Usul Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Kilka dni odsapnąłem po spicie i wracam do bombowców. Tym razem biorę pudło, które chyba najdłużej leży u mnie na półce. Mam takie 2, kupione dawno temu, jak jeszcze nie kleiłem, ale chciałem zacząć. To pierwsze z nich, a mianowicie PE-8 od zvezdy, czyli latająca forteca w radzieckim wydaniu. Będzie to największy model jaki sklejam (kolejne mniejsze to Mitchell i Sztukas). Do modelu mam tylko maski eduarda, innych dodatków nie znalazłem, ale model i tak jest dosyć złożony. Na razie skleiłem pierwsze elementy, póki co nie ma o czym mówić, muszę dobrać jakiś kolor do środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 Zdaje się, że innych dodatków niż maski nie ma.Chyba, że są niedostępne w Polsce. Będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 4 godziny temu, Usul napisał: Na razie skleiłem pierwsze elementy, póki co nie ma o czym mówić, muszę dobrać jakiś kolor do środka. Byle jaki - jakiś szary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 4 godziny temu, mig napisał: Zdaje się, że innych dodatków niż maski nie ma.Chyba, że są niedostępne w Polsce. Z dodatków jest figurka Stalina, chociaż to do innej wersji A tak na poważnie to są też blaszki firmy GoNzA, ale w PL nie widziałem tego producenta. Na modelsua.com powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 9 minut temu, Fixer napisał: Z dodatków jest figurka Stalina Poważnie jest coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 To nie tyle dodatek co wypraska z figurkami do tej salonki: https://www.scalemates.com/kits/zvezda-7280-petlyakov-pe-8-on--103019 Jest od razu w zestawie z Berią i Mołotowem. Kiedyś licytowałem ten zestaw na allegro, ale cena jakoś wysoko poszła i dałem sobie spokój. Stąd wiem, że jest coś takiego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 13 Kwietnia 2020 Share Napisano 13 Kwietnia 2020 6 godzin temu, Usul napisał: … latająca forteca w radzieckim wydaniu. … Gdy Letectví a kosmonautika napisało o Ту-4 to była sensacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsel Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Ciekawy warsztat się zapowiada. Popatrzę z przyjemnością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 14 Kwietnia 2020 Share Napisano 14 Kwietnia 2020 Ciekawy i pewnie dłuugi. Też mam ten model, na razie daleko i głęboko w Szuflandii 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) U mnie raczej nie ma szybkich #zostanwdomu nie uniemożliwia mi pracy, wiec niezmiennie mam ograniczony czas- tylko to co wyrwę sobie pomiędzy położeniem dzieci i zony spać, a swoim snem Ale, żeby nie było - wczoraj odrobinkę do przodu, posklejałem trochę te stanowiska strzeleckie z tyłu gondoli i przemalowałem XF-53 (neutral grey) - taki szary sobie wybrałem. Teraz będę mógł je składać w całość, zrobienie tego wcześniej uniemożliwiłoby (lub bardzo utrudniło) ich malowanie w środku. Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Usul 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 14 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2020 (edytowane) Na tyle na ile czas pozwala lecę dalej, ale jednak nowoczesny eduard czy tamiya to to nie jest, poćwiczę sobie szpachlówkę A i takich nadlewek to dawno nie widziałem Ale się nie poddaje, kleje, kleje Edytowane 14 Kwietnia 2020 przez Usul 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Szpachlowanie cyjanoakrylem, szlifowanie i odtwarzanie linii podziału, czyli to co wszyscy lubią najbardziej :] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Dodatki do tego modelu jak najbardziej są: https://www.ebay.com/itm/Quinta-QD72005-1-72-Pe-8-TB-7-3D-Printed-coloured-interior-for-Zvezda-kit/164128484835?hash=item2636d1ede3:g:pZoAAOSwbRFeliSZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 5 minut temu, hubert72 napisał: Dodatki do tego modelu jak najbardziej są: https://www.ebay.com/itm/Quinta-QD72005-1-72-Pe-8-TB-7-3D-Printed-coloured-interior-for-Zvezda-kit/164128484835?hash=item2636d1ede3:g:pZoAAOSwbRFeliSZ Uuu... fajne, ciekawe ile czasu by to szło w dzisiejszych czasach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 15 Kwietnia 2020 Share Napisano 15 Kwietnia 2020 Jadar ma w ofercie tego producenta: https://www.jadarhobby.pl/quinta-studio-m-555.html?page=2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 15 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2020 @hubert72 Szkoda, że tylko w zapowiedzi, jutro przedzwonię, spytam kiedy planują mieć. Poskładałem trochę dalej, zacząłem sklejać układ podwozia/zawieszenia - bardzo fajnie się składa! Tylko wszystko trzeba czyścić z nadlewek, czasem jest kołek do ścięcia itp. No i skleiłem jedno skrzydło na próbę - tu muszę powiedzieć, że naprawdę jest dobrze, właściwie bez żadnych problemów, będzie mało poprawek na krawędziach natarcia.Generalnie powoli, ale do przodu. Plan dalej to skleić drugie skrzydło i dokleić gondole silników. Wtedy będę mógł przejść do kabiny. A tak to się prezentuje: Najpierw początki budowy podwozia: A tak z drugiej strony: A tak sklejone skrzydlo wyglada: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 16 Kwietnia 2020 Share Napisano 16 Kwietnia 2020 W Martoli też mają dodatki Quinta. Są na zamówienie. https://www.martola.com.pl/pl1563/produkty88039/pe_8_tb_7_3d_printed_coloured_interior_on_decal_pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 17 Kwietnia 2020 Share Napisano 17 Kwietnia 2020 (edytowane) chyba pierwszy Pe-8 ...duże to ..Powodzenia Edytowane 17 Kwietnia 2020 przez dedrey Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 17 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2020 Walczę z materią, walczę.. Małe mam doświadczenie, ale to najgorzej spasowany model z jakim pracowałem. 80% pracy to szlifowanie. Nie chcę przesadzać, ale spasowanie jest słabawe, zreszą zobaczcie na zdjęciach, takie "szparki" zostały. I jest wiele wypychaczy, które widać i trzeba szlifować (np. pokazuje jednego, co mi uciekł i będę szlifował znów . Plus czasem są takie rozwiązania, że niezbędne jest ponowne trasowanie linii. Cóż ciekawy poligon doświadczalny. Ale samolot jest mega ciekawy, chcę już skończyć skrzydła i przejść dalej... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 Cóż per aspera ad astra... To Ty jeszcze short runów nie robiłeś. Niestety problem z sowieckimi i post sowieckimi modelami jest taki, że na ramkach wyglądają bardzo dobrze, ale z montażem jest już sporo gorzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 50 minut temu, WujekAlice napisał: Niestety problem z sowieckimi i post sowieckimi modelami jest taki, że na ramkach wyglądają bardzo dobrze, ale z montażem jest już sporo gorzej. Nie tylko z tymi modelami tak bywa.Nawet tak chwalonym firmom japońskim się to potrafi przydarzyć.W większe szczeliny warto wkleić kawałki tworzywa i dopiero potem szpachlować.Jak jest dużo i grubo szpachli to lubi się zapadać. 54 minuty temu, WujekAlice napisał: To Ty jeszcze short runów nie robiłeś Short runy nie są takie straszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dedrey Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Hee..Usul..takie delikatne szczelinki..... Pe 8 Amodelu polecam:)... a jak chcesz hardcore to He 111 Rodena zdjęcia w celach poglądowych zaczerpnięte z wątku na britmodeller.: https://www.britmodeller.com/forums/index.php?/topic/234969300-heinkel-he-111-b2-roden-172/ Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez dedrey 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 6 godzin temu, WujekAlice napisał: Niestety problem z sowieckimi i post sowieckimi modelami jest taki, że na ramkach wyglądają bardzo dobrze, ale z montażem jest już sporo gorzej. nie ma co się dziwić, za "sojuza" wszystkie formy były przecież strugane sierpem i młotem, pewnie gdzieniegdzie dalej preferują tą sprawdzoną technologię Usul - świetna robota... z takimi warsztatami jest jak z produktami Amodel - przy robocie puszcza się soczyste wiązanki, ale jak już model stoi na półce to wspomina się go z dużą nostalgią Poza tym modele co się składa jak Lego w jeden wieczór to żadna frajda i satysfakcja (moje prywatne zdanie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 18 Kwietnia 2020 Share Napisano 18 Kwietnia 2020 5 godzin temu, M.A.V. napisał: z takimi warsztatami jest jak z produktami Amodel - przy robocie puszcza się soczyste wiązanki, ale jak już model stoi na półce to wspomina się go z dużą nostalgią Koczergin Di-6 Sz A ja bardzo lubię modele sklejane jak Lego - przynajmniej coś w życiu nie pod górkę 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Usul Napisano 18 Kwietnia 2020 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2020 (edytowane) Dzięki za wsparcie, idę do przodu. Ale żeby trochę odpocząć od tych gondoli, to wziąłem się za środek i powiem, że tu jest znacznie lepiej. Może nie ma waloryzacji jak w nowoczesnych zestawach, ale naprawdę jest nieźle - spójrzcie sami. A potem, żeby trochę się powkurzać na koniec zacząłem maskowanie oszklenia, bo wiem, że na raz to nie przejdzie Jutro może wrócę do tych gondoli, dziś tylko szpary pozalewałem cyjanoakrylem... Z tego co widzę, to kolorem wnętrza jest wolna amerykanka, coś preferowane ? Edytowane 18 Kwietnia 2020 przez Usul 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi