Corncrake Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 (edytowane) Witajcie! Właśnie skończyłem prace nad moim pierwszym amerykańskim i jednocześnie pierwszym "powojennym" modelem - Mustangiem w wersji z wojny w Korei . Malowany jak wszystkie moje modele - czyli pędzlem. W tym miejscu chciałbym powiedzieć że nie polecam koloru Aluminium firmy Pactra. Kupiłem go czas temu i to pierwszy (i ostatni) raz jag go używam. Zbrylony strasznie i trudno mi było go rozmieszać nawet przy użyciu dedykowanego rozcieńczalnika. A pokrycie jest makabrycznie słabe. O ile malowanie dużych powierzchni ujdzie to próba robienia poprawek to masakra - nawet na najmniejszy odprysk trzeba nałożyć parę warstw a o uszkodzenie nie trudno. No ale ostatecznie dałem jakoś radę. Nie przedłużając, oto efekt końcowy: Jako że całkiem nieźle się trzyma, postanowiłem nie przyklejać osłony kabiny, co pozwala zajrzeć do kokpitu: Edytowane 26 Maja 2020 przez Corncrake 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mandrivecs Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Jak tyś to z malował pędzlem i do tego metalizerem Pactry (wiem coś na ten temat, bo sam używam) to szacun wielki. O ile Pactra większość kolorów ma przyzwoitych, tak metalizery, biel i żółty to tragedia. Masz duży plus. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GreGG24 Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Doceniam wysiłek, jednak w przyszłości sugeruję użyć nawet zwykłej srebrzanki w sprayu. Gorzej wygląda czarny pas antyrefleksowy - zbyt słabo rozcieńczona farba bije w oczy. No i chyba powinna być matowa. Duży plus za czystą, schludną budowę, zapuszczenie linii podziału (choć na mój gust nieco za ciemne) oraz efekt ogólny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 16 minut temu, GreGG24 napisał: No i chyba powinna być matowa W instrukcji było napisane "semi-gloss black", na pudełku też tak to wyglądało dlatego tak zrobiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Mustang wyszedł całkiem ładnie jak na malowanie Pactrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Jakoś nie widziałem by było tu info, więc przy okazji. Pactra, MM i Aztek padły. Trzeba się będzie przestawić na coś innego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 51 minut temu, Maxy napisał: Jakoś nie widziałem by było tu info, więc przy okazji. Pactra, MM i Aztek padły. Trzeba się będzie przestawić na coś innego. O nawet nie wiedziałem. To dzięki za info. Paktry już od roku nie dokupywałem a teraz to wiem że nawet nie ma co szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Szkło Ci trochę zmatowiało - czym kleiłeś? Poza tym chyba z ręki malowałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bengal Napisano 26 Maja 2020 Share Napisano 26 Maja 2020 Godzinę temu, WujekAlice napisał: Szkło Ci trochę zmatowiało - czym kleiłeś? Poza tym chyba z ręki malowałeś. A jak można inaczej malować pędzlem ?:) nie z ręki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 26 Maja 2020 Autor Share Napisano 26 Maja 2020 17 minut temu, Bengal napisał: A jak można inaczej malować pędzlem ?:) nie z ręki? Chodziło mu czy maskowałem. Tak maskowałem i przy tym maskowaniu mi się uszkodziła lekko i stąd problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 O ile wyszło jak Cie mogę, to pędzle nie lubią się z metalizerami, pomyśl następnym razem nad pastami True Metal https://www.mojehobby.pl/catalog/True-Metal.html Skup się także nad łaczeniami cześci. Widac za kabina i przed nią tez, nie szpachlowane, albo nie dokładnie poszpachlowane i szeszlifowane. łaczenie połówek kadłuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Corncrake Napisano 27 Maja 2020 Autor Share Napisano 27 Maja 2020 Godzinę temu, Moses napisał: Widac za kabina i przed nią tez, nie szpachlowane, albo nie dokładnie poszpachlowane i szeszlifowane Widzisz tyle, że przed kabiną nie szpachlowałem specjalnie, ponieważ wiem, że Mustangi miały w tym miejscu linie podziału. Nie jestem jedynie pewien jak daleko ona sięgała tu można się spierać. Gdyby nie ta informacja było by zaszpachlowane. Za kabiną (ale nie wiem czy o to ci chodziło) jest prowadnica na osłonę kabiny, dzięki której mogę ją ustawić w pozycji otwartej i zamkniętej i której nie szpachlowanie było wyraźnie zaznaczone w instrukcji Godzinę temu, Moses napisał: pomyśl następnym razem nad pastami True Metal A to nawet ciekawe będę potrzebował czegoś metalicznego to chętnie sprawdzę. Paktry użyłem "bo była" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Za kabiną, a dokładnie pomiędzy masztem anteny a podstawą statczenika widac szparę. Co do przodu, lepiej wziąc zaklajstrować CA i wyrżnać ją jeszcze raz, bo teraz wygląda jak niedoróbka. Dodatkowo nie powinna dochodzić do wiatrochronu Sorry ze się czepiam, bo fajnie Ci to pedzelkowanie wychodzi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thor_ Napisano 27 Maja 2020 Share Napisano 27 Maja 2020 Tu widać jak wyglądają blachy przed kabiną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi