Koszatnica Napisano 25 Lutego 2014 Share Napisano 25 Lutego 2014 niebawem założę temat z warsztatem dla pierwszego w życiu modelu i będzie to to: przeglądałem dziś instrukcje , części i posiłkowałem się pracą z tego linku http://planetarmor.com/forums/showthread.php?t=7861 mam pytanie czy błąd jest w instrukcji modelu który mam, czy błąd popełnił kolega sklejający model z linku... chodzi mi o zębatkę widoczną na jego zdjęciu która wklejona jest w skrzynię, a na obrazku z instrukcji jest wkleić w silnik.... jak powinno być... nie znalazłem zdjęcia od strony podwozia....w sieci ZDJĘCIE PRACY INSTRUKCJA ZVEZDA'y http://www.mojehobby.pl/products/German-half-truck-Maultier-4-5t-Truck.html krok 1 część c67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zia26 Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Witam wszystkich. Sprzatając strych odnalazłem model który napocząłem lata temu. Wydaje się kompletny, sklejone jest podwozie, niestety nie mogę go dokończyć z powodu braku instrukcji. Model to Leopard 1A2 skala 1:35 Italieri no 374 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Witam wszystkich. Sprzatając strych odnalazłem model który napocząłem lata temu. Wydaje się kompletny, sklejone jest podwozie, niestety nie mogę go dokończyć z powodu braku instrukcji. Model to Leopard 1A2 skala 1:35 Italieri no 374 http://galaxykits.com/instructions/?instruction/12/leopard_1_a2_medium_battle_tank Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zia26 Napisano 27 Lutego 2014 Share Napisano 27 Lutego 2014 Wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simrider Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Czym wyczyścić aerograf po mr. surfacer ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Czym wyczyścić aerograf po mr. surfacer ? obojętnie jakim rozcieńczalnikiem..tak jak po farbach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
simrider Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 Czym wyczyścić aerograf po mr. surfacer ? obojętnie jakim rozcieńczalnikiem..tak jak po farbach.. Ale do akryli czy olejnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 3 Marca 2014 Share Napisano 3 Marca 2014 akryli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 4 Marca 2014 Share Napisano 4 Marca 2014 Czy lakier bezbarwny błyszczący/matowy Motip Duplicolor można stosować bez obaw o zniszczenie modelu? Macie z tym jakies doświadczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Nie wiem czy to pytanie się już pojawiło, ale czy ktoś ma pomysł jak zrobić gablotę modelarską? Ciężko coś takiego kupić, a jak już to jakieś kosmiczne ceny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jakub97 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 Kamiloss, zawsze można modele zakryć folią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 zobacz na izmod.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 5 Marca 2014 Share Napisano 5 Marca 2014 zobacz na izmod.pl Nic tam nie ma... Kamiloss, zawsze można modele zakryć folią myślałem o czymś bardziej nadającego się do ekspozycji i chroniącego od kurzu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 http://izmod.pl/606-podstawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamiloss Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 http://izmod.pl/606-podstawki Nie zrozumiałeś. ja nie szukam podstawki pod model, ale większej witryny na wszystkie modele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 6 Marca 2014 Share Napisano 6 Marca 2014 Nie zrozumiałeś. ja nie szukam podstawki pod model, ale większej witryny na wszystkie modele. Ceny szyb lub plexi są takie, że gablota musi kosztować 300-500 zł w zależności od wielkości. Nawet jak zdecydujesz się na szyby od szklarza to poniżej 200 zł nie zejdziesz. Jeśli takie kwoty dla Ciebie to za dużo to pozostaje Ci zrobić tak jak ja. Półki z Castoramy razem z uchwytami zapłaciłem ok. 100 zł i przypiąłem do tego przeźroczystą folię. Efekt, raczej taki sobie, ale koszt znacznie mniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miauryc Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 Jak wstawić zdjęcia na forum? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 7 Marca 2014 Share Napisano 7 Marca 2014 Jak wstawić zdjęcia na forum? Musisz zapakować na jakiś serwer, a później: [img=adres zdjęcia] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Marca 2014 Share Napisano 8 Marca 2014 Czy White Spirit i Rozcieńczalnik Lakowy to to samo ?. Można go użyć zamiast WS ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
daro Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Krótkie pytanie.. Jak najlepiej malować kadłub :bez przyklejonego pokładu czy z przyklejonym(skala 1/350)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Czy White Spirit i Rozcieńczalnik Lakowy to to samo ?. Można go użyć zamiast WS ?. Chemicznie bardzo zbliżone, ale nie to samo. Benzyna lakowa to dolna (ciężka) frakcja otrzymywana z rektyfikacji ropy. W sklepach z farbami jest również podobna z wyglądu benzyna ekstrakcyjna - to z kolei górna (lekka) frakcja. Natomiast white spirit ma chyba ten sam wzór chemiczny, ale otrzymywany jest z parafiny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buffon Napisano 10 Marca 2014 Share Napisano 10 Marca 2014 Witam Serdecznie! Z góry przepraszam za trywialność moich pytanie ale jestem Świeżakiem a chciałbym zasięgnąć fachowe porady, ale do rzeczy. Chciałbym się dowiedzieć czy najlepiej nadawać kształt, ciąć 1,2,3 mm (grubość) płyty i profile polistyrenowe oraz plastik. Od razu dodam ze nożyk i linijka nie załatwiają sprawy (przynajmniej w grubszym materiale) bo większość elementów jest profilowana pod kątem, po luku bądź jest pusta w środku jak np. rurki polistyrenowe. Nie chciałbym zniekształcić elementów pod wpływem nacisku. Dodam również ze owe fragmenty są sporych rozmiarów wiec cięcie nożykiem dla nieprawnej reki może zakończyć się fiaskiem. Dla ułatwienia załączam screeny przykładowych elementów. Czy mógłby mi ktoś zidentyfikować ten 'kojec' i powiedzieć jak to się nazywa? Z góry dziękuje za odpowiedz! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JanuszF Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Obiekt na ostatnim zdjęciu to skrzynka uciosowa, zwana również przyrżnią ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
buffon Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Dziękuje bardzo! Jakiś czas temu widziałem tego typu skrzynkę z dodatkowa opcją przytrzymującą element przecinany. Niestety nie znałem nazwy, aż do teraz:) Co do dalszej części moje pytania to nie chce mi się wierzyć ze wszyscy używacie jedynie skalpela i papieru ściernego. Może zadam inaczej pytanie: Jak poradzilibyście sobie z przecięciem w wzdłuż podwozia (na pół) modelu czołgu ze skali 1/35. Chodzi mi konkretnie to tą 'wannę' do której mocowane jest podwozie. To jest solidne 15cm+ plastiku. Moglibyście Panowie polecić mi jakaś piłę do ciecia plastiku w owej skrzynce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 11 Marca 2014 Share Napisano 11 Marca 2014 Cześć. Nie znalazłem odpowiedzi na pytanie, a mnie to bardzo frapuje: czemu na forum jest tak mało o modelarstwie w skali 1:144? :P To jest uważane za nieprofesjonalne, czy zbyt trudno dodawać do takich sklejek detale, czy co, czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi