zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Wieczór upłynął, zatem mały apdejt: Bardziej wycieniowany, szpara jakoś tam zaklajstrowana. Nie malowałem jeszcze raz całej wieży na brązowo, spróbowałem retuszować. Koloru nie zmieniałem, jest dość jasny ale taki ma być. Jak się patrzy na kolorowe fotki, jakie zostały wcześniej wrzucone do tego wątku to człowiek aż mruży oczy, taki blask bije od tych pojazdów oświetlonych ostrym światłem słonecznym. Liczę, że późniejsze rozjaśnienia pozwolą jakoś oddać ten efekt. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 4 Listopada 2020 Autor Share Napisano 4 Listopada 2020 Godzinę temu, bulik58 napisał: zaruk ... Skoro ktos ją zobaczyl. to wystarczylo o tym napisac Nie rozumiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 4 Listopada 2020 Share Napisano 4 Listopada 2020 wygląda całkiem nieźle ale ja tam też się nie znam - obrazki oglądam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 Dzięki za poświęcony czas i za informacje. Czy lepiej skupić się na wieży, czy dogonić z bazą na podwoziu i nadwoziu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 Krótkie, techniczne pytanie: czy mogę przygotować sobie mieszankę farb (w moim przypadku Tamiya) w osobnym słoiczku, na niedługi zapas? Jeśli tak, to czy taki zapas ma być z rozcieńczalnikiem, czy może być sama farba? A może trzeba dodać retardera, żeby nie zaschła, zanim będzie użyta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bzdura Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Mozesz, Tamiya nawet robi puste sloiczki do tego ktore sa drozsze niz wypelnione farba Dluzej zachowa sie farba nierozcienczona ale rozcienczone spokojnie trzymaja kilka miesiecy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 Polak potrafi Dzięki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kzugaj Napisano 5 Listopada 2020 Share Napisano 5 Listopada 2020 Generalnie to ja się nie znam ale zaznaczone powierzchnię mają podobny kat nachylenia a modulacja odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 5 Listopada 2020 Autor Share Napisano 5 Listopada 2020 (edytowane) Trochę poćwiczyłem, efekt nie jest zbyt oczywisty, choć muszę przyznać, że w rzeczywistości te rozjaśnienia są dużo jaskrawsze, niż na zdjęciach: Ponieważ kolor bazowy jest jasny, musiałem wejść w odcienie białego, co może zbytnio widać na dachy wieży. Jest nadzieja, że późniejsze zabiegi nieco to stonują. Gdybym robił jeszcze raz to pewnie wyszło by lepiej, ale nie myślę o powtórce z nadmiernym entuzjazmem... EDIT: chyba jednak poprawię ten przedni skos dachu, tam przecież miały być krechy, nie meandry. Jakoś się zafiksowałem. Edytowane 5 Listopada 2020 przez zaruk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 Żeby (na obecnym etapie umiejętności) zrobić 5 odcieni, musiałaby być ciemniejsza baza. Pomyślę przez weekend czy nie pomalować jeszcze raz tym razem może tym fleshem. Wtedy łatwiej mi będzie uzyskać dodatkowe cztery tony rozjaśnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 (edytowane) Wiem @Spotter, że piszesz z pozycji doświadczonego użytkownika aerografu, ale nie wiem czy na początek zakładanie z góry konkretnej ilości kolorów do rozjaśnienia jest dobrym pomysłem. Z tymi pięcioma odcieniami jest się łatwo zafiksować i potem może to wyjść za jasno lub stworzyć jakieś nienaturalne kontrasty między kolorami jak się nie trafi z proporcjami przy mieszaniu farby. Czy nie lepiej na początek byłoby do cieni i bazy dorobić jeden mocno rozcieńczony jaśniejszy kolor i intensywność rozjaśniania regulować ilością kładzionych warstw (im wyżej tym więcej warstw)? Potem w zależności od uzyskanego efektu można by interweniować jeszcze jaśniejszym kolorem w razie potrzeby? Kiedyś próbowałem się z setem do modulacji o określonej liczbie kolorów, a że chciałem użyć wszystkich to się pogubiłem i efekt był taki, że zatraciłem kolory pośrednie. @zarukwidać, że załapałeś system i w dolnych partiach ładnie wyszło ale u góry trochę za bardzo. Obiecująco to wygląda, trzymam kciuki Nauczyciela masz dobrego ale jest wymagający Edytowane 6 Listopada 2020 przez TAW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 6 Listopada 2020 Autor Share Napisano 6 Listopada 2020 4 godziny temu, TAW napisał: @zarukNauczyciela masz dobrego ale jest wymagający Jeśli nie będzie bił linijką po łapach jak moja polonistka w podstawówce, to wytrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TAW Napisano 6 Listopada 2020 Share Napisano 6 Listopada 2020 Spodziewaj się raczej akupunktury z wykorzystaniem iglicy aerografu 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 11 Listopada 2020 Autor Share Napisano 11 Listopada 2020 No dobrze, jeszcze raz to pomalowałem, na mój obecny poziom umiejętności więcej z tego nie wycisnę. Możliwy jest jeszcze mały retusz, ale trochę mnie to zmęczyło i chętnie był poszedł już dalej. Mam wrażenie, że teraz malowało mi się pewniej i lepiej niż za pierwszym razem. Mogę jeszcze powiedzieć oglądając model, że przejścia tonów są płynniejsze niż pokazują to zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 12 Listopada 2020 Autor Share Napisano 12 Listopada 2020 Dobrze, spróbuję jeszcze nieco bardziej zróżnicować kolor górnej płyty, może uda się dodać kilka cieni lub zacieków. Pokreślę też jasnym kolorem wystające elementy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 22 Listopada 2020 Autor Share Napisano 22 Listopada 2020 Sporo czasu minęło, więc pora na aktualizację. Przyznam, że męczyłem się trochę, głownie z uwagi na brak doświadczenia i pomysłu jak pomalować niektóre elementy tak, żeby odróżniały się od otoczenia. Zdjęcia nieco ciemne wyszły, ale dziś już nie mam napędu aby robić nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 23 Listopada 2020 Share Napisano 23 Listopada 2020 Ja się wprawdzie nie znam, ale na mój gust jest fajnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 23 Listopada 2020 Autor Share Napisano 23 Listopada 2020 Na białym tle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 Zrobiłem bliki, usunąłem to co zalałem w trakcie, podkreśliłem jasną, rozcieńczoną farbą wystające i eksponowane elementy. Może nie widać tego tak wyraźnie, gdy zrobię jaśniejsze zdjęcia to pewnie lepiej wyjdzie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thalgonis Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) 18 minut temu, Spotter napisał: Krawędzie też za mało widoczne. Nawet nie wiesz (a może jednak wiesz), ile pracy zajęło mi naprawienie zalań, autorem których stałem się podczas robienia rozjaśnień krawędzi. Poprawię wystające elementy i zrobię jaśniejsze zdjęcia - może rozjaśnienia krawędzi będą wtedy bardziej widoczne. Jeśli nie, to jeszcze nad nimi popracuję. P.S. Dzięki chłopaki, mnie tez się podoba, ale niektórzy som piła. Edytowane 30 Listopada 2020 przez zaruk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 I jeszcze jeden i jeszcze raz: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 (edytowane) a dlaczego tego nie szpachlowałeś? tu też to wygląda... słabo. Edytowane 30 Listopada 2020 przez enten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruk Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 Enten, na dolnym zdjęciu to nie są szpary, miałem problem z wpasowaniem górnej płyty nadwozia w sklejoną już wannę. Zapewniam Cię, że było dużo gorzej, ile mogłem to podszlifowałem tak, żeby płyta wystawała jak najmniej. Niemniej, to co nie weszło - wystaje. Jeśli chodzi o górne zdjęcie - co miałem zaszpachlować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 na górnym łączenie tłumika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi