Skocz do zawartości

Zadajemy pytania, dostajemy odpowiedź

DeX

Rekomendowane odpowiedzi

W czeluściach strychu znalazłem dzisiaj nie skończonego przez ojca Tamiyowskiego Yamato 1:350 oraz pokaźną kolekcję farbek olejnych Revella, Humbrola i Model Mastera.

Moje pytanie dotyczy farbek Revella. O ile Humbrole i MM przetrwały próbę czasu w całkiem niezłym stanie, to część Revelli się zsechła albo mocno zgęstniała. Jako, że jest ich najwięcej (aż 30 kolorów) to bardzo chciałbym z nich jeszcze kiedyś skorzystać (np. do jakiejś drobnicy w pancerce lub lotnictwie).

Czy da się je czymś "rozruszać" ? Tzn. doprowadzić do konsystencji, która umożliwi malowanie nimi? Rozumiem, że może być to pracochłonne (np. dłuuuuugie mieszanie). Czym spróbować, dedykowanym rozcieńczalnikiem Revella do emalii? Rozcieńczalnikiem Wamodu? Zmywaczem Wamodu? Jakąś inną chemią?

Będę wdzięczny za wszelkie porady.

Drobnicę maluję pędzlem, a resztę aero. Tych olejów Revella myślałem, żeby używać do drobnicy, ale w sumie na upartego aerografem też chyba bym mógł sprobować.

Tamiya X-20 też mam, więc spróbuję.

A co ryzykuje? Że farby, których w tej chwili nie mogę używać się zepsują? :P

Tak jak pisałem to 30 kolorów, wg mnie warto taki zestaw odratować.

A co ryzykuje? Że farby, których w tej chwili nie mogę używać się zepsują? :P

Tak jak pisałem to 30 kolorów, wg mnie warto taki zestaw odratować.

Pewnie, że warto. 30 puszek zawsze się przyda, a można nawet zarobić odnosząc je do skupu złomu.

Bo z farb to już pożytku mieć nie będziesz. Proces zasychania farb olejnych i ftalowych jest nieodwracalny.

Nawet jak je rozpuścisz w jakimś specyfiku do mycia pędzli, to otrzymasz zawiesinę farby w rozpuszczalniku,

a nie rozcieńczoną farbę.

Kiedyś po takiej próbie, dobrze poznałem budowę aerografu bo musiałem go całkowicie rozebrać, aby wyczyścić

resztki tej zawiesiny.

A ja szanuję swoją pracę i jeśli buduję fajny model to nie chciałbym go zepsuć kiepską farbą.

Marak napisał wprost od strony chemicznej. Wychodzimy z tego samego założenia.

Jeden woli ogórki, drugi ogrodnika córki....

• Super Moderator

Ja wymieniłem w lampach z Ikea żarówki na panele LED (całkiem spoko -światło 6500 K 9W pasuje bez żadnych kombinacji -wywala się oprawkę i do kabelka na kostkę trafo + LED :

http://www.ebay.co.uk/itm/301942238692?_trksid=p2060353.m2749.l2649&var=600744074939&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT) ale właśnie zmieniłem na:

http://www.ebay.co.uk/itm/111929336589?_trksid=p2057872.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT

Pozdro

Panowie, czy ktoś może doradzić fajną lampę na biurko? LED, o ile to możliwe, jakaś listwa, która fajnie oświetla całe miejsce pracy. Chętnie się pozbędę dwóch kreślarskich.

http://allegro.pl/listing/listing.php?order=d&string=VTLAMP6&bmatch=base-relevance-hou-1-1-0623

albo lepiej:

http://multisort.pl/product/Lampa-warsztatowa-84-LED,12500.html

//edit: ze sklepu otrzymałem info, że ta LEDowa lampa ma 6400K = mocne ale 'zimne' światło

Panowie, czy ktoś może doradzić fajną lampę na biurko? LED, o ile to możliwe, jakaś listwa, która fajnie oświetla całe miejsce pracy. Chętnie się pozbędę dwóch kreślarskich.

Nie ma niczego lepszego niż to co ja mam.

640x_MAG-LAMP27.jpg

Ewentualnie poszukaj czegoś z większą ilością diod, bo ta moja lampka jest sama w sobie zbyt ciemna odrobinę.

Ja mam dodatkowe kilkaset watów oświetlenia 5400K w pomieszczeniu, więc lampa jest tylko dodatkiem.

Padł mi kompresor ale miał juz kilka lat i tu pytanie bo chce kupic znowu gotowca ale z butla. Pytanie czy brac z cis max 4 czy wziac z max 6barow?

Dzięki. Wiesz co do tej pory uzywalem kompresora do roznych celow i tym go zameczylem malowac aero malowalem niewiele dlatego pytam bardziej doswiadczontch:).

Coprawda aero mam ch8nczyka. Myslalem ze zmienie aero na cos leprzego a tu klops padł kompresor:).

Hehe no tak ale kasa na aero pojdzie na kompresor:).a jaki aero bys zaproponowal i jaka dysze tak by byl uniwersalny?