abtb Napisano 4 Października 2020 Autor Share Napisano 4 Października 2020 Mały progres "104ka" "100ka" C28 (stal) C28 +C8 H-93 (clear blue) -clear orange I na razie to tyle. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 5 Października 2020 Autor Share Napisano 5 Października 2020 Kolorowanek ciąg dalszy "100ka" Proces "grzania" w piecu uważam za zakończony. Jak wystygnie (jakoś tak dwa dni liczę) będę się brał za maskowanie kamo "104ka" Tutaj z kolei mazianie pasków: Jutro kolory bardziej ambitne i lecę z połyskiem pod kalki 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 5 Października 2020 Share Napisano 5 Października 2020 Ładnie wyszło to grzanie! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Października 2020 Autor Share Napisano 6 Października 2020 A i owszem, ładnie, albo prawie ładnie . Ale, wbrew pozorom, najgorsze jeszcze do zrobienia - na to trzeba nałożyć kamo i zrobić ślady wypalonej farby Jak wyjdzie dobrze, to model można uważać za zrobiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 8 Października 2020 Autor Share Napisano 8 Października 2020 (edytowane) Odrobina postępów "100ka" "Kolory" zmalowane, będzie kładziony połysk "100ka" Bywało lepiej Muszę jeszcze podumać na przepaleniami. Jakaś tam koncepcja jest ale będzie ciężko Edytowane 8 Października 2020 przez abtb 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 9 Października 2020 Autor Share Napisano 9 Października 2020 Zamykam warsztat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 (edytowane) Ale że co?? Będzie galeria czy nie? Edytowane 9 Października 2020 przez Markuz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 Sanepid wkroczył? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 32 minuty temu, abtb napisał: Zamykam warsztat WTF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rudy0007 Napisano 9 Października 2020 Share Napisano 9 Października 2020 10 godzin temu, abtb napisał: Zamykam warsztat abtb zachowuj się, byle jak ale się zachowuj 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 10 Października 2020 Autor Share Napisano 10 Października 2020 W dniu 9.10.2020 o 22:34, rudy0007 napisał: zachowuj się, byle jak ale się zachowuj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 11 Października 2020 Autor Share Napisano 11 Października 2020 Lecim na Szczecin albo pędzim na Będzin W dniu 9.10.2020 o 11:46, Markuz napisał: Będzie galeria czy nie? Chyba raczej tak W dniu 9.10.2020 o 11:49, Grzes napisał: Sanepid wkroczył? Jeszcze nie W dniu 9.10.2020 o 12:07, Moses napisał: WTF? Proszę o spokój na sali "104ka" Teraz pora na drugi połysk, łosza i inne czary mary "100ka" Lepiej nie będzie Jeszcze to i owo i będę kładł połysk i kalki. A potem się zobaczy "Vyzbroy" I na razie to tyle. Mam nadzieję, że w przyszłym tygodniu już uda mi się ruszyć A-7 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 9 godzin temu, abtb napisał: Lepiej nie będzie Chyba jeszcze lepiej, bo jest bardzo dobrze, zwłaszcza setka wychodzi świetnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 Mistrzu drogi - pal licho setkę. Przywracasz mi wiarę w ludzi "piszących" Czyli poza "klikaczami" są na forum jeszcze osoby umiejące obsługiwać klawiaturę. Ulżyło mi 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roland_Sebastian Napisano 12 Października 2020 Share Napisano 12 Października 2020 Są, tylko nie mają się do czego przyczepić, a pisać ciągle same zachwyty to nie wypada 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 12 Października 2020 Autor Share Napisano 12 Października 2020 1 minutę temu, Roland_Sebastian napisał: tylko nie mają się do czego przyczepić, Bez przesady, aż tak dobrze to nie lepię 2 minuty temu, Roland_Sebastian napisał: a pisać ciągle same zachwyty to nie wypada W sumie....... chyba masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 To ja zapytam a może nawet się przyczepię. Czy te przejscia miedzy kolorami na 100tce to tak mają być? W sensie, że między jednym a drugim kolorem pojawia się "trzeci" kolor? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 3 minuty temu, sebastain napisał: To ja zapytam a może nawet się przyczepię. Czy te przejscia miedzy kolorami na 100tce to tak mają być? W sensie, że między jednym a drugim kolorem pojawia się "trzeci" kolor? Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Kamuflaż SEA jest trzykolorowy (30219, 34079 i 34102), więc chyba raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 15 minut temu, sebastain napisał: To ja zapytam To ja może odpowiem: Malarsko było robione tak że po pomalowaniu brązu zostało nałożone maskowanie na ów kolor, następnie psiknięty "średni" zielony i już bez maskowania czyli "z ręki" psiknięty "ciemny zielony" Kolory jak widać są mocno rozjaśniane - wynika to z faktu, iż farby te dość mocno płowiały od wietnamskiego słoneczka. A że rozjaśnia się tak bardziej centralną część plamy to jej krawędzie są ciemniejsze i w efekcie może wystąpić u oglądacza "efekt trzeciego koloru" Efekt takiego "trzeciego koloru" ładnie widać na usterzeniu pionowym tego "francuza" gdzie widać ładną ciemniejszą linię po obwodzie plamy. Wynika to najprawdopodobniej z czystej technologi malarskiej- najpierw zaznacza się pistoletem obrys plamy (stąd farba jest ciemniejsza bo jest jej po prostu więcej i jest dokładniej nakładana) a potem wypsikuje się już jej "wnętrze" 25 minut temu, Matys napisał: Kamuflaż SEA jest trzykolorowy Nawet rzekłbym że czterokolorowy: A poza tym to tak mi jakoś wyszło z tymi kolorami. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 No spód jest czwartym kolorem, ale to ciężko nazwać kamuflażem Chodziło mi oczywiście o kolorze na górze samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 Oczywiscie ze jest to czesc kamuflazu, kamufluje samolot od dołu na tle nieba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 13 Października 2020 Autor Share Napisano 13 Października 2020 (edytowane) A czy ktoś się zastanowił dlaczego F-100 jest malowany wg "1-1-4" a np F-111 wg "2-2-1" Nie? Ja też nie. Ale ten tajemniczy układ cyfr ma jednak w sobie jakąś ukrytą moc lub przekaz Edytowane 13 Października 2020 przez abtb 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebastain Napisano 13 Października 2020 Share Napisano 13 Października 2020 2 godziny temu, abtb napisał: To ja może odpowiem: Malarsko było robione tak że po pomalowaniu brązu zostało nałożone maskowanie na ów kolor, następnie psiknięty "średni" zielony i już bez maskowania czyli "z ręki" psiknięty "ciemny zielony" Kolory jak widać są mocno rozjaśniane - wynika to z faktu, iż farby te dość mocno płowiały od wietnamskiego słoneczka. A że rozjaśnia się tak bardziej centralną część plamy to jej krawędzie są ciemniejsze i w efekcie może wystąpić u oglądacza "efekt trzeciego koloru" Efekt takiego "trzeciego koloru" ładnie widać na usterzeniu pionowym tego "francuza" gdzie widać ładną ciemniejszą linię po obwodzie plamy. Wynika to najprawdopodobniej z czystej technologi malarskiej- najpierw zaznacza się pistoletem obrys plamy (stąd farba jest ciemniejsza bo jest jej po prostu więcej i jest dokładniej nakładana) a potem wypsikuje się już jej "wnętrze" A poza tym to tak mi jakoś wyszło z tymi kolorami. To ja wtedy bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedź 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 22 Października 2020 Autor Share Napisano 22 Października 2020 "100ka" Kalki położone, przykryte połyskiem. Będzie trucie chemią "104ka" Tu wydarzyła się dość nietypowa sytuacja - tzw "przebicie się" 3 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 24 Października 2020 Autor Share Napisano 24 Października 2020 "100ka" Odrobina chemii: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi