Thalgonis Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 A jednak już wiem - rozklejanie rozpoczęte :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 1 Maja 2020 Share Napisano 1 Maja 2020 4 godziny temu, Thalgonis napisał: ...ja lubię sobie rzucać kłody, więc wiesz To fakt, masz talent w tym kierunku Walcz dzielnie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 8 Maja 2020 Autor Share Napisano 8 Maja 2020 Ciałko, czy te aberowskie relingi przyklejać już na sam koniec? Doczepiłem na próbę na jednej z wież żeby sprawdzić jak się to to robi (nb. MASAKRA!) i odnoszę wrażenie, że to takie delikatne jest, iż jak zacznę dmuchać jakimś lakierem przed-łosiowym, to poodlatują gdzieś_tam od tych podmuchów sztucznego „sztormu” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamo722 Napisano 8 Maja 2020 Share Napisano 8 Maja 2020 Możesz pomalować aero w kolorze szarym i przykleić na końcu super glu lub kropelką w żelu zaczynając od góry schodząc w dół i ostatnie relingi pokładu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 No to właściwie gotowy do lakierowania i łosiowania. Jeszcze mi podpowiedzcie czy nitki Ushi 0,2 będą do tej skali OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 34 minuty temu, Thalgonis napisał: Jeszcze mi podpowiedzcie czy nitki Ushi 0,2 będą do tej skali OK? Ha! Dokładnie dzisiaj na swoim Bismarcku zamontowałem to właśnie olinowanie i efekty możesz zobaczyć poniżej: Moim zdaniem jest w sam raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudyhunter Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 Patrząc na to co zamieścił Corncrake myślę że 0,2 będzie ok. Ja do swoich 700ek używam tych nici, ale w rozmiarze 0,01 do olinowania i 0,03 do kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 15 Maja 2020 Autor Share Napisano 15 Maja 2020 Dobra. Kapitany, powiedzcie Majtkowi czy nie za dużo (a może za mało) tych wycieków burtowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Ilość jak ilośc , ale kolor słaby Macieju, dziewicza część podwodna tez nie pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Ilościowo wg mnie jest OK, jedyne co to uważam że "za grube" te zacieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 26 minut temu, Szydercza Gała napisał: Ilość jak ilośc , ale kolor słaby Macieju, dziewicza część podwodna tez nie pomaga. Kurteczka... Kolor jest z zestawu łosiôw dla kriegsmarine (od AK - seria Naval AK303)... A na red hulla przyznaję, że nie wiem co mam dać, przecie nie zacieki :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 (edytowane) 20 minut temu, Thalgonis napisał: A na red hulla przyznaję, że nie wiem co mam dać, przecie nie zacieki Ja kupiłem sobie Tamiya weathering master set C (https://www.mojehobby.pl/products/Weathering-Master-Set-C.html) i tam masz kolor Orange Rust i tym kolorem przy użyciu tej gąbki co masz w zestawie lub patyczka do uszu pociągnięciami z dołu do góry możesz sobie taki fajny efekt zrobić lekko rdzawego (lub przynajmniej nie tak jednolitego) kadłuba. Można to też zrobić farbami olejnymi tak jak tutaj zrobił PLASMO: Edytowane 16 Maja 2020 przez Corncrake Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 16 Maja 2020 Share Napisano 16 Maja 2020 Z moich skromnych doświadczeń wynika, że te wszystkie emaliowe szuwaxy są o kant dupy rozbić i nie dlatego że wietrzę w nich spisek z Łolstrit, ale dlatego że żaden z nich nie zachowuje się jak zwykły olej Nie ciągną tak ładnie i nie rozmazyją się tak subtelnie, owszem produkują efekt JUŻ, co przy olejach jak wiadomo nie jest możliwe, zawsze musza sobie poschnąć kilka dni.... No lae co ja się tam znam, expertUF sie popytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 16 Maja 2020 Autor Share Napisano 16 Maja 2020 Chopy! Glonów potrzebuję jak kania dżdżu! Tyle tylko, że nie mam olejnej „zielonej” coby nią kombinować... Jakiś rozjaśniony zielony RLM i gąbką go, dałyby radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Troszkę się pobawiłem olejkami przy kadłubie - może być? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Fotka z daleka to trochę słabo widać, ale mnie tam się podoba. Możesz jeszcze spróbować białą farbą zrobić ślady od wyschniętej soli gdzieś na wysokości czarnego pasa. Ja u siebie w Dredzie robiłem, bo chłopaki mi radzili. Ale musu nie ma a i ja specem nie jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Maja 2020 Autor Share Napisano 23 Maja 2020 Troszkę przybliżyłem :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Ten zielony na wiekszości kadłuba jest OK, ten przy linii wodnej jest juz taki trochę bardziej nie teges, ale głównie ze względu na odcień zieleni. Przyładuj moe z gOMbeczki tego drugiego zielonego, ale nie tak zeby zupełnie go zamalować, a tak zeby zmienic jego odbiór i zrobić tam trochę rożnorodności. Ogólnie tragedii nie ma Tej rdzy tez by sie przydało trochę soczystości, użyj troche tej od tłumikUF.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 23 Maja 2020 Share Napisano 23 Maja 2020 Pamietaj ze Bismarck dlugo nie poplywal sobie wiec tez za bardzo go nie tyraj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 No właśnie! Pamiętam, dlatego nie wiem czy więcej mam pojechać tą rdzą Gała, nie do końca łapię Twoje zalecenie.... Czy to zaznaczone mam „rozmamłać” w górę czy w dół? ” Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szydercza Gała Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Ani w górę ani w dół ( no w dół to troche mozesz ) pryładuj z gOMbki na ten kolor, zeby go trochę rozmyć i zakryć. A zacieków tez nie masz dokładać więcej, tylko popracować nad tą co już zrobiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 nad smarkiem nie ma się co tak pucować bo i tak szybko poszedł na dno Thalgonis - jak dla mnie jest teraz OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Kapitany! Please... Bo właśnie zasiadam... Niech Wielka Komisja ds. Malowania sprecyzuje wnioski dla podkomendnych Poprawiać czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 24 Maja 2020 Autor Share Napisano 24 Maja 2020 Poprawiłem. Troszkę. Tym razem fotki zbliżeniowe - teraz dopiero widać niedoróbki, ale trudno... Swoją drogą: jak takie bydle focić?! Nie mieści mi się w namiocie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 24 Maja 2020 Share Napisano 24 Maja 2020 Nie obraz się ale t a zielen jakoś wogole mi nie pasuje, zacieki i rdza trochę lepiej. Co do efektu soli to jak najdardziej. W służbie Bismarck był przez 9 miesięcy zanim go zatopili a od momentu wodowania do wejścia do służby to 18 miesięcy więc nie zdążyłby się tak ztyrac. W tym malowaniu pływał on 2 miesiące od Marca do Maja. Potem zamalowano pasy na nadbudówkach a kilka dni później pasy na burtach tyle że to już w pośpiechu i niezbyt dokladnie. Tutaj masz 2 zdjęcia w tym malowaniu i zwróć uwagę że jest on czysty w porównaniu do twojego https://www.kbismarck.com/drawings.html No chyba że robisz swoją wizję to nie bierz pod uwagę tego co powyzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi