Solo Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Jeszcze porównanie przykładowych pędzelków, Cotmana 000, 0000 i jakiegoś innego o numerze 0. Jak widać wszystkie wyraźnie różnią się od siebie. Numeracja ma jednak znaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 2 minuty temu, mbrnnr napisał: Masz pędzle WN7? Mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 greatgozno.Dokładnie.Te numeracje to tak faktycznie dla laików.Sobolowe naturalne jak już pisałem W&N na przykład nr powiedzmy 1 idzie wymalować detal jak pędzelkiem umownie 00 mag-pol albo i ten 000.Roubloff nr 1 lub nr 2 serii master albo DK13R albo DK 43R detal jak najcieńszym z cienkich się maluje piknie.Ale wystarczy seria Roubloff 1110 Nr ,,00 ,, pięknie idzie i tą numeracją malować detal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Malujesz figsy komplet olejnymi push-upek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Tak olejne i na to aby przyspieszyć schnięcie pryskam z aero tamiye akrylową flat clear. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 ...I naturalnie podkład pod olejne to akryl Tamiya. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 14 Grudnia 2018 Share Napisano 14 Grudnia 2018 Godzinę temu, push-up78 napisał: Tak olejne i na to aby przyspieszyć schnięcie pryskam z aero tamiye akrylową flat clear. ja używam MODEL MASTER lacquer overcoat SPRAY. Pewnie widziałeś moje dioramy to możesz ocenić. ps. do twarzy z olejnych może polecisz jakieś kolory? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
push-up78 Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Winsor Lemon.Permanent rose lub alzarin crimson.Ale lepszy moim zdaniem permanent rose Zmieszane oba kolory dają flesz ciemny,który możemy modyfikować dodając biel tytanową.Do alzarin crimson lub permanent rose dodajemy magnesian blue hue aby zrobić kolor na cienie.będzie to odcień ciemnego filetu.Ciekawy kolor.Do podkreślenia np.zmarszczek itp.Naturalnie do robienia odcieni ciemniejszych na twarzy czy rękach klasykiem jest dodanie umbry palonej.Np zarost .Ale też jakieś ubrudzenia itp. Następna mieszanka prostszą jest użycie Venetian red lub light red.Oba kolory różnią się między sobą jedynie minimalnym nasyceniem.Zdecydowanie ciut lepsza venetian red.Lub klasyk na bruciata.Burnt sienna.Dodawana na malowanie np.warg ust.Dodajemy do niej yellow ochre.I tak jak w przypadku poprzedniej mieszanki dodajemy do rozjaśnień biel tytanową.Można też dodać odrobinę Naples yellow.Żółć neapolitańska.To odcień kremowy ciekawy kolor do rozjaśnień zielonego czy czerwonego.Nie wychodzi tak jak bielą ale bardziej subtelniej.Naturalnie wariacje odcieni i kolorów zależą od umiejętniości i wyobrazni malarskiej.Jak i co w jakich proporcjach należy po prostu dobrać wedle uznania.Farby i ich kolory przytoczone są z palety barw W&N.Można użyć podobnych odcieni innych marek.np Rembrandt czy van gogh.Lub Rowney.Akurat z nimi miałem do czynienia to mogę uznać je za sprawdzone i dobre farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Dzięki wielkie za wyjaśnienie. dotychczas głównie malowałem akrylami główki. Ale chcę zmienić efekt finalny na olejne. Mam kilka olejnych z Ferrario już kilkadziesiąt lat - również polecam. Z twoich spiszę nazwy kolorów i w najbliżej wyprawie do sklepów dla artystów kupię kilka tubek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Hejka, niechcący zniszczyłem sobie szybkę na wskaźniku ciśnienia przy kompresorze... Pochlapałem go farbą i chcąc zmyć użyłem najpierw alkoholu iso. Ponieważ nic to nie dało użyłem płynu do czyszczenia aerografów od Mr. Hobby - Mr. Tool. I to niestety był błąd - farba zeszła ale ten środek zmatowił mi całą szybkę wskaźnika. Nie da się odczytać skali :( Czy mogę jeszcze czymś spróbować, czy raczej tylko serwis i ew. wymiana wskaźnika ciśnienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 wyjmij na wzór, odrysuj i wytnij z jakiegoś blistra przeźroczystego lub innego w miarę sztywnego tworzywa sztucznego Na przyszłość możesz zabezpieczyć wskaźnik np. folią stetch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 (edytowane) A taki wskaźnik da się wogóle rozkręcić? PS. Kompresor to Adler AD-5000 Edytowane 15 Grudnia 2018 przez Thalgonis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Naucz się malować na wyczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 No taaaak... Czyli mam to traktować jako „ZNAK”? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 15 Grudnia 2018 Super Moderator Share Napisano 15 Grudnia 2018 2 godziny temu, Thalgonis napisał: A taki wskaźnik da się wogóle rozkręcić? PS. Kompresor to Adler AD-5000 Musisz boki podważyć i powinieneś ściągnąć górną osłonę która blokuje szkiełko. W moim jest zwykła szybka, może po wyciągnięciu szkiełka, spróbuj je wypolerować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Nie da się tego wypolerować jak owiewki w modelu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 No właśnie chciałbym spróbować, ale najpierw muszę jakoś wyjąć to szkiełko :-) Dzięki jawkers - będę próbował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 15 Grudnia 2018 Share Napisano 15 Grudnia 2018 Możesz wypolerować i bez wyjmowania, najwyżej krawędzie będą niewyraźne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 19 Grudnia 2018 Share Napisano 19 Grudnia 2018 Hejka, informuję, iż pasta wykorzystana przez kolegę abtb w wątku Fabryka czajników, spisała się bardzo dobrze i szkiełko znów jest szkiełkiem a nie przypudrowanymi czterema literami 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 13 Stycznia 2019 Share Napisano 13 Stycznia 2019 Posiadam taki zestaw tylko nie wiem do czego były używane skrzynie 1,2,3 może ktoś podpowie co się w nich znajdowało? "Ammunition Transportational Containers, Allies - WWII PlusModel - Nr. 118 - 1:35" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Miał ktos w reku COMPLETE ENCYCLOPEDIA OF AIRCRAFT MODELLING i czy moglby sie wypowiedziec cos na tene temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 17 Stycznia 2019 Share Napisano 17 Stycznia 2019 Mam te książki, co chcesz wiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 Ładne zdjęcia są w nich. Przydatność przeciętna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bobek Napisano 18 Stycznia 2019 Share Napisano 18 Stycznia 2019 A są jakieś książki albo strony które pokazują jakoś zbiorczo, patenty, ciekawostki, sposoby robienia modelu, które warto nabyć? Wiem ze modelarstwo to głównie tworzenie i kwestia wizualizowania tego co chce soe zrobić ale muszę przyznać ze ja wrocilem do tego hobby przez Plasmo, oglądałem co robi i jakoś później łatwiej mi pierwszy model po tych latach robiło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi