smialus Napisano 9 Maja 2020 Share Napisano 9 Maja 2020 Golenie są szare, wnęki możesz pomalować tym samym kolorem, natomiast pokrywy, jak najbardziej czerwone. Szary możesz zastosować jaki masz pod ręką z tym było różnie. Co do wlotów, jaki samolot robisz (numer i kolor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 10 Maja 2020 Autor Share Napisano 10 Maja 2020 (edytowane) 14 godzin temu, smialus napisał: Golenie są szare, wnęki możesz pomalować tym samym kolorem, natomiast pokrywy, jak najbardziej czerwone. Szary możesz zastosować jaki masz pod ręką z tym było różnie. Co do wlotów, jaki samolot robisz (numer i kolor) Dzięki za podpowiedzi, mam H308 albo XF-19, 20. Robię niebieską 14 - kalka z pudła Edytowane 10 Maja 2020 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mario Napisano 11 Maja 2020 Share Napisano 11 Maja 2020 Ładny model będzie, skoro początek już wygląda super, kibicuje i podglądam, bo ja lubię radzieckie maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 12 Maja 2020 Share Napisano 12 Maja 2020 Robisz samolot z Dorohowa z obwodu Twerskiego, więc wloty żółte, ewentualnie zinc chromate. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 12 Maja 2020 Autor Share Napisano 12 Maja 2020 (edytowane) 14 godzin temu, Mario napisał: Ładny model będzie, skoro początek już wygląda super, kibicuje i podglądam, bo ja lubię radzieckie maszyny. Dziękuję Staram się jak mogę. Ostatnio coraz bardziej mnie ciągnie do ruskich samlotów. 3 minuty temu, smialus napisał: Robisz samolot z Dorohowa z obwodu Twerskiego, więc wloty żółte, ewentualnie zinc chromate. Dziękuję za odpowiedź Można wiedzieć skąd bierzesz tak precyzyjne informacje? Posiadasz jakąś monografię? Edytowane 12 Maja 2020 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 13 Maja 2020 Autor Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Cześć wszystkim. Powoli posuwam się z budową modelu. Zacząłem od dorobienia przewodów na podwoziu głównym Następnie pomalowałem koła. Użyłem Gunze C340 - Field Green Do tego skompletowałem przednie podwozie. Tutaj natrafiłem na problem. Błotnik skonstruowany jest z dwóch elementów. Po jego sklejeniu nie ma możliwości założenia koła. Usunąłem więc trzpienie i nawierciłem otwory. Gdy całość będzie już pomalowana i pobrudzona zamontuję koło a w otwory wsadzę kawałek drutu. Dodatkowo skleiłem wnęki przedniego podwozia i pomalowałem górną część kokpitu. Cały czas zastanawiam się nad odpowiednimi farbami. Znalazłem bardzo ciekawe zdjęcie przepis na kolor kamuflażu: Czy ktoś może potwierdzić czy takie barwy będą odpowiednie? Wydaje mi się że takie Flankery występowały w przyrodzie W najbliższej przyszłości zamierzam wykorzystać takie kolory: * wnętrza wlotów powietrza - C351 Zinc chromate * wnętrze hamulca aerodynamicznego - C352 Chromate yellow primer * podwozie - XF-19 * kamuflaż - jak na wyżej załączonym obrazku Co sądzicie o takim doborze kolorów? Edytowane 13 Maja 2020 przez Juffre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 To jest chiński Su-35, te kolory nie mają nic wspólnego z Su-27. Zdecyduj się na konkretne malowanie i na pewno coś się uda dobrać jak nie samodzielnie to tutaj na forum. MRP i kilka innych firm robi dedykowane kolory do różnych wariantów Flankera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 49 minut temu, Juffre napisał: Czy ktoś może potwierdzić czy takie barwy będą odpowiednie? Możesz stosować moją metodę: gdy mam problem z jakimiś kolorami, znajduję odpowiedni zestaw Hasegawy i zerkam do instrukcji. Hasa ma dość dobrze dobrane kolory w swoich modelach, może nie idealne, ale często jest to jakaś opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Apek Napisano 13 Maja 2020 Share Napisano 13 Maja 2020 (edytowane) Lotnisko Dorokhowo jako jednostka było rozformowane w 2009 roku. Więc, domyślam się że robisz stary samolot. A ponieważ odbyłem służbę w Armii Rosyjskiej to nie przywiązywał bym większej uwagi do 100%odpowiednich kolorów. Uwierzcie, malowali tym co było pod ręką. Lata 2000 były naprawdę ciężkie dla wojska rosyjskiego. Dwie wojny, oligarchowie, Bierezowski.. dobierz szary, błękitny i niebieski i będzie naprawdę dobrze.. Jedyny kolor który musi być taki sam to Serdiukowski " Bakłażan". Edytowane 13 Maja 2020 przez Apek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Tak Dorohowo już dawno nie istnieje. I tak jak mówisz malowało sie czym popadnie co było pod ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 Dzięki za zwrócenie uwagi na kolorystykę. Chciałbym osiągnąć mniej więcej taką kolorystykę. Te kolory są przyjemnie nasycone: Do pudełkowego malowania Hobby Boss zaleca: Niebieski - C-72 Szary - C73 Błękitny - C74 (taki mam odcień w kokpicie) Hasegawa z kolei: Niebieski - H57 90% + H15 10% Szary - H57 Błękitny - H67 80% + H57 20% Mam już mętlik w głowie z tymi barwami. Dodatkowo zastanawiam się nad kolorem klap we wlotach powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Skoro nie wierzysz instrukcjom, to możesz uwierzyć producentom, aczkolwiek nie wiem czy na pewno MRP dobrał odpowiednie kolory, bo u nich to różnie z tym bywa. Według producenta to są kolory do takiej maszyny: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 Chyba przeboleję i kupię te MRP Wolałbym Gunze, 24 zł za butelkę farby to całkiem dużo jak na mój gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 A dlaczego by nie Hatakę Orange? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 Nie myślałem o tym zestawie. Nie widziałem niestety modelu pomalowanego tymi farbami, ciężko stwierdzić jak się będą prezentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 A widziałeś model pomalowany farbami MRP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Juffre Napisano 14 Maja 2020 Autor Share Napisano 14 Maja 2020 W sumie też nie Zostanę królikiem doświadczalnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 poniżej modele pomalowane MRP tak na szybko: https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=127992 https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=132720 https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=133770 https://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=133284 https://modelforum.cz/viewtopic.php?f=6&t=112339&hilit=f4f+4+wildcat Pomarańczowa HATAKA jest chwalona można by spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MIRO Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 3 minuty temu, floggerFAN napisał: poniżej modele pomalowane MRP tak na szybko: Tu raczej o trafność konkretnych kolorów chodziło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) te prezentowane były trafione Nie doszukałem się Edytowane 14 Maja 2020 przez floggerFAN uściślenie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 1 godzinę temu, Solo napisał: A widziałeś model pomalowany farbami MRP? 1 godzinę temu, Juffre napisał: W sumie też nie Zostanę królikiem doświadczalnym nie wynika z tych wypowiedzi, że chodzi o TEN model Te prezentowane na linkach kolory to były trafione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 Mówimy o kolorach Su-27. Mam w domu kolory do Su-35 które moim zdaniem są nietrafione, zbyt blade. Możliwe że na gotowym modelu z blackbasingiem będą wyglądać bliżej prawdziwym kolorom Su, ale na moje niewprawne oko nie wygląda to najlepiej. Tak więc nie ufam ich kolorom dla Su-27, choć naturalnie pewności nie mogę mieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 14 Maja 2020 Share Napisano 14 Maja 2020 no ok. Może zbyt szybko odpisałem, bo odniosłem wrażenie, że nie widzieliście pomalowanego modelu farbami MRP. W rosyjskich samolotach jak APEK napisał może być rożnie. szczególnie w latach '95 - '05. Farby te dodatkowo płowiały więc i efekt może być wręcz zadziwiający. Myślę, że nie ma się co skupiać na dokładnej kolorystyce a raczej na efektach zużycia i starzenia. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
floggerFAN Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 tym razem właściwy model pomalowany MRP https://forum.largescaleplanes.com/index.php?/topic/80776-su-27-arctic-flanker-trumpeter-132/#comments Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hellvis Napisano 15 Maja 2020 Share Napisano 15 Maja 2020 No nie wiem czy wypłowiały model wypłowiałego samolotu to dobry odnośnik do dyskusji o poprawnych odcieniach kolorów, choć sam model fajnie zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi