Skocz do zawartości

Drużyna Okrutnej [resin girls 1:35]

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Trochę wprowadzenia - figurki będą stanowiły załogę transportera opancerzonego Achzarit .

Tak więc teoretycznie klimaty IDF ale figurki nie są dedykowane, więc będzie lekko SF, choć będę się starał trzymać koszernych realiów. Dziewczyny zostały kupione na ebay'u , więc mają 100% azjatycki rodowód. Jakość ciężko mi ocenić bo pierwszy raz zakupiłem żywiczne figurki, ale detal mają porównywalny do BlackDoga którego miałem w ręku.  

Warsztat zakładam w celach konsultacyjno-pomocowych :szczerbol:  

To mój debiut w figurkach i w tak dużej gabarytowo żywicy (do tej pory dłubałem w tym materiale tylko drobne elementy wydane jako dodatki do modeli) - tak więc wszelkie komentarze pozytywne/negatywne oraz wszelakie doradztwo bardzo mile widziane :piwo:

Na razie to tyle, na koniec mała prezentacja bohaterek tego warsztatu (stan "pudełkowy"  vs  grafika "reklamowa") :

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

• Like 2
Napisano
2 godziny temu, mandrivecs napisał:

Dla mnie zdecydowanie nr 2

plany co do niej są takie, że nastąpi zamiana tej czapeczki na hełmofon od tamiyowskiego załoganta Merkavy - ale jeszcze nie wiem jak ze spasowaniem będzie bo najpierw muszę przeprowadzić trepanację i z tego hełmu jego głowiznę proxxonem wyskrobać :haha:

Napisano (edytowane)

Mały update bo drużyna już w komplecie....

czyli sierżant Szira ( שירה ) i jej oddział : Lea ( לאה ) , Ziwa ( זיוה ) , Rachel ( רחל ) , Pnina ( פנינה ) i Ofra ( עפרה )

Dziewczyny potraktowane białym surfacerem 1500 od Gunze - pierwszy raz używałem mazidła o tak wysokiej numeracji, ale wyczytałem iż 1500 najlepsze do figurek. Rozcieńczyłem tylko 1:1 lecz i tak wyszło straszne mleko. W kilku miejscach wyszły niedoróbki ze szlifowania ale to będę jeszcze poprawiał.

IMG_8064o.JPG

IMG_8067o.JPG

EDIT --------------------------

Mam jeszcze pytanko jak zaradzić problemowi zwichrowanej lufy karabinowej ?   Strasznie cienka jest i lekko ucieka w prawo (najbardziej razi oczy gdy się patrzy z góry), okazuje się że żywica dużo bardziej giętka niż plastik ale nie chciałbym ułamać bo pieroństwo delikatne.  

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 3
Napisano

Aniołki MAViego ? Nawiązując do starego jak świat tekstu na podryw to powiem tak: podobają mi się, więc nie spier...nicz tego ? Aha i nie baw się miliputem tak jak Szydercza Gała ze swoim bykiem :oops:

A propos lufy to czytałem gdzieś, że żywica pod wpływem temperatury robi się bardziej plastyczna więc może spróbuj zgłębić temat w tym kierunku bo pewności nie mam, a i doświadczenie z żywicą niewielkie.

Napisano
5 godzin temu, mandrivecs napisał:

Zgadza się. Karabin wykąp we wrzątku i delikatnie formuj! 

A nie "rozpłynie" się od takiej temperatury?  :hmmm:   Spróbuje najpierw w gorącej wodzie kawałek bibuły namoczyć i docisnąć. 

Ja już tą lufę lekko prostowałem wcześniej "ręcznie" przy sklejaniu, ale widzę że po podkładzie znów wróciła do stanu wcześniejszego 

Napisano (edytowane)

Nic się nie stanie. Szklanka wrzuntku ? , koniec karabinu na kilka sekund do wody i wyjmij, przytrzymaj we właściwej pozycji do ostygnięcia.

Tej siedzącej po turecku Marusi jakoś prawa ręka uciekła w górę, taki był plan?

Edytowane przez kryspacz
Napisano
10 minut temu, kryspacz napisał:

Nic się nie stanie. Szklanka wrzuntku ? , koniec karabinu na kilka sekund do wody i wyjmij, przytrzymaj we właściwej pozycji do ostygnięcia.

Dokładnie tak, a jeśli się ni zmieści to do wanny gada...

Napisano

Dzięki waszmościom  :piwo:

To panienka zaliczy upojne chwile w piekielnej saunie  :diabel:   Miałem obawy o karabin w wysokiej temp, bo jak pójdzie na straty to nie mam za bardzo nic w zamian co jej dać i musiałbym coś pokombinować...

17 minut temu, kryspacz napisał:

Tej siedzącej po turecku Marusi jakoś prawa ręka uciekła w górę, taki był plan?

Tak jest :super:    będzie sięgała albo po butle z wodą bo mam kilka sztuk Mengowych flaszek, albo opierała rękę na jakimś elemencie na pancerzu transportera, ale to się jeszcze zobaczy bo nic nie spasowywałem na milimetry - konserwa jeszcze niestety nie ruszona.

Napisano
7 godzin temu, M.A.V. napisał:

Dzięki waszmościom  :piwo:

To panienka zaliczy upojne chwile w piekielnej saunie  :diabel:   Miałem obawy o karabin w wysokiej temp, bo jak pójdzie na straty to nie mam za bardzo nic w zamian co jej dać i musiałbym coś pokombinować...

Tak jest :super:    będzie sięgała albo po butle z wodą bo mam kilka sztuk Mengowych flaszek, albo opierała rękę na jakimś elemencie na pancerzu transportera, ale to się jeszcze zobaczy bo nic nie spasowywałem na milimetry - konserwa jeszcze niestety nie ruszona.

Ludzie woda wrzątek to przeżytek.Używajcie Hair dryier.Poręczne i na szybko.Sam używam po przeczytaniu w ulotce w popiersiach Young Miniatures.

• Thanks 1
Napisano (edytowane)

Działam tak od paru lat i modelujesz żywicę.Wierz mi 100 st. nie potrzeba do podprostowania elementu.A i żeby nie było nie dmuchasz na element .który trzymasz w ręku ale przytrzymujesz w czymś aby faktycznie podmuch nie poparzył łapki.Pińceta albo klamerka drzewniana.A element najlepiej na wykałaczce osadzić.

Edytowane przez push-up78
  • Thanks 1
Napisano

OK to plan jest taki : ponieważ to delikatne białogłowy :szczerbol:   najpierw spróbuje tricku z suszarką, a jak nie będzie oczekiwanego efektu zrobię kąpiel.

Napisano
W dniu 7.07.2020 o 20:48, M.A.V. napisał:

Mam jeszcze pytanko jak zaradzić problemowi zwichrowanej lufy karabinowej ?   Strasznie cienka jest i lekko ucieka w prawo (najbardziej razi oczy gdy się patrzy z góry), okazuje się że żywica dużo bardziej giętka niż plastik ale nie chciałbym ułamać bo pieroństwo delikatne.  

Zawsze możesz ją uciąć w wygodnym dla ciebie miejscu i zastąpić igłą lekarską - będzie prosta, nie ułamie się i nie trzeba będzie nawiercać

• Thanks 1
Napisano

Z igłą byłoby ciężko bo musiałaby być lilipucia - karabin ma może z 1mm grubości (kolba ma 1,5) i nie odważył bym się go nawiercać. 

W weekend spróbuje zadziałać temperaturą - na razie moce przerobowe skierowałem do stoczni :mrgreen:

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, jawkers napisał:

Zmierz lufę, mam igły 0,4mm. Długie na ok 16mm.

To by nawet pasowało, nie mam suwmiarki elektro ale na zwykłej wychodzi między 0,4-0,5.....     jak nie wyjdzie metoda cieplna to pójdę tą drogą :super:

EDIT -------------------------

takie igły to gdzieś w aptece do dostania?   

Edytowane przez M.A.V.
  • Super Moderator
Napisano

Ja dostałem strzykawki 0,2ml z iglami 0,4mm, od weterynarza. Może tam zapytaj, a jak nie to prześlę Ci taką.

Edit.

Na opakowaniu jest napisane "insuline". Więc może w aptece jak zapytasz o strzykawki insulinowe lub do insuliny to takie dostaniesz.

Napisano (edytowane)
7 godzin temu, cayman napisał:

Igły 0,4 dostaniesz w aptece.

podziękował   :piwo:

mały update że "niby coś robię"  :haha:

Przedstawiam  bardzo roboczą przymiarka do dioramy w której będą figurki - to jest już chyba 4 wersja koncepcyjna, ale najbardziej mi się spodobała i będzie pewnie docelowa.

Dwaj główni aktorzy: izraelska Achzarit (czyli po naszemu "Okrutna") ze swoją nadobną załogą + egipski Abu Zaabal  (będzie albo porzucony, albo wrak)

Jak widać z pojazdów same kadłuby i wszystko połapane na ślinę, byleby jakoś było do fotki oraz by złapać gabaryty całości i jeszcze conieco przemyśleć...

9.JPG

9b.JPG

10.JPG

EDIT ------------------

Na tej ostatniej fotce dobrze widać tą zwichrowaną lufę - ale to się będę nią zajmował dopiero w weekend na spokojnie

Edytowane przez M.A.V.
  • Like 2