjawisko zbrylania się pigmentu po kilku latach jest naturalne i dlatego lakiery (generalnie) mają podane datę produkcji i okres przydatności. Szkoda, że producenci lakierów modelarskich rzadko to stosują.