Krzysiek B Napisano 13 Kwietnia 2020 Napisano 13 Kwietnia 2020 Witam, Każdy okres około-świąteczny niesie ze sobą nagły wzrost wolnego czasu, więc postanowiłem rozgrzebać najnowszy model tytułowej "jedenastki". Jak na razie składa się bardzo przyjemnie i mam nadzieję, że tak będzie już do końca :) Model w moim zamyśle przewidziany jest jako typowy relaksacyjny pułkownik i raczej nie przewiduję wykorzystania dodatkowych zestawów waloryzacyjnych. Wczoraj wieczorem prezentował się tak: Teraz przygotowuję się do zamknięcia kadłuba i montażu skrzydeł i tutaj pojawia się pytanie: Czy samoloty ze 111 eskadry we wrześniu 39 miały zamontowane skrzydłowe km-y? CDN 1 Cytuj
łysy Napisano 14 Kwietnia 2020 Napisano 14 Kwietnia 2020 Aby zachować wierność historyczną pytanie o km należy uściślić do każdego egzemplarza indywidualnie. NIe było zasady że taka a taka eskadra miała/nie miała m w skrzydłach. Najlepiej dorwać jakieś foto. Cytuj
Krzysiek B Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Napisano 28 Kwietnia 2020 Wczoraj model dostał czarny podkład: Niestety w moim zestawie trafiła się jakaś felerna ramka G z częścią przezroczystą: Na szczęście ekipa z IBG stanęła na wysokości zadania i wysłali nową: Wbrew pozorom jest to kawał modelu i ledwo mieści się na moim stanowisku do fotografowania 1 Cytuj
Usul Napisano 28 Kwietnia 2020 Napisano 28 Kwietnia 2020 Jak składalność i spasowanie ? Opowiadaj coś więcej Cytuj
Krzysiek B Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Model składał się bardzo przyjemnie. Nie miałem żadnego problemu ze spasowaniem części i pomimo braku kołków montażowych wszystko świetnie do siebie pasuje. Śladowych ilości szpachli i szlifowania wymagało jedynie łączenie połówek kadłuba, ale to standard w każdym modelu miłym zaskoczeniem było również spasowanie pokryw luków inspekcyjnych w kadłubie. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli producent daje opcję wyporu wykonania tych elementów w pozycji otwartej lub zamkniętej to jest to taka delikatna aluzja, żeby wykonać je jednak w pozycji otwartej. Inaczej te elementy raczej średnio pasują. Na szczęście w tym przypadku obyło się bez takich nieprzyjemnych niespodzianek Cytuj
paton69 Napisano 29 Kwietnia 2020 Napisano 29 Kwietnia 2020 Jakie jest Twoje zdanie na temat rodzaju użytego plastiku ? Jakimi farbami będziesz malował ? Co do owiewki to aż się prosi o foto-trawioną ramkę . Ja jestem dopiero na etapie silnika . Pozdrawiam Cytuj
Krzysiek B Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Napisano 29 Kwietnia 2020 Do malowania zaopatrzyłem się w taki zestaw Co do plastiku to hmm.. problemów z nim nie miałem. Dobrze się szlifowało, nie rozwarstwia się jak niegdyś MiniArtu także myślę, że jest ok. Cytuj
Krzysiek B Napisano 1 Maja 2020 Autor Napisano 1 Maja 2020 Majówkę zacząłem od psiukania farbami: Połączenie farb Hataki i rozcieńczalnika Mr.Hobby w proporcji pół na pół świetnie zdaje egzamin Pewnie jeszcze dzisiaj uda mi się nałożyć kolor khaki 3 Cytuj
Krzysiek B Napisano 2 Maja 2020 Autor Napisano 2 Maja 2020 I tak też się stało.Wczoraj pierwsza, dzisiaj druga warstwa: Oczywiście w trakcie malowania udało mi się ułamać rurkę Pitota i celownik 3 Cytuj
Krzysiek B Napisano 10 Maja 2020 Autor Napisano 10 Maja 2020 Niewielki postęp. Silnik, kołpak śmigła, płat i zastrzały przyklejone do kadłuba. Osłona silnika wetknięta na sucho: Jeszcze kilka poprawek malarskich, pomalowanie kilku detali i można zabierać się za kalkomanie I przy okazji się zapytam- jaką farbę byście polecili do pomalowania pierścienia przedniej części osłony silnika? 1 Cytuj
BRAVO112 Napisano 10 Maja 2020 Napisano 10 Maja 2020 bardzo mi sie podoba. Czekam na wynik koncowy A i jeszcze mala uwaga, troche nie na temat: skrzydlo w tym modelu bardzo dobrze zaprojektowane i wykonane ( Linie podzialu blach ) w 72 skopane wedlug mnie na maxa ( choc lepsze od konkurencji ) Pozdrawiam Bravo112 Cytuj
tenzan Napisano 11 Maja 2020 Napisano 11 Maja 2020 Piękny model się szykuje, widać fachową rękę Cytuj
Krzysiek B Napisano 26 Maja 2020 Autor Napisano 26 Maja 2020 Jedenastka praktycznie gotowa: Niestety galerii w najbliższym czasie raczej nie będzie ponieważ w trakcie sesji aparat wyzionął ducha 4 Cytuj
Slawek_26869 Napisano 26 Maja 2020 Napisano 26 Maja 2020 No i mamy wysyp P-11-stek Żeście Koledzy narobili mi smaka tymi swoimi PZL-kami i choć to nie moja skala to już sobie w zaprzyjaźnionym sklepiku modelarskim zarezerwowałem na połowe czerwca swój egzemplarz modelu Krzysztofie zacna robota, mnie się jak najbardziej podoba Cytuj
Krzysiek B Napisano 27 Maja 2020 Autor Napisano 27 Maja 2020 21 godzin temu, Slawek_26869 napisał: No i mamy wysyp P-11-stek Żeście Koledzy narobili mi smaka tymi swoimi PZL-kami i choć to nie moja skala to już sobie w zaprzyjaźnionym sklepiku modelarskim zarezerwowałem na połowe czerwca swój egzemplarz modelu Zapewniam, że nie będziesz żałował bo model jest bardzo przyjemny i bezproblemowy w budowie Cieszę się, że przypadł Wam do gustu. Cytuj
Baas ArK Napisano 27 Maja 2020 Napisano 27 Maja 2020 Tylko zapytam: numer podskrzydłowy jest dwukolorowy, a spotkałem się tylko z jednobarwnymi. Można prosić jaka historia się za tym kryje? Cytuj
arhtus Napisano 28 Maja 2020 Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Czy mnie się tylko wydaje, czy kilka postów i opinii zostało wycięte, ciekawe dlaczego Edytowane 28 Maja 2020 przez arhtus Cytuj
Pires Napisano 28 Maja 2020 Napisano 28 Maja 2020 Jakiej farby uzyłeś na kolektor ? A model wyszedł Ci super. Właśnie go zaczynam, chciałbym osiągnąć podobny efekt końcowy. Cytuj
Krzysiek B Napisano 30 Maja 2020 Autor Napisano 30 Maja 2020 W dniu 28.05.2020 o 09:32, arhtus napisał: Czy mnie się tylko wydaje, czy kilka postów i opinii zostało wycięte, ciekawe dlaczego ? W dniu 28.05.2020 o 23:52, Pires napisał: Jakiej farby uzyłeś na kolektor ? Użyłem tych dwóch farb wymieszanych w proporcji "na oko" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi