Krzysiek B Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Witam, Każdy okres około-świąteczny niesie ze sobą nagły wzrost wolnego czasu, więc postanowiłem rozgrzebać najnowszy model tytułowej "jedenastki". Jak na razie składa się bardzo przyjemnie i mam nadzieję, że tak będzie już do końca :) Model w moim zamyśle przewidziany jest jako typowy relaksacyjny pułkownik i raczej nie przewiduję wykorzystania dodatkowych zestawów waloryzacyjnych. Wczoraj wieczorem prezentował się tak: Teraz przygotowuję się do zamknięcia kadłuba i montażu skrzydeł i tutaj pojawia się pytanie: Czy samoloty ze 111 eskadry we wrześniu 39 miały zamontowane skrzydłowe km-y? CDN 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Siadam i obserwuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
łysy Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Aby zachować wierność historyczną pytanie o km należy uściślić do każdego egzemplarza indywidualnie. NIe było zasady że taka a taka eskadra miała/nie miała m w skrzydłach. Najlepiej dorwać jakieś foto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BAT1M Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Piknie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 28 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Wczoraj model dostał czarny podkład: Niestety w moim zestawie trafiła się jakaś felerna ramka G z częścią przezroczystą: Na szczęście ekipa z IBG stanęła na wysokości zadania i wysłali nową: Wbrew pozorom jest to kawał modelu i ledwo mieści się na moim stanowisku do fotografowania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Jak składalność i spasowanie ? Opowiadaj coś więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kolan Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Właśnie więcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 28 Kwietnia 2020 Share Napisano 28 Kwietnia 2020 Ładne fotki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Model składał się bardzo przyjemnie. Nie miałem żadnego problemu ze spasowaniem części i pomimo braku kołków montażowych wszystko świetnie do siebie pasuje. Śladowych ilości szpachli i szlifowania wymagało jedynie łączenie połówek kadłuba, ale to standard w każdym modelu miłym zaskoczeniem było również spasowanie pokryw luków inspekcyjnych w kadłubie. Z własnego doświadczenia wiem, że jeżeli producent daje opcję wyporu wykonania tych elementów w pozycji otwartej lub zamkniętej to jest to taka delikatna aluzja, żeby wykonać je jednak w pozycji otwartej. Inaczej te elementy raczej średnio pasują. Na szczęście w tym przypadku obyło się bez takich nieprzyjemnych niespodzianek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paton69 Napisano 29 Kwietnia 2020 Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Jakie jest Twoje zdanie na temat rodzaju użytego plastiku ? Jakimi farbami będziesz malował ? Co do owiewki to aż się prosi o foto-trawioną ramkę . Ja jestem dopiero na etapie silnika . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 29 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 29 Kwietnia 2020 Do malowania zaopatrzyłem się w taki zestaw Co do plastiku to hmm.. problemów z nim nie miałem. Dobrze się szlifowało, nie rozwarstwia się jak niegdyś MiniArtu także myślę, że jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 1 Maja 2020 Autor Share Napisano 1 Maja 2020 Majówkę zacząłem od psiukania farbami: Połączenie farb Hataki i rozcieńczalnika Mr.Hobby w proporcji pół na pół świetnie zdaje egzamin Pewnie jeszcze dzisiaj uda mi się nałożyć kolor khaki 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 2 Maja 2020 Autor Share Napisano 2 Maja 2020 I tak też się stało.Wczoraj pierwsza, dzisiaj druga warstwa: Oczywiście w trakcie malowania udało mi się ułamać rurkę Pitota i celownik 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 Niewielki postęp. Silnik, kołpak śmigła, płat i zastrzały przyklejone do kadłuba. Osłona silnika wetknięta na sucho: Jeszcze kilka poprawek malarskich, pomalowanie kilku detali i można zabierać się za kalkomanie I przy okazji się zapytam- jaką farbę byście polecili do pomalowania pierścienia przedniej części osłony silnika? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BRAVO112 Napisano 10 Maja 2020 Share Napisano 10 Maja 2020 bardzo mi sie podoba. Czekam na wynik koncowy A i jeszcze mala uwaga, troche nie na temat: skrzydlo w tym modelu bardzo dobrze zaprojektowane i wykonane ( Linie podzialu blach ) w 72 skopane wedlug mnie na maxa ( choc lepsze od konkurencji ) Pozdrawiam Bravo112 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Piękny model się szykuje, widać fachową rękę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 Jedenastka praktycznie gotowa: Niestety galerii w najbliższym czasie raczej nie będzie ponieważ w trakcie sesji aparat wyzionął ducha 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawek_26869 Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 No i mamy wysyp P-11-stek Żeście Koledzy narobili mi smaka tymi swoimi PZL-kami i choć to nie moja skala to już sobie w zaprzyjaźnionym sklepiku modelarskim zarezerwowałem na połowe czerwca swój egzemplarz modelu Krzysztofie zacna robota, mnie się jak najbardziej podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Nie moja skala, ale również mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 21 godzin temu, Slawek_26869 napisał: No i mamy wysyp P-11-stek Żeście Koledzy narobili mi smaka tymi swoimi PZL-kami i choć to nie moja skala to już sobie w zaprzyjaźnionym sklepiku modelarskim zarezerwowałem na połowe czerwca swój egzemplarz modelu Zapewniam, że nie będziesz żałował bo model jest bardzo przyjemny i bezproblemowy w budowie Cieszę się, że przypadł Wam do gustu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Tylko zapytam: numer podskrzydłowy jest dwukolorowy, a spotkałem się tylko z jednobarwnymi. Można prosić jaka historia się za tym kryje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KayFranz Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arhtus Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 (edytowane) Czy mnie się tylko wydaje, czy kilka postów i opinii zostało wycięte, ciekawe dlaczego Edytowane 28 Maja 2020 przez arhtus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pires Napisano 28 Maja 2020 Share Napisano 28 Maja 2020 Jakiej farby uzyłeś na kolektor ? A model wyszedł Ci super. Właśnie go zaczynam, chciałbym osiągnąć podobny efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzysiek B Napisano 30 Maja 2020 Autor Share Napisano 30 Maja 2020 W dniu 28.05.2020 o 09:32, arhtus napisał: Czy mnie się tylko wydaje, czy kilka postów i opinii zostało wycięte, ciekawe dlaczego ? W dniu 28.05.2020 o 23:52, Pires napisał: Jakiej farby uzyłeś na kolektor ? Użyłem tych dwóch farb wymieszanych w proporcji "na oko" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi