zloty Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Przerabiam IŁa-10 na prototyp myśliwca IŁ-1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 30 Sierpnia 2020 Share Napisano 30 Sierpnia 2020 Może coś więcej o tych przeróbkach. Fajnie by było żeby osoby nie będące w temacie wiedziały co należy zmienić aby wyszedł prototyp. Temat ciekawy, będę obserwował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 @rymulus Owiewka kabiny , dorobiłem kopyto i wytłoczyłem tylną część , skorygowałem kształt bocznych szyb. Usunąłem zawiasy przy lukach bombowych od spodu i zlikwidowałem klapy do załadunku bomb u góry płata. Zaszpachlowałam komory amunicyjne Na razie tyle. Zostaje jeszcze kwestia tylnego kółka, jutro wrzucę foto Iła-1. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 30 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 30 Sierpnia 2020 I jeszcze wyprowadziłem kadłub pod nową owiewkę. Widać to na foto1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Widzę że dobrze wykorzystałeś model Flya. Nie da rady trochę skrócić wysokość kabinki? Tak jak jest to wygląda na Iła-2 jednomiejscowego, a ten Ił-1 miał bardziej opuszczona kabinę. Był bardziej myśliwski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 4 minuty temu, Maxy napisał: ten Ił-1 miał bardziej opuszczona kabinę. Był bardziej myśliwski. Zgadzam się z Kolegą całkowicie. Owiewka kabiny była zdecydowanie niższa: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 A ja zapytam - jak ze składalnością tego zestawu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) 4 godziny temu, Grzes napisał: A ja zapytam - jak ze składalnością tego zestawu? Też się miałem o to pytać. Ale po co? Jeśli chce się mieć Iła 10 w 1/72 to wyboru wielkiego nie masz bo jest jeszcze tylko stareńki model z KP Sprzed 40-45 lat, a jego klejalnosc jest... Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Ja już mam na składzie zarówno KP jak i Fly, dlatego zapytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Tylko zwróćcie panowie uwagę, że Fly robi Ił-a 10 a Kp Avię B-33. A one troszeczkę się od siebie różnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 https://ipmsnymburk.com/forum/viewtema.php?ID_tema=39908 , to odnosnie składalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Składalność 7/10. Uważać trzeba na połączniu kadłuba ze skrzydłami.Ja kleiłem to na raty. Fajne linie podziału , taki typowy przedstawiciel współczesnych szortranów. Kabina niżej już nie zejdzie, robi się za wąską w stosunku do kadłuba. Myślę że problem jest za kabiną.W modelu i pewnie w Ile -10 , odcinek pomiędzy kabiną a ogonem jest spłaszczony oraz wyraźnie niższy niż maska silnika.Ze zdjęć Iła-1 wynika że kadłub jest równy na całej długości. Chyba dorobię ten grzbiet z hipsu i wyprowadzę na bardziej okrągły.To zmieni proporcję i kabina nie będzie tak sterczeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Łatwiej będzie obciąć lemuzyne, od dołu po wysokości, a później dopasować wiatrochron. Popatrzyłem na ugolok neba i moim zdaniem chcesz się wpedzic w robotę z kadłubem. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 31 Sierpnia 2020 Autor Share Napisano 31 Sierpnia 2020 @em Powalczę z obrysem kadłuba. Wydaje się że prototyp myśliwca miał okrągły przekrój.Jak dołożyli stanowisko strzelca, to obcięli grzbiet . Teraz trzeba się pomęczyć żeby to dobrze wyglądało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 (edytowane) Życzę dużo cierpliwości, bo się nieco wkopałeś. Roboty będziesz mieć od cholery, bo własciwie wszystko co za silnikiem i przed sterami do roboty od podstaw. Ale popatrzę z ciekawością. Edytowane 31 Sierpnia 2020 przez WujekAlice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 31 Sierpnia 2020 Share Napisano 31 Sierpnia 2020 9 godzin temu, abtb napisał: Tylko zwróćcie panowie uwagę, że Fly robi Ił-a 10 a Kp Avię B-33 No, wiadomo 7 godzin temu, zloty napisał: Składalność 7/10 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Fajny projekt, niestety zaokrąglenie kadłuba nie do końca chyba pomoże, dolna krawędź owiewki w prototypie bardziej przypomina kształtem owiewkę z Jaka, nie ma takiego dużego wcięcia w kadłub w przedniej części.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 (edytowane) A co powiecie na to iż owiewka jest u góry szersza niż w 10 ? A wiatrochron taki spiczasty. Edytowane 1 Września 2020 przez em Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxy Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Jak wydłubałeś z drewna tył kabiny to zrób i przód. I zrób kopyto na wytłoczkę kabiny. Nawet z tej kabiny z Flya można zrobić wytłoczkę i spróbować jak pasuje. Tam tych szyb dużo nie ma, można resztę zamalować. Mi ze złomu modelarskiego jakaś osłona kabiny prawie pasuje. Na pewno nie Jak-1 Plastyku/mastercraftu może to jakiś Ła-5 czy Ła-7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką - nie chcę się czepiać, ale kwerendę zrobiłeś niezbyt dokładną, wychodząc założenia, że jak z Iła 2 zrobiono Iła 2M/M3 dosztukowując tylko kabinę strzelca, to analogicznie bedzie z Iłem 1 i Iłem 10, Szkoda, 7 dych poszło w piach. No chyba, że Ci się uda zreanimować z tego Iła 10 z poworotem... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 12 minut temu, WujekAlice napisał: Mam wrażenie, że skończy się to ambitną porażką Dyplomata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Września 2020 Autor Share Napisano 1 Września 2020 Na chwilę obecną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Zeszlifuj tył oszklenia, po środku, żeby bardziej siadło. Na tym zdjęciu widać, że dół owiewki siedzi dość głęboko i jest równoległy do osi podłużnej samolotu. W dniu 31.08.2020 o 09:32, abtb napisał: Kierunek przeróbek obrałeś prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
WujekAlice Napisano 1 Września 2020 Share Napisano 1 Września 2020 Nie ma co szlifować - szkło od podstaw - cała osłona kabiny jest bardziej płaska, , wiatrochron niższy i pod innym katem tylna część osłony za limuzyną też zupełnie inaczej wygląda, niż ta co jest teraz na modelu, własnie siedzi głębiej , pod innym kątem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi