arhtus Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) Dolewałem MLT do Gunze C bo mają tendencję do wysychania i póki co żadnych negatywnych konsekwencji nie odnotowałem, nawet w błyszczącym bezbarwnym C046, czy białym. Co innego emalie olejne, np. Humbrole bardzo źle znoszą dolewanie rozcieńczalników do puszki. Edytowane 21 Stycznia 2023 przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Smokepsv Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 Lakiery bezbarwne żółkną 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 (edytowane) No właśnie mi nic nie zżółkło C046 o którym wspomniałem rozcieńczyłem w słoiczku MLT grubo ponad rok temu i póki co nic się nie dzieje. Mam nawet przygotowaną gotową mieszankę do malowanie C046+MLT w osobnej buteleczce , która też ma co najmniej rok i jest nadal idealnie przezroczysta. Edytowane 21 Stycznia 2023 przez arhtus 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 2 godziny temu, PancerLama napisał: Czy do słoiczka z lakierem błyszczącym GX100 można dolać MLT, żeby go rozrzedzić trochę ? I to samo tyczy się Gunze C ? Kolejna sprawa jak nanosić warstwy - pierwsza mgiełka a potem na mokro ? Tu masz samolot 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 21 Stycznia 2023 Share Napisano 21 Stycznia 2023 2 godziny temu, robertmodelarz napisał: Tu masz samolot Znam poradniki z agtomu ale dzięki. W sumie to tam nie ma nic na temat GX100 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PancerLama Napisano 23 Stycznia 2023 Share Napisano 23 Stycznia 2023 (edytowane) Składam Cromwella 1/35. Jaki lakier satynowy polecacie pod weathering ? Tomek z AGTOMU nakładał na cromwella Vallejo Premium Satin. Po Błyszczącym Vallejo nie mam przekonania odnośnie ich lakierów choć matowy jest OK. Edytowane 23 Stycznia 2023 przez PancerLama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krn78 Napisano 2 Marca 2023 Share Napisano 2 Marca 2023 (edytowane) Ja pryskałem ten model XF86 od Tamiya. Przy okazji, patrząc na galerię, o niebo ładniej pomalowany niż mój. Edytowane 2 Marca 2023 przez krn78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 28 Kwietnia 2023 Share Napisano 28 Kwietnia 2023 Witam, mam dwa pytania dotyczących pierwszego modelu do sklejania, 1. Który z tych modeli będzie najlepszy na początek (A,C,E to samochód w skali 1:24, a B i D samoloty w skali 1:72) A. Citroen 2CV Charleston od Revell B. F4 U-4 Corsair od Revell C. Range Rover Classic od Italeri D. F4F-4 Wildcat od Academy E. Renault 4L od Heller 2. Jaki wybrać podkład i jakie farby? Akrylowe czy emailowe, i jakiej firmy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 28 Kwietnia 2023 Share Napisano 28 Kwietnia 2023 48 minut temu, Rynceusz napisał: Witam, mam dwa pytania dotyczących pierwszego modelu do sklejania, 1. Który z tych modeli będzie najlepszy na początek (A,C,E to samochód w skali 1:24, a B i D samoloty w skali 1:72) A. Citroen 2CV Charleston od Revell B. F4 U-4 Corsair od Revell C. Range Rover Classic od Italeri D. F4F-4 Wildcat od Academy E. Renault 4L od Heller 2. Jaki wybrać podkład i jakie farby? Akrylowe czy emailowe, i jakiej firmy? Zacznij od samolotów: Proponuję D. https://www.mojehobby.pl/products/F4F-4-Wildcat.html 2. Podkład z puszki jak nie masz aerografu (Gunze, Tamiya lub samochodowy) może być np, taki: https://www.mojehobby.pl/products/AK1009-FINE-PRIMER-BLACK-SPRAY.html Zestaw farb do pędzla: https://agtom.eu/blue-line/354965-hataka-bs052-late-us-navy-paint-set-5901087600372.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 29 Kwietnia 2023 Share Napisano 29 Kwietnia 2023 (edytowane) Mam kolejne trzy pytania 1. Jakie pędzle kupić? 2. Czy mogę użyć pędzli z podstawówki? Bo mam je w pudełku, rozmiary to 2,6,12 z włosiem naturalnym 3. Czy mogę malować farby emailowe pędzlami do farb akrylowych? Edytowane 29 Kwietnia 2023 przez Rynceusz Poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 29 Kwietnia 2023 Share Napisano 29 Kwietnia 2023 3 minuty temu, Rynceusz napisał: Mam kolejne dwa pytania 1. Jakie pędzle kupić? 2. Czy mogę malować farby emailowe pędzlami do farb akrylowych? 1. Na początek https://allegro.pl/oferta/pedzelki-pedzle-artystyczne-do-malowania-6-szt-13072347370 https://allegro.pl/oferta/zestaw-pedzli-artystycznych-akwarele-akryl-24-szt-13425520694?reco_id=97b80ba0-e665-11ed-812c-06f4fb3d035a&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Potem jak się podszkolisz kup lepsze w sklepie dla plastyków 2. Można po umyciu i wysuszeniu: Farby akrylowe woda lub alkohol Emalie, benzyna, white spirit, terpentyna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 29 Kwietnia 2023 Share Napisano 29 Kwietnia 2023 (edytowane) A czy mogę używać pędzli z podstawówki? Bo mam je w pudełku, rozmiary to 2,6,12 z włosiem naturalnym Edytowane 29 Kwietnia 2023 przez Rynceusz Poprawki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 30 Kwietnia 2023 Share Napisano 30 Kwietnia 2023 (edytowane) 16 godzin temu, Rynceusz napisał: A czy mogę używać pędzli z podstawówki? Bo mam je w pudełku, rozmiary to 2,6,12 z włosiem naturalnym Pewnie tak, zależy w jakim są one stanie. Jak mocno zużyte to nie bardzo. Edytowane 30 Kwietnia 2023 przez robertmodelarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 2 Maja 2023 Share Napisano 2 Maja 2023 Gdzie mogę kupić coś co nada się na "nóżki" w podstawce pod model (okrętu) ? Przeszedlem ostatnio Leroy-Merlin i nawet wśród szerokiego wyboru uchwytów do drzwiczek meblowych nie znalazłem nic co by pasowało: a) wyglądem; b) grubością (aby w środku ukryć śrubę w rozmiarze 8). Gdzie kupujecie takie cosie? Poniżej zdjęcia poglądowe o co dokładnie mi chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 2 Maja 2023 Share Napisano 2 Maja 2023 (edytowane) @DudzioW sklepie, którego nazwy nie można na tym forum wymieniać takie rzeczy są: https://www...com/naval-model-display-stand-s-set-adnann-0029 https://www...com/naval-model-display-stand-l-set-adnann-0040 . Edytowane 2 Maja 2023 przez Fixer 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dudzio Napisano 3 Maja 2023 Share Napisano 3 Maja 2023 (edytowane) Dzięki! A przy zamawianiu tabliczki z grawerem na coś specjalnego trzeba uważać? So jakieś lepsze/gorsze materiały? Gdzie Wy to zamawiacie? Edytowane 3 Maja 2023 przez Dudzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 W dniu 30.04.2023 o 07:57, robertmodelarz napisał: Pewnie tak, zależy w jakim są one stanie. Jak mocno zużyte to nie bardzo. O to i zdjęcie pędzli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) Czy muszę dawać podkład i lakier jeśli pierwszy raz będę malował model? Edytowane 4 Maja 2023 przez Rynceusz Dopisanie informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
panmopsik Napisano 4 Maja 2023 Share Napisano 4 Maja 2023 (edytowane) W dniu 3.05.2023 o 13:59, Dudzio napisał: Dzięki! A przy zamawianiu tabliczki z grawerem na coś specjalnego trzeba uważać? So jakieś lepsze/gorsze materiały? Gdzie Wy to zamawiacie? Jesteś z Wawy, idziesz do kogoś kto się w tym specjalizuje ponieważ ma więcej materiałów do wyboru na których pracuje, popularne grawerowanie laserowe, dobra jakość (firmy od pieczątek, druku i grawerowania ) Na miejscu namacalnie wszystkiego dotkniesz i zdecydujesz co spełni Twoje oczekiwania. Prawdopodobnie tabliczka powyżej to jakiś materiał w kolorze czarnym pokryty złotym kolorem. Grawerowanie usuwa wierzchnią złotą warstwę. Jakość dobra. Możesz też obejrzeć tabliczki na drzwiach w miejscu w którym mieszkasz. Dlatego napisałem by się wybrać osobiście i porównać samemu materiały w ofercie i pytać o różnice pomiędzy nimi (z doświadczenia wiem, że trzeba samemu wykazywać inicjatywę zadając pytanie Czym się między sobą różnią ?) Możesz powielać wybory innych lub samemu coś wybrać. Płacisz za użyty materiał, za głębokość grawerowania, za ilość znaków i za to, że grawer zamieni Twój pomysł na papierze lub wskazany wzór z internetu w formę elektroniczną ponieważ czynności poza standardowymi są płatne dodatkowo. Możesz też zamówić u osoby z Forum, dzięki temu nie wyważasz otwartych drzwi i możesz liczyć na zrozumienie w temacie. Ja chodzę do firmy dostępnej z ulicy dla każdego, która drukuje wizytówki, robi różne typy pieczątek i graweruje tabliczki na drzwi, oraz na puchary sportowe dla dzieci szkolnych. Zwracam tylko uwagę by kolor tabliczki współgrał z całością, nie ścierał się po przetarciu zwykłą chemią domową podczas prac porządkowych, tworzywo się nie kruszyło, nie było ryzyka zranienia się po obróbce, czy akceptuję to co mogę zobaczyć po ewentualnym grawerowaniu lub przed na wąskich bokach i by projekt był ekonomiczny finansowo. Można też tabliczkę zrobić samemu według własnego uznania bo to jest dla Ciebie, techniki dowolne komponujące się z całością byle zachować jakieś normy estetyczne. Tutaj przykład tabliczek własnej roboty i pewnych konkluzji z tym związanych Edytowane 4 Maja 2023 przez panmopsik 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 W dniu 3.05.2023 o 13:59, Dudzio napisał: Dzięki! A przy zamawianiu tabliczki z grawerem na coś specjalnego trzeba uważać? So jakieś lepsze/gorsze materiały? Gdzie Wy to zamawiacie? https://grawerstwo.com.pl/kontakt/ 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertmodelarz Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 20 godzin temu, Rynceusz napisał: O to i zdjęcie pędzli Szału nie ma .......... 12 godzin temu, Rynceusz napisał: Czy muszę dawać podkład i lakier jeśli pierwszy raz będę malował model? Podkład po farby akrylowe koniecznie, lakier dopiero przed washem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Będę malował farbami emailowymi. Pytałem o lakier bo oglądałem film Agtoma na temat kalkomanii i było tam że przed nałożeniem kalkomanii należy nałożyć lakier, potem płyn pod kalkomanię a następnie płyn na kalkomanię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 5 Maja 2023 Share Napisano 5 Maja 2023 Lakier (błyszczący!) daje się ,żeby wyrównać (wygładzić) powierzchnię. Eliminuje to w znaczący sposób "srebrzenie się" kalek, Płyn pod kalki ułatwia pozycjonowanie i ułożenie kalek, płyn na kalki zmiękcza je ułatwiając ułożenie na elementach modelu (głównie wnikanie w linie podziału poszycia). Lakier w ostateczności można zastąpić Sidoluxem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rynceusz Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 (edytowane) To więc jaki jest dobry lakier błyszczący dla farb emaliowych? Edytowane 6 Maja 2023 przez Rynceusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
_OldMan_ Napisano 6 Maja 2023 Share Napisano 6 Maja 2023 10 minut temu, Rynceusz napisał: To więc jaki jest dobry lakier błyszczący dla farb emailowych? Nie ma takich farb. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi