abtb Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Jako nieformalna grupa modelarzy stowarzyszona w Nieformalnej Grupie Modelarzy postanowiliśmy w dobie wszelkich łykend edyszynów i czelendżów różnorakich podjąć wyzwanie i pokazać niedowiarkom, że da się zrobić model w godzinę. A co! Tacy jesteśmy twardzi jak orzechy kokosowe. Sobota, 28.11, godziny wieczorne Ale żeby nie było za łatwo, nie poszliśmy na łatwiznę i nie szukaliśmy tematu w kolejnej rocznicy Bitwy o coś tam czy też kolejnej Rocznicy założenia czegoś tam. Temat miał być z "grubej rury" Wsparci siłą i mocą "eliksiru dumania" wytworzonego przez miejscowego Panoramixa w dzikich ostępach Puszczy Białowieskiej zaczęliśmy wertować kartki w kalendarzu w poszukiwaniu wydarzenia godnego tego wyzwania. Poszukiwania były trudne i mozolne ale jeden z kolegów doznał olśnienia i znalazł: 29.11.2008 minęła okrągła rocznica wyprodukowania i dostarczenia na rynek niemiecki milionowej rolki papieru toaletowego, wyprodukowanego przez czeską firmę "Ceski paper" z Budziejovic. A więc wydarzenie jak znalazł! Godne uwiecznienia w plastiku. Jaki model? Prosta odpowiedź - Avia I to z jedynie słusznej firmy czyli Kovozavody Prostejov Oczywiście, żeby nie popaść w całkowite szaleństwo, ustaliliśmy, że "pierwsza godzina" projektu obejmuje czasoprzestrzeń związaną z budową i malowaniem modelu, bez "kalkowania" i chemii". To jest akurat zadanie na "drugą godzinę" projektu A zatem ruszamy! Niedziela, g. 12.00 Artbox: Inbox: g. 12.02 - pierwsze ciachy i przymiarki Jak widać - różowo nie jest. g. 12.08 Odrobina poprawek: g. 12.10 Pierwsze maziaje wnętrza przy pomocy RLM 66 i przetarcia suchym pędzlem. g.12.12 Wzbogacanie kabiny o cuda wszelakie: g. 12 20 Zamykanie kadłuba Nie jest dobrze, ale jak to mówią- przyjdzie facet ze szpachlą i szpary zginą g.12.25 Szpachlowanie i zalewanie CA Oczywiście jest tego trochę więcej, min trzeba powalczyć z osłoną silnika doklejaną z góry, sterem kierunku , przejściem kadłub -skrzydło oraz osłoną kabiny w tylnej części 12,35 I po szlifunkach jeszcze trzeba podlizać tu i ówdzie i będzie git g.12.40 tuż przed malowaniem: g.12.43 pierwsze kolory g.12. 50 Prawie że g. 12 59. Jakoś tak: W przyszłym odcinku lepienie kalek i trucie chemią Można zadawać pytania i wygłaszać uwagi 2 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 zaje... w godzinę, urwał nać, wyszedł modeł jaki mnie nie wychodzi w miesiąc przy akompaniameńcie bluzgów jakie nawet nie łapią się do słownika wyrażeń brzydkich...szacun!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 9 minut temu, myszaty napisał: zaje... w godzinę, urwał nać, wyszedł modeł jaki mnie nie wychodzi w miesiąc przy akompaniameńcie bluzgów jakie nawet nie łapią się do słownika wyrażeń brzydkich...szacun!!! Nie ma co przeżywać.Przy doświadczeniu Tomka z modelami firmy A Model taka Avia to jak splunąć.Siada i robi w jeden dzień.Norma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
myszaty Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 14 minut temu, Xmen napisał: jeden dzień. Godzine!!!! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 1 minutę temu, myszaty napisał: Godzine!!!! Ale w tym przypadku to nie robi różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zegeye Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Nie ponitowałeś??? .... nie liczy się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 2 minuty temu, zegeye napisał: Nie ponitowałeś??? .... nie liczy się... Wtedy by robił 1 godz. 15 min. i by się nie wyrobił. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 (edytowane) łajezusienazareński co tu się odjaniepawla 1 godzinę temu, abtb napisał: Jako nieformalna grupa modelarzy stowarzyszona w Nieformalnej Grupie Modelarzy postanowiliśmy w dobie wszelkich łykend edyszynów i czelendżów różnorakich podjąć wyzwanie i pokazać niedowiarkom, że da się zrobić model w godzinę. A co! Tacy jesteśmy twardzi jak orzechy kokosowe. (...) Wsparci siłą i mocą "eliksiru dumania" wytworzonego przez miejscowego Panoramixa w dzikich ostępach Puszczy Białowieskiej zaczęliśmy wertować kartki w kalendarzu w poszukiwaniu wydarzenia godnego tego wyzwania. Poszukiwania były trudne i mozolne ale jeden z kolegów doznał olśnienia i znalazł: 29.11.2008 minęła okrągła rocznica wyprodukowania i dostarczenia na rynek niemiecki milionowej rolki papieru toaletowego, wyprodukowanego przez czeską firmę "Ceski paper" z Budziejovic. sorry abtb za ta uhahaną emotkę pod Twym wpisem ale po przeczytaniu tego intra pokwiczałem się ze śmiechu swoją drogą Ty się lepiej przyznaj ile chińczyków trzymasz w piwnicy co robią o misce ryżu - tyle modeli rocznie a co jeden to piękniejszy Edytowane 29 Listopada 2020 przez M.A.V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Godzinę temu, myszaty napisał: zaje... w godzinę, urwał nać, wyszedł modeł jaki mnie nie wychodzi w miesiąc przy akompaniameńcie bluzgów jakie nawet nie łapią się do słownika wyrażeń brzydkich...szacun!!! bo to trzeba mieć super moce ja to ostatnio dobre pół godziny sam porządek na biurku robiłem, żeby można był brystol rozłożyć i jakieś sensowne fotki cyknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kon_Bar Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Nie, nie, nie i NIE! Nie wierzę i nie uwierzę, chyba, że... następne "łan our" będzie filmowane i umieszczone na YouTube w wersji LIVE (żeby nie podmontować). Moja chemia nie działa tak szybko jak Ty kleisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rektor Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Maskowanie tej kabinki zajęłoby mi ze 2 godziny.... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 29 Listopada 2020 Share Napisano 29 Listopada 2020 Godzinę??? Godzinę to ja się zastanawiam od czego zacząć... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 i ze jeszcze zmontowałeś ta podstawkę w ciagu tej godziny? Ej nie znami te numery Brunner 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 30 Listopada 2020 Autor Share Napisano 30 Listopada 2020 22 minuty temu, Moses napisał: jeszcze zmontowałeś ta podstawkę w ciagu tej godziny No bez przesady. Wystruganie takiego kafla z kloca drewna zajmuje odrobinkę więcej czasu - takie powiedzmy "łykend edyszyn" jak Twój Sabre 17 godzin temu, Kon_Bar napisał: Moja chemia nie działa tak szybko Bo trzeba używać dobrej japońskiej chemii a nie jakiegoś hiszpańskiego wywaru z szyszek 17 godzin temu, M.A.V. napisał: po przeczytaniu tego intra pokwiczałem się ze śmiechu Trochę mi zeszło na "wydrukowaniu" tej beletrystyki, ale miło mi że wywołałem właściwą reakcję. Jak tylko panoramixowy "wzmacniacz odwagi" przestanie działać, w łykend podejmę próbę położenia kalek, trucia chemią oraz wlepienia galerii końcowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MooMiniek Napisano 30 Listopada 2020 Share Napisano 30 Listopada 2020 Jeszcze tylko przeedytuj EXIF'y i będzie git 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giberes Napisano 1 Grudnia 2020 Share Napisano 1 Grudnia 2020 Żeby Koledze nie było za łatwo i za szybko::: ja się teraz pytam: - po pierwsze primo- gdzie są te grabie z trzonkiem kaliber 88? - po drugie primo- oczekuję, że Kolega przedstawi dowód w postaci filmu na to, że takie użycie takich grabi w skali 1:1 jest fizycznie możliwe tudzież przyjemne - po trzecie primo- jak nie będzie dowodów na w/w primo, to łan auer się nie uzna i basta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 1 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 1 Grudnia 2020 Qrcze, ale się dąsy porozlewały po warsztacie Grabie powiadasz? Grabie zostaną zaprezentowane w gablocie na najbliższej Biesiadzie a film z ich użycia zostanie zaprezentowany w pokazach warsztatowych. O, i jak by tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 6 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 6 Grudnia 2020 Kalki: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Grudnia 2020 Share Napisano 6 Grudnia 2020 Szpachli zabrakło na dole ? Hehehe 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 7 godzin temu, Moses napisał: Szpachli zabrakło na dole ? Coś jakby tak Andrzej! Szybko edytuj i nie pisz więcej takich herezji, bo cię miłośnicy Meśków na widły wezmą. Chłopie , na forumach takie boje szły o ten szew na dole (na górze zresztą też) że te twoje ulubione izraelsko- arabskie boje to łaskotki przy tym. Po cichu ci podpowiem, ze to taki kaprys konstruktora był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Wiem wiem, poprostu musiałem coś napisać 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Ja mam z kolei pytanie o wnęki podwozia.W jakim są kolorze?Bo na alemanium trochę wyglądają na słabo pomalowane.Ale w moim wieku już wzrok nie ten to mogę słabo widzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 (edytowane) 11 minut temu, Xmen napisał: pytanie o wnęki podwozia.W jakim są kolorze? Ten sam kolor co i we wnętrzu - RLM 66 plus "suchy pyndzel" w kolorze srebrnym. Golenie i felgi też, jakbyś z racji wieku już nie dostrzegał (czy tez nie dowidział ) 22 minuty temu, Moses napisał: Wiem wiem, po prostu musiałem coś napisać Figlarz Edytowane 7 Grudnia 2020 przez abtb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xmen Napisano 7 Grudnia 2020 Share Napisano 7 Grudnia 2020 Coś musi być na rzeczy bo " zlewały " mi się z powierzchnią skrzydeł i dlatego pytałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abtb Napisano 7 Grudnia 2020 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2020 15 minut temu, Xmen napisał: Coś musi być na rzeczy bo " zlewały " mi się z powierzchnią skrzydeł A to trzeba zdecydowanie mniej "spożywać" - wtedy obraz jest wyraźniejszy i taki, jakby bardziej ostry. Po "spożyciu" to się zawsze wszystko "zlewa" w jedną masę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi